Кратка визитка на Николай Събев, основател и управител наЕКОНТ

Николай Събев е мажоритарен собственик в куриерската компания "Еконт Експрес" и спедиторската "Еконт Транс". Роден е през 1960 г. в град Русе. Завършил е Висшето военноморско училище със специалност "Експлоатация и управление на флота и пристанището" и УНСС със специалност "Икономика и управление на транспорта". Професионалният му път в частния сектор стартира през 1993 г., а преди това е заемал поста търговски директор в държавното предприятие "Параходство Българско речно плаване".

2020 г. за "Еконт Експрес"

Брой служители – 4 526

Общ брой на офисите – 647

Брой на обслужените пратки до ноември 2020 г. - 38 044 721

Приходи през 2019 г. - 201 млн. лв.

Печалба през 2019 г. – 25 млн. лв.

Осигурява бизнес на 390 малки компании в цялата страна

 

"Еконт Експрес" оперира на българския пазар вече 20 години. Компанията Ви е лидер при пратките за страната до 20 кг с над 90% от всички отчетени приходи за тази услуга в България, заема лидерска позиция и в пощенските парични преводи. По-важното е, че печели и доверието на все повече клиенти, а конкуренцията никак не е малка. Какво отличава ЕКОНТ от останалите куриерски компании?

При нас фокусът е върху клиентските нужди. Това изглежда като декларация. Когато, обаче, всички управленски решения се вземат от гледна точка на реалната полза и нужда на клиента, нещата се подреждат.

Сега куриерският бизнес изглежда съвсем резонно предприемаческо начинание, но преди 20 години беше по-скоро екзотика. Как Ви дойде идеята за този тип дейност? Как стартирахте и с какъв капитал?

През 1991 г., за да подкрепя съпругата си, разработвах локален офис на DHL България в Русе. Вникнах в логистиката на малките пратки откъм кухнята и разбрах, че това се прави с много математика. Нещо, което дава предимство на тези, които разбират логиката на числата. След като през 1998 г. беше ясно, че трябва да препозиционирам бизнеса си, взех решение да опитам с логистиката на малки пратки в България. Звучеше екзотично само за потребителите. Осъзнавах, че ще решаваме сериозни бизнес и потребителски нужди. И успяхме.

С какви услуги обогатихте портфолиото на компанията за тези две десетилетия?

Пълната концентрация върху потребителските нужди доведе до 21 уникални услуги, които в света на логистиката на малки пратки нямаше. Доставяхме без условия пратки с наложен платеж, после с наложен платеж след тест, после наложен платеж с тест и избор, покупка с куриер, разпределяне на разноските, разпореждания по телефон, указания на получателя и много други. Сега, тези услуги са конвенция, ако искаш да правиш куриерски бизнес в България.

Офисите на компанията се простират в цялата страна, но от самото си създаване Централата е в Русе. Това се дължи на Вашия местен шовинизъм или причината е друга?

Обичам България. Обичам и родния си град. За един логистик не е проблем да позиционира централата на бизнеса си и в с. Самоводене, област Търново. Създаването на заетост и социалната ангажираност с града, в който си роден, е в културата на Еконт.

Общо впечатление е, че тази година беше успешна за телемедицината, онлайн магазините, фармацията и куриерските фирми. Така ли е наистина? Каква беше 2020 г. за ЕКОНТ?

Годината е успешна за тези куриери, които успяват успешно да преминат през дигиталната трансформация на бизнеса си. Ако като цяло икономиката се забавя, няма как куриерският бизнес да не се забавя. Не е еднозначна 2020 г. Променят се условията на бизнес и потребителските нужди. Бизнесът трябва да се препозиционира.

А за Вас като лична година? Какво разбрахте за себе си и за хората, с които работите?

Същото, както и последните 60 години. С умни и сърцати хора можеш да постигнеш всичко. Няма граници!

Какви цели си поставя ЕКОНТ за 2021 г.?

Да създадем условия за по-добра онлайн търговия в България. И с нужните платежни инструменти.

Близо 30 години сте в частния сектор. Кои са най-големите проблеми пред българския предприемач?

Предприемачът е предприемач, ако решава задачите успешно и вижда нови възможности. Ако влезе в серия от моменти, в която предприемачът вижда само проблеми, той вече не е предприемач.

Да се събуди по-бързо!

Каква е прогнозата Ви за 2021 г.?

Годината ще бъде много тежка за хората и икономиката ни. Затова усилията ни за все по-голямо улесняване на бизнеса, ускоряване на паричното обръщение и създаване на палитра от лесни платежни инструменти, са възможностите, които виждаме и е нужно да следваме. Така ще е по-добре за потребителите, а нас ни има заради тях.

Вашето пожелание към читателите на Noblesse Oblige?

Какво ли са си мислили динозаврите в началото на ледниковия период? Каквото и да е било то, нека не е мисленето на българските предприемачи. При промяна на бизнес условията променяйте позициите си на пазара!

 

 

 

 

 

 

Дата: 11.01.2021

Автор: БСК

Прочетено: 16464