Прочетено: 865

бТВ, 2 ноември 2020 г.

Няма единна система за карантиниране на контактни на заразени с коронавирус лица. Служителите на РЗИ не могат да насмогнат на големия брой заразени и хората се самокарантинират по свое усмотрение.

Ресурсът става все по-малък и времето за реакция се увеличава, защото всички контактни лица на болните се въвеждат в системата на РЗИ ръчно и много трудно се стига до всеки един контактен на положителен с коронавирус.

Какво трябва да направим, ако разберем, че сме били контактни на заразен с коронавирус – отговорът в "Чети етикета".

Пример от Бургас

Заразата поваля медицинската сестра Мария Николова от спешното отделение на бургаската болница.

"Разболях се на едно от последните ми дежурства, докато бях на работа в Бърза помощ. Просто посред нощ започна една треска, висока температура и останалите симптоми", разказва тя.

Сестрата получава направления от личния лекар и няколко дни обикаля различни специалисти. Резултатът е бронхит и положителен PCR тест. Тя и съпругът й са поставени под карантина, но впоследствие и той развива болестта.

"Първо дойде РЗИ и му даде предписание за контакт на болен. Съответно болничният му беше издаден като такъв - като контактен на заразноболен. След като се зарази, всъщност му дадоха продължение с два дни болничен за това, че бил пък болен. Това, което ме попитаха, беше с кого живея, съответно неговите имена, ЕГН, месторабота, къде работя и до там приключиха нещата", разказва Мария.

Притеснени са и медиците от отделението по хирургия на бургаската болница и дават пример с други институции.

"Има една служителка, която е позитивна за "китайска чума" и цялото министерство е затворено. При нас има една сестра, която е позитивна, обаче отделението не е затворено", казва д-р Веселин Джендов.

Случаят от преди няколко дни.

"Положението отива към неуправляемост. Първо никой не е направил епидемиологична анамнеза тя с кого е контактувала в отделението. Аз преди няколко вечери бях дежурен с нея, никой не е дошъл да ме питам мен", казва още д-р Джендов.

Освен че не са изследвани с PCR тестове, никой не е поискал от тях да се карантинират.

Мнението на адвокат по медицинско право

Синът на адвоката по медицинско право Мария Шаркова се заразява с коронавирус.

"Самоизолирахме се. В сряда излязоха резултатите, а обаждане от РЗИ получихме в петък. Те ми обясниха, че в този ден са получили при тях резултата. Тоест вкарването на резултатите в системата изглежда също се забавя, а самите предписания получихме няколко дни след това", разказва тя.

"Нямаме право на болничен, ако по наша инициатива се самоизолираме. Още повече, че никъде няма конкретна дефиниция на това какво е контактен", обясни Шаркова.

Дефиницията на Центъра за контрол на заболяванията в Атланта включва около 48 часа от появата на симптомите с престой около 15 минути, но в България тази дефиниция не е възпроизведена в съответните заповеди на здравния министър, поясни адвокатът.

А какво е становището на РЗИ:

"Не може да бъде издаден болничен лист, без да бъдем поставени под карантина с предписание на РЗИ. Работодателят има няколко възможности – или да ни разреши да работим от разстояние, или да ползваме някои от възможните отпуски по Кодекса на труда, или да кажем да отидем на работа", обясни адвокат Шаркова.

По думите й са нужни по-ясни указания, защото в наредбата се казва, че болничен лист се издава в деня, в който е установена неработоспособността. Не е ясно обаче кой точно е този ден в ситуацията с коронавируса.

Мнението на работодателите

"За работодателите рамката е относително ясна. Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването под изолация се поставят лица, които са диагностицирани, заболели или заразоносители. Под карантина се поставят техните близки контактни лица, които са упоменати в едно приложение към заповедта. Ако вие сте определен като близък контактен, тогава имате право на болничен лист. При карантина той се издава при налагането на карантината, но се предоставя на работодателя след отпадането й", обясни Мария Минчева, зам.-председател на БСК.

По думите й този процес трябва да се управлява по разумен начин и не трябва хората да се поддават на паниката и масово да се самокарантинират.