Скъпи читатели, сметката е ясна. Щом четете тези редове, оцелели сте! Победили сте страховете, справили сте се с неизвестното, готови сте за още. Ще успеете, защото българският предприемач има имунитет срещу несгодите. Вече 30 години тестваме различни ваксини и проявяваме всевъзможни странични ефекти.

За 2020-а ще се говори много. Един от въпросите е разболя ли се българската икономика. Какво й повлия? Предприемачите са същите хора, които бяха успешните мениджъри на 2019 г. Държавата уж е същата. Експортът ни уж е на утвърдените пазари. Креативните индустрии се развиват, но нещо не е същото. COVID кризата все още не е унищожила българската икономика, но донесе болезнени шокове в отделни отрасли и предприятия. Та, въпросът е болна ли е?

Пред болния човек има два варианта: да се подчини на болката и да се предаде на обстоятелствата или да надвие болката и да подчини обстоятелствата на себе си. Първият тип хора са вечните болни. Системата не е готова за тях и никога няма да бъде. Вторият тип хора са тези, които имат шансовете да оздравеят и от които обществото има нужда! Нека бъдем от тях!

Не бива да забравяме нищо от календара на 2020 г. Умните ще вземат от отминалата година уроци и поуки, за които без извънредна ситуация може би щяха да са нужни десетилетия. Искрено Ви желая да сте точно от тези умни хора, за да излезете по-силни и готови да продължите поетия път или да стартирате отначало.

Целта на новогодишния брой на Noblesse Oblige е да бъде настолно четиво за достойните предприемачи, за изтеклите сроковете на търпимост и за бъдещите дни на успех! Вярвам, че ни чака поредна година на изпитания, в която ще се справим заедно за по-доброто бъдеще, което всъщност ще искаме със смяната на всеки следващ календар! Няма нищо по-хубаво от новите надежди и шанса за ново начало на мечтите!

Пред обществото ни предстоят парламентарни и президентски избори. Това допълнително е натоварвало икономическия живот в страната и очакванията са, в резултат на тези избори, България да има по-модерно управление, разбиращо проблемите на бизнеса. Правителство, което да постави ново качество на диалога между държавата, бизнеса и синдикатите, за да започнем истинската трансформация на управленските процеси в полза на България. Затова, разбира се, е необходима почтеност у всички участници в диалога. 30 години след установяването на пазарна икономика в България, разбираме, че всичко се дължи на българския предприемач. Едни други 30 години в българската история – 1878-1908 г., показват изключителното темпо, с което се изгражда стопанският живот на млада и независима България - постижение както на българската държава, така и на българския предприемач. Можем да мечтаем за тези темпове.

С надежда, че излизаме от глобална и национална криза, вярвам, че ни предстои една по-добра година от тази, която изпратихме. Нека работим! Едва на старта на 2021 г. сме. Пътят е нов и все още неотъпкан, оставете следа!

Дата: 14.01.2021

Автор: Радосвет Радев - председател на БСК

Прочетено: 659