Инж. Николая Найденова e директор на Професионалната гимназия по железопътен транспорт „Никола Корчев“. Родена е през 1959 г. в гр. Гоце Делчев. Завършила е специалността „Подвижен железопътен състав“ в Техническия университет в София, където придобива правоспособност за управление на електрически локомотиви. Има квалификационна степен за механик по техническата експлоатация на вагоните (вагон-ревизор). Била е технолог в локомотивно депо „Варна“, след което 24 години преподава в ПГЖПТ „Никола Корчев“ в София, а от 4 години е директор на училището.

Как Вашата гимназия подготвя кадри за жп транспорта?

ПГЖПТ „Никола Корчев“ съществува от 62 години и винаги е подготвяла кадри по професии, свързани с железопътния транспорт, а отскоро и за софийското метро. В училището се подготвят техници по железопътна техника, които поддържат вагоните и локомотивите, като правоспособност и за помощник-локомотивни машинисти и заварчици. Освен това обучаваме и техници по автоматизация, които отговарят за поддръжката на осигурителната техника в железниците. Тяхна задача е сигурността на движението. Те получават в края на обучението и шофьорска книжка. От няколко години обучаваме техници на компютърни системи, които намират работа в различни телекомуникационни компании. Доскоро обучавахме и електротехници, които са нужни за поддръжката на електрическите машини и апарати на локомотивите и вагоните. От 2019 г. започваме да подготвяме специалисти по нова специалност – „Ръководител движение“. Бъдещите кадри ще организират изпращането и посрещането на влаковете, както и всички дейности в една жп гара. ПГЖПТ „Никола Корчев“ е второто в страната училище, което подготвя кадри за железопътната индустрия.

Защо професионалното образование страда от липса на ученици и как бизнесът може да помогне за това?

Професионалните училища не са просто гимназии за професия, те дават средно образование на учениците и подготвят реални кадри за бизнеса. Ценното на нашето училище е, че инвестира в така търсените от пазара на труда STEM умения. Нашите ученици провеждат учебната практика по всяка специалност и производствената си практика в реални условия, на реални работни места. Професионалните гимназии са изключително важни за образователната система, защото в тях, освен че учениците придобиват знания, придобиват и умения. Бизнесът има своето място в развитието на професионалните компетенции на младежите, като предоставя различни форми на дуално обучение. Нашата гимназия има договор с БДЖ и НКЖИ за подкрепа на учениците, като за тях е осигурена и работа в железниците. Бизнесът е наясно, че трябва от рано да подготвя кадрите си, като най-добрата форма за това е партньорството с професионалните училища. Така например, новата ни професия „Ръководител движение“ е по предложение и със съдействието на Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

Какви са Вашите ученици?

Нашите ученици са като всички останали, повечето са от железничарски семейства, в които традицията да си железничар се предава. Имаме и много ученици, които идват при нас, за да сбъднат детските си мечти. За съжаление, учениците са ни малко и често сме жертва на жестоката битка и конкуренция за всеки ученик в средното образование, която се разразява в края на всяка учебна година. По тази причина си мисля, че седмокласниците и техните родители трябва да бъдат ориентирани от бизнеса към професионалните гимназии, защото в края на обучението, освен диплома, учениците ще имат и професия. И не е вярно, че образованието е по-лошо. Нашите дванайсетокласници, които завършиха през 2019 г., завършиха с диплома за средно образование, свидетелство за професионална квалификация и няколко правоспособности, и с успех, по-висок от този, с които са постъпили в гимназията в девети клас. 60% от тях ще продължат да учат във Висшето транспортно училище, а 10 на сто имат осигурена работа в железниците.

Не мога да се примиря с това, че има „предпочитани“ училища и училища, които загиват, защото не са на „върха на вълната“ и привидно не са модерни. Професионалното образование не е компромис, а инвестиция в бъдещето.

Дата: 21.09.2019

Прочетено: 1324