Прочетено: 30

бТВ, Тази неделя, 18.09.2022 г.

Сериозни са предизвикателствата пред малкия бизнес, който е изправен пред големи предизвикателства. Все повече млекопроизводители се отказват.

Вижте във видеото коментарите на Добри Митрев - председател на БСК, и Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа"!

Ето какво каза Добри Митрев:

България е отворена икономика. Нашите най-големи търговски партньори са в Европа. Там, ако има рецесия, тя неминуемо ще дойде и при нас. Ние трябва да сме подготвени и да имаме аварийни планове за подобна ситуация.

Ние донякъде сме облагодетелствани от това, че България е производител на ел.енергия, а един от най-големите фактори за инфлацията в момента са енергийните цени. По отношение на ел.енергията възможностите ни са добри, почти половината от производството е за вътрешен пазар, а другата половина е за външен пазар, при това на свръхвисоки борсови цени. Трябва да се борим с причините, извън световните тенденции.

Трябва да се чува много по-високо нашият глас на европейско ниво и да спрем с вътрешните си комплекси. Една голяма опасност се задава. В речта си пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поиска нещо изключително опасно от държави като България, а именно ние да споделим печалбите в енергетиката ни с богатите държави, които сами затвориха въглищните и ядрените си централи. Сега баба Гинка с 250-евровата си пенсия трябва да субсидира дядо Олаф в Германия с неговата 2500-еврова пенсия. Всъщност, нашите производители на енергия са създадени със средствата на българските данъкоплатци – това са и битовите, и небитовите потребители. Това не е солидарност. Нашите земеделски производители не получават субсидиите, които се получават във Франция, например, Германия получава много по-евтин природен газ от България, но не споделя с България – къде е европейската солидарност? А печалбите от тока да си ги споделяме?“

Според Димитър Манолов, „въпросът е много по-голям и опира до това, че пред очите ни се унищожават устоите на обществото, върху които ние, българите, изграждаме настоящето и бъдещето си. Всъщност няма пазарна икономика - това, което говори тази жена и други като нея, всъщност работят срещу пазарната икономика“.