Събитието беше отбелязано с международна конференция за предизвикателствата пред пазара на горива

През тази година Българската петролна и газова асоциация празнува 20-годишен юбилей. Събитието беше отбелязано с международна конференция, която се проведе на 14 май в Гранд-хотел София.

На форума присъстваха над 130 гости, сред които министърът на икономиката Емил Караниколов, народният представител Емил Димитров, председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев, които откриха конференцията с приветствия. Сред гостите бяха още дипломати, независими експерти, представители на петролните компании, партньори и браншови съюзи.

БПГА получи и множество поздравителни адреси за празника си.

Началото е поставено през 1999 г., когато пет фирми от петролния и газов бизнес се обединяват в Българската петролна и газова асоциация. 20 години по-късно в сдружението членуват 16 фирми, които държат около 75 на сто от пазара на горива. БПГА е и единствената представителна асоциация в бранша. През годините организацията се налага като партньор на държавните институции по темите, касаещи сектора, и активен участник в публичния дебат по въпроси, свързани с горивата. Експертите на асоциацията са често търсени за компетентни мнения и становища при изработването на нормативни актове, както и от българските медии за коментари, свързани с развитието на пазара.

Дейността на БПГА за изминалите 20 години беше обобщена на международната конференция „20 години Българска петролна и газова асоциация – перспективи и предизвикателства пред сектора” в презентацията на г-н Андрей Делчев, изпълнителен директор на сдружението.

Председателят на БПГА г-н Живодар Терзиев, който беше избран за двегодишен мандат от Управителния съвет на 27.03.2019 г., представи приоритетите на сдружението .

Според Терзиев асоциацията трябва да продължи да е активна по теми, свързани с подобряване на законодателството, както и борбата със сивия сектор, който продължава да отнема значителни приходи от държавната хазна, но трябва и да насочи поглед към бъдещето и предизвикателствата, които налагат промяната на климата и все по-сериозните изисквания за екологичност на горивата. България не трябва да върви след събитията, а да инвестира от сега в разработката на нови поколения горива, подчерта председателят на БПГА.

Все по-високата удовлетвореност на клиентите на веригите, членуващи в петролната и газова асоциация, е въпрос от първостепенна важност за сдружението, каза той.

Именно за да се предизвика обществен дебат за развитието на пазара на горива, на конференцията се проведе панел, посветен на бъдещето на сектора, иновациите и технологиите. В него участваха лектори от Шел Интернешънъл, OMV, Международната LPG асоциация, европейската петролна асоциация FuelsEurope.

Въпреки разработката и внедряването на нови видове горива, световното потребление на петрол и петролни продукти расте, коментираха лекторите. Фосилни горива ще се търсят в следващите 100 години, беше един от изводите на панела.

Българското правителство трябва да полага целенасочени усилия за борба с контрабандата в сектора горива, отбеляза при представянето на доклада си Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който беше гост-лектор на събитието. Според данни, цитирани в презентацията му, делът на сивия сектор продължава да е твърде висок – оценява се на около 600-700 милиона лева годишно. Това не само вреди на легалния бизнес, но и на българските данъкоплатци. 

На форума БПГА отново потвърди ангажимента си да отстоява принципите на честната конкуренция и върховенството на закона.

 

 

Дата: 20.06.2019

Автор: БПГА

Прочетено: 784