Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии към БСК е създаден през 1998 г. и е лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение (Лицензия №200312048/2003). Преподавателите в Центъра са сертифицирани експерти в съответните области с високо ниво на професионални и педагогически умения. Центърът предлага обучение в няколко направления:

  • Обучение за мрежови специалисти - Сиско академия и Център за обучение на Сиско инструктори;
  • Професионална квалификация по професиите: "Оператор на компютър”, „Монтьор на компютърни системи”, „Техник на компютърни системи” и „Програмист”;
  • Обучение по продукти на Майкрософт.
  • Оторизиран тест център за Micrrosoft Office Specialist (MOS).

 

Сиско академия и Център за обучение на инструктори

В началото на 2001 г. към Центъра е създадена една от първите регионални Сиско академии в България за обучение на мрежови специалисти.

„Сиско мрежова академия” е цялостна програма за електронно обучение, която дава на курсистите знания и умения в областта на мрежовите технологии, като ги учи как да проектират мрежи, да локализират и отстраняват проблемите в тях. Програмата е предназначена за хора без предварителни познания за мрежи. В нея могат да се включат както ученици от средните училища, студенти и др., така и мрежови специалисти, които искат да повишат своята квалификация.

Учебният процес е организиран по най-съвременните методики на обучение – комбинация от онлайн и присъствено обучение, практическа работа с мрежови устройства - комутатори и маршрутизатори, междинни и финални онлайн тестове.

Обучението е в две нива: Cisco Certified Network Associate (CCNA) - Сертифициран от Сиско сътрудник за работа с мрежи, и Cisco Certified Network Professional (CCNP) - Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. „Сиско мрежова академия“ се разширява постоянно и вече обхваща десетки курсове, като „Основи на информационните технологии“ (IT Essentials), мрежова сигурност, програмиране на мрежите, Линукс и др.

Представена през октомври 1997 г. в САЩ, програмата в момента е разпространена в над 180 страни по света и обхваща над 11 милиона курсисти. Единната програма и еднаквите критерии, прилагани в Сиско академиите в цял свят, гарантират еднакви знания и квалификация, съответно - еднаква възможност за работа в различни точки на планетата.

През 2002 г. Сиско академията на БСК става първата академия на Балканския полуостров, сертифицирана да предлага обучение за професионалисти в областта на мрежите - CCNP. За качеството на обучение в Сиско академията на БСК говорят многобройните курсисти – над 4000, както и получените международни и национални награди:

  • за най-добър курсист в Европа, Близкия изток и Африка;
  • за най-добър инструктор в България;
  • за най-добър мениджмънт на мрежова академия в страната;
  • ежегодни признания от Сиско Системс за постигнати високи професионални успехи в преподаването на наши инструктори.

Инструкторите в Сиско академията на БСК са сертифицирани експерти по мрежи, преминали изпити и получили специализирана и методическа подготовка за Сиско инструктори в чужбина и страната.

В периода 2001-2005 г. Регионалната Сиско академия на БСК създаде 20 локални академии - в Нов български университет, в Техническия университет – Варна, в Института по публична администрация, в местни структури на БСК и образователни центрове в Петрич, Враца, Сливен, Благоевград, Карлово, Плевен, Видин и др., а през 2018-2019 г. подготвя 90 инструктори за 20 новосъздадени Сиско академии в професионални училища в страната.

Дата: 20.04.2020

Прочетено: 834