Област Варна е разположена в източната част на Дунавската равнина. Тя включва части от Южна Добруджа, най-източните части на Предбалкана и Стара планина. На север граничи с област Добрич, на юг - с област Бургас, на изток - с Черно море, на запад - с област Шумен. Разположена е на брега на Черно море и заема площ 3820 km² или 3,5% от територията на страната. Балансът на територията й е 60% земеделски, 28% гори, населени места – 7%, пътища и пристанища – 3%, водни площи – 2%.

Природни ресурси

В областта се разкриват варовици, глини, пясъци и техни разновидности. Голяма част от тях се експлоатират в циментовата и химическата промишленост, в строителството и в стъкларската промишленост. Каменна сол се добива при жп спирка Солна мина (близо до Провадия), манганова руда – при селата Игнатиево и Рудник. Минерални води, богати на йод, има в района на Варна и в долината на Камчия. Природен газ се добива в шелфа до нос Галата.

Население

Населението на областта плавно намалява и през 2019 г. достига 469 885 души, което е 6,8% от населението на страната. Прирастът на населението през 2019 г. е -3,6‰ при средно за страната -6,7‰. Според последното преброяване на населението (2011 г.), 85% са от български етност, 9% – от турски, 5% – от ромски. 1% принадлежат към други етноси (най-вече арменски, влашки и руски) или не се самоопределят. Областта е гъсто населена – 130 д./km² при 70 д./km² средно за България. Най-гъсто населен район е промишлената агломерация Варна-Девня, където живее 83% от населението на областта. Трудовата миграция в рамките на агломерацията е около 55 хил. души дневно. Тя е свързана с промишлеността и туризма.

Пазар на труда

Коефициентът на икономическа активност на населението е 71,7% при средно за страната 73,2%. През 2019 г. заетите лица в областта са били около 156 000 души, безработицата – 3% (при средно 4,3% за страната), а средната месечна заплата - 1197 лв. (над средната за страната – 1152 лв.).

Образование

В област Варна има 124 училища, 5 висши учебни заведения, 3 колежа и 5 значими научноизследователски института. В областта е съсредоточен почти 10% от персонала, зает с НИРД в страната. Оценките от матурите по български език и литература в областта (4,26) са над средните за страната (4,06).

Здравеопазване

Осигуреността на населението в региона с лекари е над средното за страната – 200 души на един лекар при средно 235 за страната. 4,7% от болничните заведения и 5,7% от болничните легла в страната се намират в област Варна.

Политика

Във Варна има генерални консулства на Руската федерация, Украйна и почетни консули на Германия и Франция, Италия, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Швеция, Унгария, Дания.

 

ИКОНОМИКА

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Варна по последни данни (2018 г.) е 15 479 лв., който е по-нисък от средния за страната – 15 615 лв. Произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) в областта през 2018 г. е 7301 млн. лв., което я нарежда на трето място в страната след София и Пловдив.

71,2% от брутната добавена стойност (БДС) в областта формира секторът на услугите. Индустриалният сектор намалява своя относителен дял в БДС за областта и заема 26,3%, а аграрният сектор формира 2,5% от БДС.

За областта е характерно наличието на вътрешнообластни икономически различия между община Варна и останалите общини. В община Варна се намират 87% от предприятията, 70% от дълготрайните материални активи, реализират се 83% от приходите от дейността и 80% от печалбите. Морската индустрия осигурява 11% от приходите в областната икономика, а туризмът – 6%.

Инвестиции

През 2018 г. (последни данни) общият размер на чуждестранните инвестиции в областта с натрупване е 1 869 907 хил. евро, а разходите за придобиване на ДМА са 19 249 299 хил. лв. По привлечени ПЧИ Варна заема четвърто място в страната след София, Бургас и Пловдив.

Туризъм

В област Варна през 2019 г. има 468 места за настаняване с общ капацитет 71 550 легла, а реализираните нощувки са 5 526 625. Това означава, че една-пета от легловата база и реализираните нощувки в страната са именно в област Варна.

Транспорт

Варна е многофункционален транспортен възел, съчетаващ четирите вида транспорт и има международно значение. Международното летище Варна осъществява връзка с 35 страни и 101 града по света. Пристанище Варна заема ключово положение и е основен логистичен и дистрибуторски център.

Предприятия

Ключови предприятия в региона са:

  • Варненска корабостроителница АД, Варна – производство на плавателни съдове
  • Корабостроителен и кораборемонтен завод АД, Варна – ремонт и производство на плавателни съдове
  • Дружба-стил АД, Варна – производство на облекла
  • Елдом Инвест, Варна – производство на домакински електроуреди
  • Девня-Цимент АД, Девня
  • Агрополихим АД, Девня – производство на азотна киселина, амоняк, моно- и дикалциев фосфат, натриев триполифосфат, стабилизирана амониева селитра, троен суперфосфат
  • Захарен завод, Девня – производство на рафинирана захар
  • Полимери АД, Девня – производство на дихлоретан, натриева основа, по-рано и поливинилхлорид (PVC)
  • Солвей-Соди АД, Девня – производство на лека, тежка сода и сода бикарбонат
  • ТЕЦ – Варна, Езерово – производство на електроенергия

Морската индустрия е отрасъл, характерен за Варна. В сектора са заети над 12 000 души, които заработват около 14-15% от приходите от продажби на местната икономика. Това са предприятия от корабостроенето, кораборемонта, морския транспорт, драгирането и поддържането на морски пътища и съоръжения, и свързаните с тях услуги и дейности.

На територията на областта е представено машиностроенето, електронна и електротехническа индустрия, леката промишленост, селското стопанство. Общо 73% от фирмите в сектора на информационните и комуникационните технологии от Североизточния район на планиране (над 600 на брой) работят във Варна.

Силно застъпена в икономиката на областта е търговията. Във Варна има общо 8 големи търговски центъра тип МОЛ, вкл. Мол „Варна Тауърс“, Pfohe Mall, Mall Varna, Grand Mall Varna, Delta Planet Mall, Mall Varna Towers, Outlet Center Varna, Mam`s and Me Center Viva, както и няколко големи търговски центрове като Market Varna, Fullmax Center, City Center Asparuhovo, Пикадили парк и Palah Centre. На територията на областта са представени и всички големи международни търговски вериги, като Billa, Kaufland, Lidl, Jysk, Mr.Bricolage и др.

Дата: 11.01.2021

Автор: Анета Алашка

Прочетено: 2504