Девет индустриални групи от цяла Европа поискаха от преговарящите към Пакета „Мобилност“ да отпадне задължението на шофьорите на тежки превозни средства да се завръщат обратно в базовата си страна след извършването на доставката си. Официалните лица се събират в понеделник вечерта за трети и вероятно последен триалог, за да подпишат споразумението за част от правилата, разработвани с години, които засягат превозвачите.

Необичайното в намесата на индустриалците е, че свързва лобистки групи от България и Германия, които са две държави, изразяващи крайно различни възгледи относно правилата, които се разработват. Германия е част от ръководството на френския Road Alliance (пътен алианс), който по-рано е подкрепял по-строгите мерки и разпоредби с цел протекцията на местния пазар на труда.

България изразяваше опасения, че предвидените законодателни мерки биха могли да застрашат и унищожат транспортния сектор на страната.

Работодателски и индустриални асоциации в Латвия, Полша, Литва, Естония, Румъния, Финландия и Швеция подкрепиха германците и българите в искането им, тежките превозни средства да не бъдат задължени да се връщат обратно към изходните си страни след доставянето на стоките (като времетраенето на превоза остава неуточнен), тъй като това би навредило на всички страни.

Защо това е от значение?

Тази клауза се разглежда като гаранция за това шофьорите от по-бедни страни да нямат възможността да обикалят из по-богатите държави-членки, извършвайки безкрайни доставки.

Основният аргумент срещу тази мярка е, че пътуването с празни контейнери би допринесло до по-високо замърсяване, което би навредило във време на засилен политически натиск срещу борбата с климатичните изменения. Мощното лоби на BDI в Германия, което подписа писмото, също се опасява от недостиг на работна ръка, която да извозва стоките.

Дата: 16.12.2019

Прочетено: 732