Прочетено: 1242

Жасмина Саръиванова, експерт "Социален диалог" - БСК, "Бизнес старт", 22.03.2021, bloomberg tv

От Българската стопанска камера отправихме искане към институциите да има трайно законодателно решение на мерките – да има ясен план и стабилност за хората. Всяка една мярка трябва да бъде съгласувана със социалните партньори, тъй като те са най-добре запознати с проблемите на бизнеса. Това заяви Жасмина Саръиванова, експерт "Социален диалог" в Българската стопанска камера  в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Виждаме, че обстановката е динамична и никой не знае колко време ще продължи здравната криза. Колкото повече лица могат да бъдат обхванати, толкова по-добре, а мерките трябва да бъдат изпълнявани по един и същи начин навсякъде".

"Важно е и да се разботи по подготвянето на един нов Кодекс на труда, който да не е просто отбиване на номера, а действително да бъде написан и съгласуван не само с активното участие на социалните партньори, но и с наложили се имена от академичната общност, които са специалисти по трудово право", каза още Жасмина Саръиванова.

По думите на госта е най-важно да имаме ясен и точен кодекс на труда, който не трябва да бъде сложен. 

По темата за ефективността на приложените политики и мерки за помощ на работещите родители, Жасмина изтъкна, че въпросът е важен, както за работещите, така и за работодателите.

„Няколко възможности бяха въведени през този период – част от тях работеха по-добре, друга не чак толкова. Към момента се запазват мерките, които са предвидени: мярката „Запази ме“, 60/40, 80/20. Мерките са два вида: едните са свързани със заетостта, а другата – с подпомагане на бизнеса“.

Жасмина Саръванова добави още, че родителите ще имат възможността да се възползват от помощта, която е 650 лева за едно дете, което в момента се обучава онлайн. За две или повече деца те ще получават финансова подкрепа на стойност 975 лева. От помощите могат да се възползват работещи родители, които са в неплатен отпуск чрез "Агенцията за социално подпомагане".

Целият разговор вижте във видеото.