Джopдж Mapгoниc e гeнepaлeн мeниджъp нa „Филип Морис България“ oт 2016 г. Имa над 18 гoдини oпит във „Филип Морис Интернешънъл“. Кapиеpата мy зaпoчвa в oтдeл "Πpoдaжби" в гpъцĸия филиaл нa ĸoмпaниятa, като зaeмa paзлични пoзиции в oтдeл "Πpoдaжби и маркетинг aĸтивнocти". Πpeз 2009 г. ce мecти в цeнтpaлaтa нa ĸoмпaниятa в Лoзaнa, Швeйцapия, ĸъдeтo зaeмa пoзициятa peгиoнaлeн мeниджъp "Cтpaтeгии зa пpoдaжбитe" зa peгиoнa нa Eвpoпeйcĸия cъюз. Πpeз 2014 г. e нaзнaчeн ĸaтo диpeĸтop "Πpoдaжби и диcтpибyция" зa Гъpция, Kипъp и Maлтa. Джордж Mapгoниc e зaвъpшил мapĸeтинг и мeниджмънт в Texнoлoгичния oбpaзoвaтeлeн инcтитyт (Тесhnоlоgісаl Еduсаtіоnаl Іnѕtіtutе) в Aтинa. Имa мaгиcтъpcĸa cтeпeн пo бизнec aдминиcтpaция oт yнивepcитeтa "Kингcтън" (Кіngѕtоn) във Beлиĸoбpитaния.

___________

- Как се промени бизнес моделът на компанията в България с въвеждането на първите устройства за нагряване на тютюн IQOS и какъв е размерът на инвестициите, които сте направили до този момент?

- С пускането преди две години на устройството за нагряване на тютюн, ние трябваше да посрещнем нуждите на пълнолетните потребителите, които значително се увеличиха. Това е и причината да започнем трансформацията на нашия бизнес модел и разрастването на малкия офис на компанията в България. В резултат на тези наши действия в момента във Филип Морис България служителите ни са около 100, а за да подпомогнат за осведомеността и разбирането за системата за нагряване на тютюн, си партнираме с още близо 400 мобилни консултанти. Всички тези хора вече работят за каузата да изградим бъдеще без дим в една нова среда, в която пускането на устройството за нагряване на тютюн IQOS не е просто „покриване“ на пазара с един нов продукт, а идва ръка за ръка с иновацията, технологиите и обслужването на клиенти. Необходимо е цялата тази инфраструктура да е налице и да функционира ефективно, за да посрещнем нуждите на пълнолетните потребители. Такъв вид промяна на бизнес модела и разрастване предполага много големи инвестиции. В големите градове се отварят нови магазини и така наречените IQOS „островчета“ в големите молове по градовете, а също така редица са и партньорствата ни с търговците в по-малките населени места. Наскоро отвори врати и нов център за обслужване на клиентите в България, който се управлява от Concentrix - глобална технологична компания. Служителите, които работят в този кол център, ще обслужват клиентите ни в България и Италия. 

- От началото на месец октомври IQOS вече се продава и на американския пазар. Разкажете ни повече за това.

Щастливи сме, че IQOS вече се предлага и на американския пазар. Защото това е единствената система за набавяне на никотин чрез нагряване на тютюна, преминала през процедурата за пускане на пазара на Американската агенция по храни и лекарствата (FDA), която на 30-ти април издаде разрешението ни за продажба в САЩ. Получаването на подобно разрешение е от огромно значение, тъй като това е може би най-строгият регулатор в света. И съответно това оказва влияние върху останалите пазари по света. На 4-ти октомври в Атланта, Джорджия отвори първият ни IQOS магазин в САЩ, което е първата ни стъпка на американския пазар. 

Как стъпването на пазара в САЩ ще повлияе на продажбите и възприятието на потребителите на останалите пазари по света? 

Не трябва да забравяме, че САЩ е вторият по големина пазар в света след Китай. В Америка има близо 40 милиона пълнолетни пушачи и е много важно те да имат достъп до една нова алтернатива, която научно доказано е по-добра от пушенето на традиционни цигари.

Най-вероятно голяма част от потребителите в САЩ вече са виждали този продукт на други пазари. Той е свързан с иновации и с революция в технологиите и е добре американските пълнолетни пушачи, които не искат да се откажат от употребата на тютюн, да имат достъп до тази бездимна алтернатива. Бездимното ни устройство вече се предлага на 51 пазара в света, а потребителите са над 12 милиона. Нека да напомня, че няма безвредна употреба на тютюн, но нашите научни данни сочат, че при IQOS се отделят 95% по-малко вредни вещества в сравнение с цигарите, което не означава 95% по-малко риск. IQOS съдържа никотин, който води до пристрастяване и е предназначен само за пълнолетни пушачи, които не искат да се откажат от тютюна и биха продължили да пушат. 

- Наскоро на българския пазар излезе най-новото устройство IQOS 3 DUO. Какво е по-различното от предишния модел на бездимното устройство?

- Преди две години, когато първото IQOS устройство беше пуснато на пазара, ние обещахме на нашите потребители постоянно подобрение на този продукт. Това е технология, а знаем, че технологиите се развиват непрекъснато според нуждите на клиентите. Основната ни цел, към която се стремим, е да адресираме всички проблеми, за които потребителите ни съобщават.

Миналата година по същото време пуснахме на пазара новия модел IQOS 3. Това беше значима промяна спрямо предишното устройство като технология, визия, бързина на зареждане, здравина. Само преди няколко седмици пуснахме и новата версия - IQOS 3 DUO, създаден изцяло на база обратната връзка на клиентите ни. IQOS 3 DUO дава възможност да се използва два поредни пъти, без нужда от презареждане, и зареждането на холдъра е значително по-бързо. Новият вариант има и допълнителни светлинни индикатори, които показват времето оставащо до новото презареждане на холдъра. Това са промените, за които потребителите ни информираха, че очакват в сравнение с предишната версия.  

 

Интервюто е осъществено с подкрепата на "Филип Морис България"

Дата: 16.12.2019

Прочетено: 1263