В периода 1912-1947 г. в Габрово са създадени пет по-големи памукотекстилни предприятия – „Принц Кирил“, „Бъдащност“, „Христо Метев“, „Балкан“ и „Димитър Пенчев“. Освен тях, са създадени около 60 по-малки предприятия, обикновени тъкачни, с по няколко стана.

За значението на града като памукотекстилен център говори фактът, че след национализацията Габрово става център на Държавно индустриално обединение „Памучна индустрия” (ДИОПИ), обхващащо всички предприятия от Плевенска, Русенска и Варненска области (без Плевен), или общо 170 предприятия, които се разпределят в 6 основни производствени клона: памукопредачество, памукотъкачество, памучен трикотаж, производство на чорапи, пасмантерия и шевни конци. Другите две държавни обединения се създават в София и Пловдив.

През 1949 г. всички обединения се сливат в ДИО „Памучна индустрия“ към Министерството на индустрията. Към 1959 г. всички памукотекстилни предприятия в Габрово са обединени в ДПТК „Васил Коларов“.

Днес традицията на Габрово като текстилен център се поддържа от фирма „Мак“ АД, разположена в сградите на бившия комбинат.

През 2012 г. с подобаващо тържество беше отбелязана 100-годишнината на Габровския памукотекстил. Присъстваха потомци на създателите, работници и ръководители от бившия памукотекстилен комбинат и от настоящата фирма-приемник.

Със съдействието на инж. Георги Бижев, акционер в „Мак“ АД – Габрово, бяха издадени книга и албум, в които подробно се проследява създаването и развитието на петте по-големи памукотекстилни предприятия, на хората, свързани с тях, и на развитието на отрасъла в града като цяло.

Информация на РИМ – Габрово

Дата: 21.09.2019

Прочетено: 44