Прочетено: 72

Bloomberg TV Bulgaria, 20.04.2021 г.

Новият кабинет, който и да влезе в състава му, не трябва да допуска прекъсване на предоставените средства в подкрепа на бизнеса. Вместо въвеждане на нови мерки, фирмите се нуждаят повече от окрупняване и опростяване на сегашните. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мария Минчева, заместник-председател на Българска стопанска камара (БСК).

"Станахме свидетели чрез оперативните програми как нещата се случват изключително бавно - буквално 7-9 месеца минават, докато едно предприятие получи ликвидна подкрепа, която му е необходима за погасяване на задължения и поддържане на нормална оперативна дейност", обясни тя.

По думите на Мария Минчева подобни забавяния се забелязват и при отпускането на помощи в подкрепа на заетостта.

"Наблюдава се и разлика в сроковете на отпускане на различните мерки", допълни още тя.

Във връзка със спазването на срока по внасянето на Националния план за възстановяване и устойчивост заместник-председателят на Българска стопанска камара коментира, че ако Планът не бъде депозиран в Европейската комисия навреме, то тогава България рискува да загуби позиции, които и без това не са завидни, спрямо другите европейски страни.

"Датата 30 април е важна, защото от нея започва двумесечен срок по одобрение на ЕК на този план, въз основа на което Европейският съвет може да приеме решение за изпълнение. Ако това решение бъде предоставено, то тогава страните могат да получат 13% авансово плащане за техните проекти", каза Минчева.

"С други думи, още през август можем да получим тези средства", коментира гостът, допълвайки, че планът е в голяма степен вече готов и ако бъдат наново започнати промени в неговото съдържание, това би отнело месеци.