Предполагам, не е изненада, че към заглавието по-горе може да се използват редица пунктуационни знаци, които да покажат широката картина от реакции към либерализацията на енергийния пазар за небитови потребители.

От 01.10.2020 г. задължение за регистриране на обектите си на свободния енергиен пазар имат малките потребители на енергия, присъединени към мрежата за ниско напрежение. Всъщност, от 01.04.2016 г. те имаха възможност да упражняват доброволно правото си за регистрация на свободния пазар, стига да отговарят на условията за предоставена мощност до 100 кВт, без почасово мерене, и за обектите им да се прилагат стандартизирани товарови профили.

Какви са характеристиките на свободния пазар на електрическа енергия? Той позволява сключването на сделки по свободно договорени цени между производители, търговци на електрическа енергия и крайни клиенти, чрез което се очаква да има по-голяма конкуренция между доставчиците и да се повиши качеството на предлаганите услуги.

Съществен проблем с всяка либерализация е нарушаването на статуквото, т.е. всяка промяна е носител на редица неизвестни, които са носители на риск. В конкретния случай, това е промяната, която се осъществява от регулирано постоянно ниво на цените на енергията, променяни с очаквани и планирани решения на Комисията за енергийно и водно регулиране, и волатилността и неизвестността за стойностите, по които ще получавате енергията в следващия месец, след шест месеца или след година.

С текущия етап на либерализация се предостави по-голяма информация за възможността за удовлетворяване на еконастроенията и желанието за ползване на произведен по екологична технология ресурс. Например, някои от доставчиците на електроенергия гарантират, че предоставяният Ви ел.ток е „зелен“, т.е. за него е получен сертификат за закупена електроенергия от ВЕИ-та.

Трябва да се има предвид, че в целия процес на доставка на енергия от търговеца до крайния клиент е наличен факторът за електропреносната мрежа и на производителите на енергия. Така че качеството на доставка не може напълно да се гарантира, тъй като търговците зависят от енергопреносната мрежа, по която преминава доставяният от тях продукт.

Независимо, че настоящата кампания за освобождаване на доставките на електроенергия касаеше стопанските потребители, няма ограничения или проблем и битовите потребители да заявят доставката на енергия. Плановете за доставка обикновено са приложими и за физически лица.

Какво трябва да се има предвид?

  • Сменя се доставчикът на ел. енергия, но не и операторът на мрежата;
  • Предприятията не могат да се върнат на регулирания пазар;
  • Офертите на търговците са ориентирани към индивидуалните нужди на клиентите;
  • При преминаване към свободния пазар няма гаранция за предприятията, че ще получават енергия на по-ниски от текущите цени;
  • Препоръчително е до 30.06.2021 г. да сключат договор с търговец на енергия. До тази дата клиентите могат да напускат крайните снабдители в момента, в който си намерят нов доставчик, без да дължат неустойки.
  • В случай, че не е сключен договор с търговец на енергия до 30.06.2021 г., снабдяването ще се извършва от Доставчик на последна инстанция (ДПИ), при което ценовите нива ще бъдат значително по-високи;
  • Няма ограничение предприятията да сменят търговеца на енергия всеки месец;
  • При първоначалната регистрация на пазара на електрическа енергия с договора за доставка клиентите могат да упълномощават доставчика си да сключва от тяхно име и за тяхна сметка договори със съответния оператор на мрежата;
  • Необходимо е да се проучи предварително търговецът на енергия – опит, репутация, канали за обслужване на клиентите.
  • В договора е подходящо да се обърне внимание и върху: срок на договора, условия за прекратяване и неустойки, възможности за промяна на цената на услугите, такси, формиране на цените – фиксирани или променливи, с или без включени разходи за балансиране, такса „задължение за обществото“ и др., фактуриране, начини и срокове на плащане.

Процесът на либерализация на пазара на електроенергия започва още през 2004 г. с първата сделка за покупка на електрическа енергия между АЕЦ Козлодуй и „Юмикор мед“. С настоящия етап приключва либерализацията за небитовите потребители. Евентуално се очаква до 2025 г. да бъде напълно либерализиран и за битовите потребители, но дотогава той все още ще бъде сегментиран и ще има регулиран и нерегулиран елемент.

Къде са някои от подводните камъни в този дълъг процес на либерализация?

  • Липса на предвидимост. Многократно оповестявани периоди и срокове за либерализация, които не бяха спазени;
  • Приемане на законодателни промени, които се реализират в кратък времеви хоризонт (в случая - 3 месеца), което води до недостатъчно време за подготовка и информираност.
  • За либерализацията на пазара на дребно са ключови интелигентните уреди и системи за измерване. При налични почти 5 млн. измервателни точки, едва една трета от тях са оборудвани с интелигентни измервателни уреди.

 

Дата: 11.01.2021

Автор: Силвия Тодорова, директор „Индустриално развитие“ в БСК

Прочетено: 758