д-р Александър Христов, Любомир Аламанов и Даниел Киряков представят своите 21 късметчета за 2021 г.

Нова година – нов късмет! А тъй като ни трябва много, много късмет, а и идва 21-а година, то как да не направим точно 21 късметчета?!

  1. П7 = Професионалната предварителна подготовка предотвратява последващото позорно прецакване.

    Пояснение: На когото му се падне, ще бачка здраво по нощите, за да избегне криза, вместо да бачка здраво по нощите, когато дойде криза.

  2. Повече пот в учението, по-малко проблеми в кризите.

    Пояснение: На изтеглилите го – честито! Ще бъдат подготвени за кризи, които може и да не настъпят през 2021-ва. Но пък да дойдат през 2022-ра.

  3. Да пишеш културно, че да не се излагаш публично.

    Пояснение: „Език мой – враг мой“ си остава едно от най-големите предизвикателства пред професионалните комуникатори. През 2020 г. се изложиха много хора, нека през 2021-ва да не е така!

  4. Антикъсметче: Да си на първа страница на всички вестници и във всички централни новини!

    Пояснение: Малък е шансът за такава публичност с нещо добро. Затова успешната публичност винаги е тази, която е добре премерена.

  5. Още по-голямо антикъсметче: Да те ънфолоунат всичките ти последователи!

    Пояснение: В сегашния свят на комуникационна свързаност да останеш сам не е просто изолация, то е комуникационна кастрация.

  6. Да станеш за меме е по-страшно, отколкото да станеш за смях.

    Пояснение: Видяхме какво се случва с някои политици у нас и по света – и вероятно колко справедливо е то.

  7. Good communication every day keeps the spin-doctors away!

    Пояснение: Няма нужда от пояснение. Най-добрият начин да се бори дезинформацията е това да става с вярна и навременна информация.

  8. При криза каквото не се решава с пари, не се решава и с много пари.

    Пояснение: Добрата комуникация не може да бъде заменена с нищо. Слушайте PR специалистите, плащайте им добре и всичко ще е наред.

  9. „Всяка жаба да си знае гьола“, казват политиците и сядат на стола.

    Пояснение: Това, което казваш, винаги трябва да е равно на това, което правиш. Пожелаваме го на всички!

  10. Да кажеш „хоп“, преди да скочиш, става все по-чудесно.

    Пояснение: Изпреварващата комуникация и обяснението на действията определено допринася за предотвратяването или по-доброто управление на кризи.

  11. Инфлуенсър си, не когато те лайкват, а когато те слушат.

    Пояснение: Има голяма стъпка между това хората да те харесват и следват, и това да оказваш истинско влияние, и то - в позитивен план.

  12. Скромността ще е порок

    Пояснение: В съвременния изключително наситен с информация свят само силните, но и честни и отговорни послания, се отличават.

  13. Спокойствие и само спокойствие.

    Пояснение: Паниката е най-заразното нещо на планетата. Дано не я видим повече през следваща година, а и по-нататък.

  14. По-добре 100%, отколкото 60/40

    Пояснение: Това е метафора, разбира се. В комуникационния бизнес, а и в бизнеса въобще е най-добре да даваш всичко от себе си за успеха, отколкото да разчиташ на външни сили.

  15. Комуникацията не е спринт, а маратон.

    Пояснение: За някои това дори е крос-кънтри бягане, за други – обикаляне на центъра на София, а за трети – преход през улица в Бейрут през 80-те на ХХ в. Изисква и усилия, и подготовка, и партньори.

  16. Комуникацията е начало на много приятелства. И раздели.

    Пояснение: Затова е важно как пишем и общуваме, но и как четем и дешифрираме думите на отсрещната страна. С ценности, откритост и ясни послания.

  17. Наслади се на данните и фактите!

    Пояснение: Насладата не идва само с баклава и фалшиви новини. Тя се състои във възможността да взимаш информирани решения въз основа на проверени факти и достоверни данни.

  18. Прегърни Снежанка, т.е. Дигитализацията.

    Пояснение: Почти като Късметче №2 – голяма част от инструментите за ефективна комуникация (от вкъщи или от офиса) са налице. Струва Ви се трудно или се усещате факири, само аудиторията ще Ви каже дали е така.

  19. Обратната връзка е благодат.

    Пояснение: Не говорим за тролове и редови хейтъри, а за градивна обратна връзка от последователи или случайни минувачи на Вашата страница, с която ставате по-добри. Пак е учене.

  20. Изграждай себе си постоянно!

    Пояснение: Древните PR специалисти (тогава известни като философи) са го казали: Nula Dies Sine Linea. Та, всеки ден добавяй парченце знание и умения, за да си успешен и човечен.

  21. Бъдете здрави!

Пояснение: Това е най-важният късмет, независимо дали ти го пожелава Диляна Грозданова от Ефир 2, или от отлъчен олигарх от Дубай. Дарени фурми ние не ядем. Купуваме си ги. И се радваме на корпоративни подаръци.

И помнете най-важното: Липсата на комуникации ражда чудовища! Това важи и за обществения живот.

Спокойни и светли празници! Нова и късметлийска 21-а година!

________

Центърът за анализи и кризисни комуникации е създаден през месец септември 2018 г. от доц. д-р Александър Христов, Любомир Аламанов и Даниел Киряков. Центърът има за цел създаване на анализи и прогнози за комуникационни кризи, оценка на потенциалните комуникационни рискове, препоръки за създаване на процедури по превенция и реакция в случай на криза.

Дата: 11.01.2021

Автор: Център за анализи и кризисни комуникации

Прочетено: 863