Милена Драгийска управлява „Лидл България“ от 2007 г., когато веригата стъпва на българския пазар. Започва кариерата си в Lidl Германия през 2002 г. като регионален мениджър продажби за регионите на Щутгарт и Карлсруе, след което продължава професионалното си развитие в централата на Lidl, където отговаря за различни международни проекти за Lidl International. Член е на Управителния съвет на Германо-българската индустриално-търговска камара и на УС на Съвета на жените в бизнеса в България.

______________

Г-жо Драгийска, бизнесът често адресира проблема, че днешното образование не подготвя практически бъдещите кадри. Вие виждате ли такъв проблем?

Бизнесът не трябва да заема пасивна позиция и да очаква наготово да получи добрите кадри – той също има сериозен принос за тяхната подготовка. Компаниите трябва да осъзнаят, че тяхната роля може да започне още в училище и да продължи до университета. Чрез прилагането на специални програми за младите и чрез осигуряването на реален шанс, който да им позволи да трупат практически знания. Още по-голям ефект би имало, ако бизнесът и институциите в лицето на Министерството на образованието си сътрудничат още по-ефективно в тази посока. Добър пример за подобно успешно партньорство е дуалната форма на обучение – със съвместни усилия обаче тя може да придобие много по-широк мащаб и да бъде въведена в много сектори. Това е само част от примерите как бизнесът и образованието заедно могат да дават на младите именно тази добра професионална основа, за която всички говорим.

По какъв начин „Лидл България“ дава възможност на младите да трупат практически опит?

Ще започна с нашата практикантска програма – всяко лято тя дава възможност на ученици в 11 и 12 клас да направят първите си стъпки в професията. През последните 2 години общо 154 практиканти от цялата страна са били част от програмата и, благодарение на нея, са формирали първите си трудови навици и са спечелили първата си заплата. Едновременно с това, винаги търсим и тяхната обратна връзка за това как те ни виждат като работодател – това е ценна информация, която получаваме от тях и която ни помага да се подобряваме постоянно. Вече 5 години сме партньор и на дуалната форма на обучение, като към момента работим с общо 45 деца от 4 випуска. Миналата година посрещнахме първия випуск ученици, които ще проведат практическата част от своето обучение именно в „Лидл България“. За период от 12-18 месеца участниците в нашата trainee програма, която стартирахме през 2017 г., придобиват ценен опит във всички ключови сфери и получават изключително атрактивно възнаграждение. Те имат реалния шанс да продължат в компанията и да се издигнат до средно мениджърско ниво. Това е изключително сериозна програма, с която инвестираме много в това да подготвим един кадър и да му дадем шансове да продължи да се развива при нас. Към момента през нея са минали общо 7 участници.

Какво бихте казали на всички млади хора, които в момента поемат по своя професионален път?

Бих им казала преди всичко да бъдат любознателни и постоянни в усилията си. Да бъдат мотивирани да се развиват и достатъчно фокусирани. Бързината на успеха е естествена последица от наученото и неговото правилно приложение. Борбата с лакти не е начин и залог за успех. Ценностите са много важни – опората е именно в тях. И разбира се, да не забравят, че в Lidl винаги ще намерят едно добро място, от което да направят първите си професионални стъпки, а и да получат сериозно кариерно развитие. Примерите тук при нас са стотици.

Дата: 20.09.2019

Прочетено: 2805