18.09.2022

Сериозен удар по семейния бюджет е поскъпването на основни хранителни продукти през последните месеци. Цените на млечните продукти в България се увеличиха най-много от началото на годината. Ето как нараснаха цените не 6 основни продукта от нашата кухня – кашкавал, краве сирене, масло, прясно мляко, кисело мляко, брашно и яйца:

  • кашкавалът на едро е поскъпнал с над 22% - от малко над 13 лв. за кг. през януари, днес е вече над 16 лв.,
  • сиренето от краве мляко, което е най-евтино сред сирената, е поскъпнало с 28%,
    маслото от 2,25 лв. на едро е станало над 2,60 лв.,
  • прясното мляко е с почти 30 стотинки по-скъпо,
    брашното е поскъпнало от януари досега с почти 12%,
    цената на киселото мляко се е увеличила с почти 30%,
  • яйцата също имат много висок процент на покачване – 36,4%.

Сериозни са и предизвикателствата пред малкия бизнес, който е изправен пред големи предизвикателства. Все повече млекопроизводители се отказват.

Вижте във видеото коментарите на Добри Митрев - председател на БСК, и Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа"!

Ето какво каза Добри Митрев:

България е отворена икономика. Нашите най-големи търговски партньори са в Европа. Там, ако има рецесия, тя неминуемо ще дойде и при нас. Ние трябва да сме подготвени и да имаме аварийни планове за подобна ситуация.

Ние донякъде сме облагодетелствани от това, че България е производител на ел.енергия, а един от най-големите фактори за инфлацията в момента са енергийните цени. По отношение на ел.енергията възможностите ни са добри, почти половината от производството е за вътрешен пазар, а другата половина е за външен пазар, при това на свръхвисоки борсови цени. Трябва да се борим с причините, извън световните тенденции.

Трябва да се чува много по-високо нашият глас на европейско ниво и да спрем с вътрешните си комплекси. Една голяма опасност се задава. В речта си пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поиска нещо изключително опасно от държави като България, а именно ние да споделим печалбите в енергетиката ни с богатите държави, които сами затвориха въглищните и ядрените си централи. Сега баба Гинка с 250-евровата си пенсия трябва да субсидира дядо Олаф в Германия с неговата 2500-еврова пенсия. Всъщност, нашите производители на енергия са създадени със средствата на българските данъкоплатци – това са и битовите, и небитовите потребители. Това не е солидарност. Нашите земеделски производители не получават субсидиите, които се получават във Франция, например, Германия получава много по-евтин природен газ от България, но не споделя с България – къде е европейската солидарност? А печалбите от тока да си ги споделяме?“

Според Димитър Манолов, „въпросът е много по-голям и опира до това, че пред очите ни се унищожават устоите на обществото, върху които ние, българите, изграждаме настоящето и бъдещето си. Всъщност няма пазарна икономика - това, което говори тази жена и други като нея, всъщност работят срещу пазарната икономика“.

 

Дата: 18.09.2022

Източник: bTV

Прочетено: 1291