Красимир Ениманев, председател на Русенската стопанска камара

Г-н Ениманев, как се отразява COVID-19 на русенската икономика?

Бизнес климатът от труден преди епидемията премина в хаотичен. Практически всички фирми и институции следваха правителствените заповеди и указания, и промениха работния си ритъм, а някои изцяло спряха дейност. Всяка фирма самостоятелно се справяше със свои сили и средства със ситуацията. Фирмите, които затвориха, много трудно стартират дейност отново, или въобще не се възстановяват. Това най-много личи по освободените търговски помещения и напускащите региона млади хора.

Мерките за намаляване на последиците от COVID-19 закъсняха или бяха недостатъчни. Малко русенски фирми се възползваха от мярката 60/40. Отпуснатите помощи започнаха да влизат по сметките на затруднените фирми през м. август. Кога ще приключи изплащането им, е неизвестно.

Спадът в икономиката за региона е между 7 и 15% в различните отрасли. Причините са ясни: липса на работещо е-правителство, изключително влошена ликвидност на компаниите, трудна субординация между администрация и бизнес (работещи фирми – неработещи детски градини и училища), затруднени вериги на доставки. Тревога буди влошеното образование на младите кадри, както и липса на мотивация за работа и растеж.

Кои бизнеси пострадаха най-много от епидемията ?

И при нас най-силно пострадаха туризмът, хотелиерството, транспортът, частните детски заведения, школите и др. Бизнесът е скачена система и всяко звено влияе на останалите. Съществува обаче и обратният пример - шивашките фирми, които бързо промениха производствените си програми и започнаха производство на маски и защитни дрехи. Фирми и Русенският университет започнаха производство на предпазни шлемове.

Още в началото на епидемията Русенската стопанска камара поде инициатива за подкрепа на УМБАЛ „Канев“-Русе чрез разкриването на дарителска сметка. Кои са най-големите дарители и какъв е балансът по сметката към днешна дата?

Да, ние бяхме сред първите в страната стартирали дарителска кампания. Събраната до момента сума надхвърля 400 000 лв., като отделно има и много дарения в натура. Сред големите ни дарители са Еконт Експрес ООД, Нетуоркс-България ЕООД, Монтюпе ЕООД, Интръст ЕАД, Йорг 2915 ООД, Централна кооперативна банка и много други.

Какво е предложението Ви за рестарт на русенската икономика?

Най-важното за региона е да заработи транспортът - корабоплаването по р. Дунав, БДЖ, летищата в Русе и в с. Щръклево, както и автотранспортът. Всяко закъснение от наша страна е в полза на Румъния, тъй като в момента те могат да предложат по-добри условия – ние губим позиции и бизнесът отива там.

На второ място, но не по важност, е възстановяването на работата на Корабостроителния и кораборемонтния завод, който е единственият по долното течение на р. Дунав.

Все пак географското ни положение и ресурсните ни възможности ни дават основание за позитивизъм. Очакваме БСК да направи своя Дунавски бизнес форум, с участието на бизнес структури от Румъния, Германия, Австрия,Унгария, Сърбия.

С най-добри пожелания към читателите на списанието и „КРАЧКА НАПРЕД И НАГОРЕ” от Русенска стопанска камара.

Дата: 28.08.2020

Прочетено: 471