Жечко Кюркчиев, управител на ТESY ООД

През 2020 г. ще се навършат 27 години от основаването на ТESY. Компанията днес осъществява продажби в над 54 държави и е третият по величина европейски производители на електрически бойлери и отоплителни уреди. Производството е разпределено в 4 завода на територията на град Шумен и град Смядово. TESY разполага с производствен капацитет от 1.5 милиона уреда годишно, а оборотът за 2019 г. ще е над 72 млн. евро. при реализирани над 1.1 млн. уреда.

___________

Г-н Кюркчиев, обичайният въпрос е какво се промени за тези 27 години, но ние Ви питаме какво от самия старт на компанията до днес остана непроменено?

Отговорът ми може да е и само с една дума – духът. Да, духът ни остава непроменен в целия този период от време. Вярвам, че така ще е и в бъдеще.

В TESY често си казваме, че ние обичаме да работим с плам. Влагаме в това, което правим, ум и сърце – така беше и в началото, когато за днешното оборудване и технологии, с които разполагаме, можехме само да мечтаем, така е и днес, защото не знаем как по друг начин бихме могли да работим, ако не влагаме в това, което правим, част и от самите нас.

И понеже споменахте, че проектът TESY ще навърши 27 години през 2020 г., има и хора, които са с такъв стаж в компанията, т.е. от първите дни на нейното създаване до днес.

Кой е най-ценният бизнес съвет, който сте получил?

Обичам да се уча всеки ден от всички, с които съм в контакт, и от всичко, което ме заобикаля, и винаги се отнасям с голямо внимание към всяка информация, която определям като полезна и важна за развитието ми в личен план или за бизнеса като цяло.

Точно за това обикновено ми е трудно да си спомня от кого точно, кога и къде съм прочел, чул, разбрал или осъзнал нещо, което ми е послужило, и не бих казал, че мога в момента да цитирам съвет, който да се е „врязал” по някакъв особен начин в спомените ми.

Кои са трите личностни качества, които считате, че са Ви помогнали най-много, за да превърнете TESY в европейски лидер?

Не обичам да говоря за себе си, затова съм много внимателен и в случаите, когато трябва сам да си давам оценка, поради което няма да отговоря конкретно, а ще обясня какъв е ефектът от тези ми качества.

Първото е, че успявам да превърна моите мечти и амбиции в цел, която да привлече и увлече много знаещи и можещи, нежалещи сили и енергия хора – и тази характеристика носят голямата част от хората на TESY.

На второ място ще кажа, че изповядваните от мен и споделяни от хората в компанията морал, ценности и бизнес философия за това, каква е нашата отговорност пред нашите контрагенти, без изключение – големи или не толкова, доставчици или клиенти – ни дава възможност да се гордеем с дългогодишни бизнес партньорства – почти с възрастта на компанията.

И накрая - вярвам в това, че личният пример е най-убедителният начин да потвърдиш това, което би искал да кажеш на останалите да направят. Особено тогава, когато носиш отговорност за бизнес, който се генерира от работата на стотици хора в екип, винаги трябва да постъпваш по начин, който да не оставя въпроси и съмнения относно всяко отделно действие или решение.

Кое определяте като двигател за компанията?

Хората, които носят духа на TESY. И тук е мястото да кажа още, че в екипа на компанията вече работят хора от 12 националности и с всички тях прекрасно се разбираме на нашия TESY език.

Какъв е идеалният служител на TESY?

Енергичен, умен и иновативен, талантлив и открит, готов винаги за промяна.

От опита на предприемач с дългогодишен опит, каква година прогнозирате за българския бизнес?

Поредна добра година, ако макроикономическата ситуация се запази такава, каквато е днес. Виждам все повече примери за много добри български проекти, създадени и развити от български предприемачи и това е нормално – много по-трудно се намират ниши в развитите пазари, все още има много такива в нашата страна.

NOBLESSE OBLIGE е издание от бизнеса за бизнеса, на прага на 2020 г. какво е Вашето пожелание към читателите?

На първо място, здраве в личен план на всички, след което още много мъдрост и находчивост. Ще се опитам да обясня какво имам предвид.

Много мъдрост има в нашето народно творчество и често обичам да си служа с примери от приказките, които съм чел като дете. Такава е, например, „Приказка за Неволята”. Така че за тези, които са я чели, трябва да е ясно - нека спрем да губим време в така популярната балканска черта вечно да се оплакваме и мрънкаме за това как винаги някой друг ни е виновен, как някой друг трябва да направи нещо за нас, а вместо това, просто да си запретнем ръкавите.

Често даваме за пример развитите европейски държави. Всички сега пътуваме свободно и съвсем нормално е да се докосваме до постиженията на хората там – много впечатляващи достижения в инфраструктурата, образованието, здравеопазването, социалната среда, общество и пр. Пожелавам на всички, които правят бизнес в България, да се опитаме да направим поне по едно нещо от това, което сме видели и харесали някъде по света, за да върнем бизнес имиджа на родината ни такъв, какъвто великите български предприемачи като Атанас Буров, Пенчо Семов, Димитър Апостолов Ценов, Братя Георгиеви и много други са го създали, преди злополучната политическа промяна, случила се на България през 1944 година.

 

Дата: 16.12.2019

Прочетено: 379