Михаил Чоролеев, изпълнителен директор на „Победа“ АД.

«Малко предприятие за производство на бисквити – валови и сандвич-бисквити. Монтирани са универсална линия тип BE-45 от ГДР и нова съвременна линия за производство на валови бисквити с гарниращо устройство. Допълнително устройство за сандвич-бисквити, съоръжения за приготвяне на паста-пълнеж и опаковъчна техника. Продукцията възлиза на 6 5000 хил. лв. Господин Чоролеев, този текст е записан за ЗШЗИ “Победа” в “Каталог на малки и средни предприятия”. В периода 1981-1987 г. Българската индустриална стопанска асоциация (днес БСК) съдейства, както за създаването на десетки малки и средни предприятия, така и за обновяването на оборудването на съществуващите. Каква е съдбата на същата тази производствена линия сега?

Определени елементи от това производствено оборудване към днешна дата продължават да се използват. По-голямата част от цитираната линия е заменена с нова техника, предвид че нейната експлоатация е стартирала преди повече от 30 години. През последните години инвестираме активно в модернизация и ново оборудване на водещи европейски производители. Стремим се поетапно да обновяваме производствените мощности, което е основен приоритет в нашата дългосрочна инвестиционна програма.

Нека се върнем малко назад във времето. Кога и как е основана «Победа»?

Компанията ни е наследник на предприятие, основано в началото на 20-те години на миналия век. На днешната територия на фабриката е имало няколко малки сладкарски работилници, които са били преустроени и пригодени за промишлено производство на халва и бисквити. Това е и началото на предприятието, чийто наследник днес е „Победа“. Официалната регистрация е през 1929 г., считано от която през изминалата година чествахме 90 години от основаването. През годините сме преминали през различни етапи на индустриално развитие, което е дало отражение и върху портфолиото на компанията. Произвеждани са разнообразни изделия от почти всички категории – халва, локум, карамелажни бонбони, различни видове бисквити, лимонови резанки, растителни масла, фин млечен шоколад и много други. Може да се каже, че през 70-те и 80-те години на миналия век са създадени най-легендарните ни продукти, някои от които присъстват на пазара и до днес. През тези години са се родили рецептите на бонбони Черноморец, Бисквити Закуска, Анелия и Еверест, както и едни от най-старите ни продукти – Чаени бисквити. Най-старият продукт, който присъства в портфолиото ни и до днес, това е рецептата за обикновени бисквити, предлагани в момента под бранд Изгрев. Вярваме, че с нашите дългогодишни продукти формираме вкусовете на българските потребители и до днес.

Вече не сте малко предприятие. Днес “Победа” АД е един от водещите производители на захарни изделия в България. При Вас работят над 400 служители. Изнасяте за Чехия, Словакия, Гърция, Унгария, Либия, Кипър, Великобритания, Хърватска, Холандия и Близкия изток. Имате десетки награди - и български, и чуждестранни, за качество. На какво се дължат тези успехи?

Нашата компания е вече на 90 години. В нея има много натрупан производствен опит и успехите се дължат, както на усилията на настоящия колектив, така и на поколенията работници и служители, които през годините са оставили своите знания и опит. Днес едни от най-продаваните продукти на компанията са брандове с дългогодишна история. Зад тях стоят много години труд по поддържане на високо качество и конкурентоспособност спрямо променящата се пазарна среда. Именно това стои в основата на развитието на нашата компания. Успехът е съчетание от традицията като наследство и сериозни инвестиции в модернизация и усъвършенстване на процесите.

Кои са най-големите трудности пред българския бизнес днес?

Основната трудност пред българския бизнес е много силно конкурентната среда. От една страна, това е свързано с износните пазари и конкуренция от цял свят там, но това се наблюдава отчетливо и на нашия вътрешен пазар. Това е предизвикателство, но и отговорност, защото сме в условия да се състезаваме с най-добрите. Историята и развитието на българския бизнес са такива, че ние все още отстъпваме на основните си конкуренти в Европа по конкурентоспособност и по степен на автоматизация на производството. В същото време, особено в последните няколко години, наблюдаваме много голяма динамика на основни фактори в производството – увеличение на цената на работната сила, а в определени моменти и нейния дефицит, както и много голяма динамика в цената на електроенергията. По отношение на експорта за трети страни определено се сблъскваме с отсъствието на целенасочена подкрепа от страна на държавата, която наши преки конкуренти от други страни получават.

Какви са предимствата на Бургаския регион за развитието на бизнеса?

За нашия бизнес, регионът сам по себе си не дава конкретни предимства, които да влияят върху процесите и работата ни. Известни трудности се пораждат от факта, че регионът е по-скоро ориентиран към туризма и сезонната заетост, което дава силно отражение върху пазара на труда. Изявена сезонност се усеща и в характера на транспортните връзки. За други сектори от индустрията, летището и пристанището са сериозни предимства, но нашите експортни проекти се осъществяват основно по суша.  

Съжалявате ли понякога, че производството не е в София?

Няма причина за това, тъй като София не е най-доброто място за производство. По-скоро, ако бих могъл да избирам, бих предпочел производствената ни база да бъде разположена в малка община, където има достатъчно трудов ресурс. Това би ни дало по-голяма гъвкавост при изпълнение на оперативните задачи – нещо, което в големите общини се решава и организира значително по-трудно.

Като изпълнителен директор на завод, който е с над 90-годишна история, какво ще пожелаете за 40-годишнината на Българска стопанска камара?

Приемете моите най-искрени пожелания за успехи, просперитет и здрави, надеждни партньорства. Бъдете активни и устоявайте все така усилено на интересите на българския бизнес.

 

 

Дата: 20.04.2020

Прочетено: 1230