Прочетено: 469

Tv. Bulgaria on air, 03.12.2021 г.

В следващия проектобюджет служебното правителство предлага 710 лв. минимална работна заплата и 650 лв. за майчинство.

"Към момента все още нямаме публичен изчистен механизъм за определяне на минималната работна заплата. Тя се определя административно и в голяма степен неясно", коментира икономическият съветник в Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в "България сутрин".

Гостът в студиото обясни пред Bulgaria ON AIR, че Българска стопанска камара в следващите дни ще качи статистически анализ на база, на който ще се види, че увеличението на минималната работна заплата увеличава безработицата.

"Тази зависимост се дължи на специфика на българския бизнес цикъл и на неговите ефекти. Това е нормално, защото повечето сектори са поставени във висококонкурентна среда. Всички фирми работят сравнително на минимума на средата, тъй като конкурират. Те формират печалбата си от намаление на своите издръжки. Ако тези фирми трябва да увеличат минималната работна заплата на служителите си, това означава или по някакъв начин да ги натоварят с допълнителни дейности, или да съкратят хора", поясни той.

Според него безработицата ще се покачи с 1%.

"Доста смело се правят планове за този бюджет без средносрочна бюджетна прогноза, каквато е задължително да има. Увеличаването на минималната заплата може да доведе в следващите три години до увеличаване на данъците и осигуровките. В момента в проектобюджета, който беше обявен от служебното правителство, не е придружаван от такава средносрочна бюджетна прогноза", обърна внимание Ножаров.

"Пенсиите трябва да бъдат базирани, особено за осигурителен стаж и възраст, на база осигурителния принос на лицата към системата. В противен случай ние стимулираме сивата икономика. Колкото повече се увеличават пенсиите, без да се увеличава производителността на икономиката, толкова по-малко реални блага те ще могат да си купуват. Увеличението на пенсиите не увеличава реалната покупателна способност на пенсионерите", заяви икономическият съветник.

Гледайте целия разговор във видеото.