Още в началото на световната пандемия роботиката се превърна в гореща тема, като множество анализатори посочиха, че очакват повишаване на автоматизацията както в заводите, така и в по-широки сфери като администрация, ресторантьорство и лечебни заведения. България беше една от държавите, където компании, научни институции и болници бързо се фокусираха върху решаването на проблеми чрез такъв тип технологии. В резултат на това, нови колаборативни роботи, роботи за дезинфекция, системи за дистанционно наблюдение на пациенти и умни продукти срещу вируси са само част от новите решения, които набраха инерция у нас през 2020 г.

Така през тази година компанията Giga Automata започна серийно производство на първите си колаборативни роботи,собствена разработка. Колаборативният робот на дружеството, именуван Animoto,може да боядисва, заварява, дори да работи в логистиката. Animoto също може да носи товар до 5 кг, което е възможно благодарение на различните настройки, които могат да се задават.

Българската „Алтерко Роботикс“ беше една от първите компании, които разшири портфолиото си с умни продукти, които помогат в борбата срещу вирусите. Shelly PURE е уред за пречистване на въздуха, който се управлява през мобилен телефон и използва две технологии за почистване на въздуха, а Shelly AIR e неговата професионалната версия, която работи на същия принцип, но е с два пъти по-голяма мощност. В партньорство с ВМА, „Алтерко Роботикс“ разработи и система за наблюдение на пациенти у дома, която позволява наблюдение на виталните параметри. Устройството премина успешно тестове въвВМА и първите бройки за широка употреба са доставени, но същевременно се тества и от болници в САЩ и Италия.

Прототипи на роботи за дезинфекция бяха създадени в Института по роботика към БАН и в София Тех Парк. Институтът по роботика създаде робот, който извършва дезинфекцира чрез UV-C лъчение и има възможност с едно зареждане да функционира не по-малко от 4 часа. Изобретението на Института по роботика е регистрирано в Патентното ведомство. На базата на UV-C лъчението функционира и робот за дезинфекция на помещения, създаден от българските компании „Инолед“ и „Елукс“, съвместно с лабораторията „Изкуствен интелект и CAD системи“ на София Тех Парк. Роботът може да обработва всекидневно индустриални помещения и проблемни зони, а UV технологията позволява да се постигне унищожаване на до 99,99% от всички патогени в рамките на секунди без добавяне на химикали.

Решение за деинфекция на между 60 и 80 души на час създаде и „Спесима Инженеринг“. Дружеството разработи своя кабина за дезинфекция, наречена Disinfecta, тя е оригинална разработка, защитена със заявка за патент и търговска марка. Кабината намира приложение при дезинфекция на персонал, работещ в болници, както и за предварителна дезинфекция на хора, работещи в зони, изискващи висока хигиена.

Роботите и автономните технологии получават все по-широко приложение в българските лечебните заведения и здравеопазване. Нещо повече, в университетската болница "Св. Марина“ в Плевен се извърши успешна дистанционна операция с помощта на робот на пациент със съмнение за коронавирус. В болницата разполагат с три робот-асистента, които позволяват на лекарите да провеждат визитации и консултации на оперирани пациенти, без да е необходимо физически да ги посещават.

Робот с друга функция, именуван „Арис“,помага на медиците в болница "Света Екатерина", като дезифекцира стайните помещения и може да мери температурата на няколко души едновременно. „Арис“ е оборудван с шест ултравиолетови лампи, водещ сензор и високотехнологична термална камера.В болница "Лозенец" също използват роботи за помощ с пренасяне на инструменти, болнично бельо и други консумативи. Наскоро в България се въведе и нов тип медицинска технология в новооткрития Център за роботизирана рехабилитация, който помага при заболявания, свързани с двигателни проблеми.

В тази среда на постоянни нововъведения от Професионална асоциация по роботика и автоматизация (PARA) се грижим българската роботика да запази своята динамика, затова през септември ще организираме специализиран онлайн форум, показващ тенденциите в робо обучението и успехите на българските ученици и учебни заведения в сферата. През октомври предстои второто издание на Robotics Strategy Forum, където ще разгледаме в детайли представянето на сектора на роботиката у нас и на Балканите, а в изложбената му част ще видим някои от най-интересните роботи и автономни системи. Двете събития са продължение на целите ни да подпомогнем развитието на българското образование по роботика, да създадем повече връзки в индустриалната екосистема и да позиционирамеБългария като регионален център за развитие на технологии, свързани с роботика и автоматизация.

Дата: 28.08.2020

Автор: Йонко Чуклев, председател на PARA

Прочетено: 922