Д-р Джейн Муита - Представител на УНИЦЕФ за България

Д-р Муита, каква е мисията на УНИЦЕФ в България?

УНИЦЕФ работи в над 190 страни, за да достигне до най-уязвимите деца по света и, заедно с държавните институции, другите агенции на ООН и бизнеса, да защити правата им и да им помогне да развият пълния си потенциал.

Кои са Глобалните цели на ООН за устойчиво развитие и как УНИЦЕФ работи за постигането на тези цели в България?

Глобалните цели са планът на Организацията на обединените нации за постигане на устойчиво и проспериращо бъдеще. За УНИЦЕФ децата са в сърцето на Целите и затова сме фокусирани върху онези, които имат пряко влияние върху тях: не на бедността, добро здраве, качествено образование, намаляване на неравенствата, живот на земята, мир, справедливост и силни институции.   

Кои са ключовите програмни области на УНИЦЕФ?

След анализ на ситуацията в страната българското правителство одобри работата ни в четири основни направления - ранно детско развитие и грижи, образование, защита на децата, комуникация и обществено застъпничество. Ние подкрепяме уязвимите семейства, като предоставяме индивидуализирана подкрепа, насоки и информация относно грижите за отглеждане. През 2019 г. повече от 6500 деца на възраст 0-3 години се възползваха от услугата за домашно посещение. Разработваме нови гъвкави форми на ранно обучение, които да отговарят на нуждите на уязвимите деца и семейства и през изминалата година достигнахме до 119 000 деца. Чрез центровете за застъпничество в София, Шумен и Монтана осигурихме закрила и правни услуги и подкрепихме 7500+ деца. Оказахме психосоциална подкрепа и материална помощ на повече от 380 бежанци, деца мигранти и техните родители. Тази година, в отговор на COVID-19, Фондът използва различните си канали, за да споделя достоверна информация и достигнахме до 4 658 349 души. За тази своя дейност бяхме отличени от Facebook като една от „Признатите здравни организации“.

Кои са приоритетните дейности на Фонда за 2021 г.?

Проведеният през 2020 г. ситуационен анализ на въздействието на бизнеса върху правата на децата ни даде ясна насока на работа. Вече активно градим партньорства с браншови и бизнес асоциации, а с отделни компании развиваме конкретни проекти, които да отговорят на получените препоръки за постигане на по-добри резултати за всяка индустрия. Заедно със Софийския университет, продължаваме да обучаваме експертите от бизнеса и гражданския сектор за защита правата на децата и постигане на Глобалните цели.

Как компаниите и бизнес асоциациите могат да си партнират с УНИЦЕФ за тяхното изпълнение?

УНИЦЕФ и бизнесът имат потенциал да подобрят живота на децата и младежите. Нашата цел е да създадем реални партньорства със споделена стойност, които съчетават ресурсите и опита на двете страни и едновременно увеличават социалното въздействие за децата и икономическата стойност за бизнеса.

Завършихте 2020 г. с първа национална среща с бизнес лидерите. Върху какво акцентираха участниците?

Радваме се, че бяхме домакини на първата среща с лидерите в бизнеса „Give2Grow.“ Събитието е посветено на тези, които работят и живеят с мисия и кауза. Участниците видяха и чуха виртуално истории от вдъхновяващи български и международни личности, конкретни примери и практически насоки по темата за 2020 г. - Приобщаващо образование 3.0[1].

Какви са предизвикателствата пред УНИЦЕФ – България през 2021 г.?

Кризата, предизвикана от С-19, все още не е приключила. И през следващата година ние ще продължим да се грижим за най-засегнатите от нея деца и младежи – децата с увреждания и тези в несигурна семейна среда, изложените на риск от бедност, социално изключване и насилие. Няма да спрем да следим и икономическата криза. Работим, за да привлечем свежи финансови ресурси и подкрепа за услугите, които гарантират достъпа на всички деца до тях.

Като експертен партньор на българските институции, организации и компании, УНИЦЕФ ще предоставя актуална информация, ще назовава предизвикателствата и ще идентифицира възможностите за създаване на нови решения за защита и упражняване на правата на децата.

 

[1] https://give2grow.bg

Дата: 11.01.2021

Прочетено: 1550