Българската стопанска камара (БСК) подписа споразумение с „Карол Инвестмънт“ ЕАД за сътрудничество в областта на бизнес консултирането на българските предприемачи в сферата на сливанията и придобиванията. Дейността ще се координира от БИК Капиталов пазар ЕООД – еднолично дружество на БСК, с управител Жечко Димитров.

Българската стопанска камара (БСК) подписа споразумение с „Карол Инвестмънт“ ЕАД за сътрудничество в областта на бизнес консултирането на българските предприемачи в сферата на сливанията и придобиванията. Дейността ще се координира от БИК Капиталов пазар ЕООД – еднолично дружество на БСК, с управител Жечко Димитров.

Г-н Димитров, какви реално нови възможности предлага БСК на българските предприемачи с подписването на това споразумение?

Финансова група Карол, като част на Oaklins International в партньорство с БСК предлагат на българските предприемачи специализирано консултиране в три изключително чувствителни, но много важни бизнес области:

  • привличане на дялови стратегически или финансови инвеститори с цел развитие и разрастване на бизнеса;
  • частично или пълно придобиване на дялове от друга компания с цел развитие на бизнеса и увеличаване на собствения пазарен дял, и
  • частична или пълна продажба на предприятие.

В развитието на всеки бизнес неминуемо настъпва момент, за който предприемачът трябва да е готов, за да разшири пазарния си дял или за да реализира успешен изход от определена инвестиция. Добрият предприемач е този, който не само има добри пазарни идеи, но и осигурява тяхната реализация чрез привличане на необходимия финансов, материален и човешки ресус. В новата икономическа история на България има много успешни предприемачи, които въпреки огромните трудности, успяха да развият своя бизнес. Неминуемо обаче настъпва моментът, в който трябва да решат кога, как и на каква цена да излязат от него. Всяка направена инвестиция без планиран изход създава предпоставки за потенциални загуби или пропуснати ползи, както за самия инвеститор – получаването на по-ниска или дори нулева доходност от инвестицията, така и за обществото - загубата на работни места и бизнес възможности, а също така и за самата държава – събирането на по-малко данъци и по-големи социални разходи.

Този процес безспорно изисква сериозна и последователна подготовка, за която БСК като национално представителна работодателска организация е готова да партнира на българския бизнес.

На какви параметри трябва да отговаря бизнесът, за да може да се възполза от предлаганата услуга?

Понастоящем услугата е насочена главно към всички български предприятия от сферата на производството или информационните технологии, които реализират над 20 милиона лева годишен оборот или отчитат над 2 милиона лева печалба. Разбира се, във времето ще се опитаме да развием и разширим този обхват, така че от него да се възползват повече български предприемачи, но за момента сме преценили, че това е необходимият минимум, към който могат да проявят интерес едни сериозни инвеститори, с които планираме да работим и привлечем в България.

Към кого да се обръщат българските предприемачи, които проявяват интерес за привличане на инвеститори или за продажба на бизнека си?

Екипът на БИК Капиталов пазар ЕООД работи в сградата на Българска стопанска камара на познатия адрес: гр. София, ул. Алабин 16-20. На разположение сме за всички заинтересовани на адрес: bic@bia-bg.com или на тел. 02/980 38 53, 981 45 67 (факс).



Дата: 21.09.2019

Прочетено: 710