Прочетено: 516

TV+, 13.09.2020 г.

Предупреждение за тежка зима. Според икономиста от КНСБ Любослав Костов - трябва час по-скоро да актуализираме бюджетите - на здравната каса, на Държавното обществено осигуряване и на републиканския бюджет. Междувременно - от Българската стопанска камара очакват увеличение на безработицата в сезонните дейности. 

През зимните месеци ще сме изправени пред по-лека рецесия в сравнение с тази през пролетта, посочи Любослав Костов от КНСБ. Въпреки това няма как да очакваме онзи растеж, който сме свикнали да имаме.

ЛЮБОСЛАВ КОСТОВ ИКОНОМИСТ ОТ КНСБ
“Трябва да стягаме коланите, да се готвим за зимата и да актуализираме колкото се може по-бързо трите основни бюджета – на здравната каса, на ДОО и републиканския бюджет, тъй като всички тези пари, които бяха обещани от изпълнителната власт за минималното обезщетение, за безработицата, за пенсионерите – всичко това трябва да се разпише в съответните отчети. Тези пари се дават от бюджетите.”

По думите му коефицентът на безработица намалява заради сезонната заетост. С около 50 000 по-малко са безработните лица спрямо май месец.

ЛЮБОСЛАВ КОСТОВ ИКОНОМИСТ ОТ КНСБ
“Едни казват, че кризата ще У-образна, други казват, че ще бъде V-образна – малко пъ-бързо ще се възстановим. Ние си мислим, че тя ще бъде под формата на буквичката W. Това означава, че ще има леко възстановяване, след което отново ще преминем към спад и въобще ще се задържим известно време в долната фаза на икономическия цикъл.”

При предишната криза през 2008 година българската икономика загуби над 400 000 работни места, а към момента те са 100 000, посочи заместник-председателят на БСК Димитър Бранков. Данните на ститистиката сочат, че нагласата на работодателите е да съкращават персонал, други пък предвиждат намаляване на работни заплати с цел запазване на заетостта.

ДИМИТЪР БРАНКОВ ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСК
“Това, което категорично е ясно, възстановяването на българската икономика е функция от възстановяването преди всичко на европейската икономика, тъй като основните ни пазари са именно там.”

300 000 безработни в края на годината очакват от КНСБ. По думите на Любослав Костов 1% ръст на безработицата води до 2-3% спад на БВП. Той посочи, че когато икономиката е в спад, се провежда така наречената експанзивна фискална политика.

ЛЮБОСЛАВ КОСТОВ ИКОНОМИСТ ОТ КНСБ
“Това в икономиката означава да намаляваш данъците за хората с ниски доходи, да въведеш необлагаем минимум и същото време да стимулираш реалния сектор – бизнеса със субсидии, за да може да се повиши и вътрешното потребление, и добавената стойност, за да не е толкова остра кризата, в която така или иначе се намираме в момента.”

Според Димитър Бранков мерките, които се предприемат дават своя ефект. Той смята, че трябва да се предприемат и мерки за спешно стартиране на инвестиционни проекти, с които да се решат други проблеми. Като пример той посочи състоянието на ВиК сектора и водоснабдяването.

ДИМИТЪР БРАНКОВ ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСК
“Изисква една спешна реакция, насочване на средства, проектна готовност, така че средствата не просто да се раздават като обезщетение за безработица, а да бъдат ангажирани по най-ефективния възможен начин.”

По думите на Любослав Костов България се намира в исторически период.

 

ЛЮБОСЛАВ КОСТОВ ИКОНОМИСТ ОТ КНСБ

“За пръв път имаме пари, с които да направим необходимите реформи. Ние никога не сме имали пари, но сега ги имаме и затова трябва да сме много отговорни, тъй като тези пари както могат да се изразходват правилно за инвестиции и допълнителна добавена стойност така могат да отидат и за популистка риторика, за обещания, които няма как чисто статистически да се сбъднат.”

Според него трябва да сме много отговорни, защото освен здравна, икономическа и политическа криза, в които се намираме в момента, вървим и към криза на социалните неравенства, която ще е най-тежка.