„Светът и Европа влизат в рецесия - България се нуждае остро от модернизация на икономиката и от нов начин на управлението й заради идващата криза“. Това предупреди в интервю за Дарик радио макроикономистът проф. Димитър Иванов

„Светът и Европа влизат в рецесия - България се нуждае остро от модернизация на икономиката и от нов начин на управлението й заради идващата криза“. Това предупреди в интервю за Дарик радио макроикономистът проф. Димитър Иванов, който от години живее и работи в Лондон.

Докато анализатори сочат като слабост на бюджета за 2020 г. твърде оптимистичните прогнози, липсата на стимули за растеж и недостатъчните буфери, то управляващите го определят като балансиран. „Повече от същото“ – така обобщи заложеното в държавната хазна за догодина шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Според мнозина обаче се налага усещането, че това е бюджет, съставен с очакването да няма криза, въпреки уверението на властта, че в него има достатъчно буфери срещу криза.

Цените на суровините ще скочат повече от планираното

Проф. Димитър Иванов подчертава, че рисковете пред България се увеличават, защото вече има основни европейски икономики, които официално са в рецесия или на границата на рецесия. „Това са основните наши клиенти и износът ни ще бъде ограничен“, пояснява той. Според последните анализи, на глобално ниво икономиката забавя темповете си и се очаква това да продължи и догодина.

„Кризата ще бъде кардинално различна в сравнение с тази от периода 2008-2010 г., тъй като този път тя има смесен икономически, финансов и геополитически характер. Това ще е криза не на търсенето, а криза на предлагането и, в този смисъл, не съм съгласен с прогнозните оценки за цените на петрол, енергийни суровини, метали и храни, заложени в бюджета. Тези цени ще се увеличат доста повече, отколкото е планирано, а това ще увеличи и планираната инфлация“, посочва още проф. Димитър Иванов.

Икономиката ни се нуждае остро от модернизация

Макроикономистът смята, че 2020 г. трябва да бъде време за реформи и дебат за българската икономика. “България вече спешно се нуждае от нов старт на своя икономически модел, на икономическите реформи, които са се забавили, и нов старт на досегашните твърде различаващи се и много идеологически обагрени икономически политики“, коментира още проф. Димитър Иванов.

„Имаме бюджет, който е традиционен, който движи икономиката ни ден за ден. Нямаме бюджет на реформи, който да запали енергията на фирми, на стопанства, на индивидуални домакинства и всичко това ще се отрази и върху социалния климат“, посочва още Иванов. Според него, не бива да подценяваме най-кризисните си сектори – индустрия, земеделие, здравеопазване и пенсионна система.

Друг риск - небалансираното взимане на кредити

По думите му, „растежът на БВП не се дължи на израстването на икономиката ни, а част от него е резултат от небалансираното взимане на кредити“. „Инфлацията ни реално е двойно по-голяма от темпа на растеж и, в същото време, в България е налице отново нарастващо вземане на кредити. Търсенето на кредити се е увеличило с 12 на сто, а това е много опасно. Даже и да приемем, че лихвите са доста по-ниски, това крие риск за икономическата стабилност на домакинствата и фирмите“, предупреждава още проф. Димитър Иванов.

Дата: 16.12.2019

Автор: Йовка Йовчева

Прочетено: 1011