29 са действащите училища на територията на област Габрово през 2019 г. Справката на Индустриалната стопанска асоциация – Габрово сочи, че за периода от 1999 до 2018 г. в региона са закрити 43 учебни завадения, повечето след 2008 г.

От „Стратегия за личностно развитие 2019-2020” се получава информация за състоянието на действащите училища към началото на 2019 г.

По-голямата част от училищата и детските градини в област Габрово не покриват минималните изисквания за достъпност на архитектурната среда съгласно чл. 106 от Наредбата за приобщаващото образование. Инвестицията за покриване на изискванията не е малка и в по-голямата част от случаите представлява огромна тежест за бюджетите на училищата и детските градини. Въпреки това се отбелязва ръст в изграждането на достъпна архитектурна и физическа среда в образователните институции като част от осигуряването на подкрепяща среда.

По отношение на материалната база в училищата и детските градини в област Габрово има относително добра обезпеченост със спортна база, библиотеки, компютърни кабинети и столово хранене. Тази материална база обаче трябва да се съхранява и поддържа.

Налице е обновяване на материална база, изграждане на сензорни помещения и внедряване на компютърни програми за работа с ученици със специални образователни потребности (СОП) и от аутистичен спектър.

Като извод от изпълнението на предходната стратегия 2017-2018 г. се налага, че все още има недостатъчен брой обновени компютърни кабинети и набавено модерно учебно-техническо оборудване в училищата на фона на все по-нарастващата дигитализация. Една от вероятните причини за това е липсата на достатъчно финансови средства и високия ценови диапазон на техническото оборудване.

В сравнение с периода на предишната Стратегия за подкрепа на личностното развитие се наблюдава обновяване на библиотечния фонд в 1/3 от училищата и детските градини в областта, като това става, освен чрез закупуване на книги, също и чрез набиране на дарения.

Стратегията планира мерки за осигуряване обща подкрепа на децата и учениците, включително и на тези с рисково поведение. Предвижда се и осигуряване на допълнителна подкрепа на децата и учениците със специални образователни потребности, с хронични заболявания, с изявени дарби и деца в риск.

Дата: 20.09.2019

Прочетено: 73