Прочетено: 181

Веселин Илиев, главен директор "Външноикономическо сътрудничество" в БСК, В развитие, 09.06.2020

 

Преструктуриране на българския износ има, вижда се и по водещите продукти, с които България се представя на глобалните пазари. Тенденцията като цяло е положителна, притеснително е, че преките конкуренти от Централна и Източна Европа ни изпреварват - тоест у нас преструктурирането не се случва достатъчно бързо. Това каза Веселин Илиев, главен директор "Външноикономическо сътрудничество" в Българска стопанска камара, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки. 

Илиев посочи, че положителното по отношение на българския износ през 2019 г. (който отбелязва нов рекорд, достигайки 33,9 млрд. долара) е доброто му представяне въпреки международната конюнктура. 

Той обаче добави, че лошата новина е, че суровините и енергоносителите представляват твърде голям процент от него - 32%.

По думите на Илиев в секторите електроника, електротехника и машиностроене има забележителен бум, продължаващ вече няколко години. 

Гостът отбеляза още, че при стоките със сравнително по-висока добавена стойност - представляващи около 24% от българския износ - има ръст, както и диверсификация. 

“Намираме нови пазари, но по-важното е, че намираме нови ниши в по-големи пазари”.

Според Илиев коронавирусната криза дава повод на Европейския съюз да помисли за сигурността, включително по отношение на възможността Европа да може сама да си някои продукти, гарантирайки си независимост от други страни. "България също може да се възползва от това", смята експертът. 

Вижте целия разговор във видео материала.