Представяме резултати от традиционната анкета на БСК, която се провежда за 16-та поредна година. Тази година в проучването се включиха 788 компании от цялата страна и от всички сектори на икономиката.

Вижте оригиналната статия ТУК.

________________

Как се промени през 2020 г. спрямо 2019 г. ... ?

71% от участниците в анкета на БСК декларират, че състоянието на фирмата им през 2020 г. се е влошило спрямо предходната година, а влошено състояние на бизнес климата отчитат 91% от анкетираните. За сравнение, през миналата година процентите са били, съответно – 25 и 43.

Какви тенденции очаквате през 2021 г. във връзка с...

Проучването на БСК показва висока степен на песимизъм у българския бизнес. 68% от анкетираните очакват спад на икономиката и на работните места през следващата година, придружени с ръст на цените на суровините (66%), енергийните цени (77%), цената на бизнес кредитите (53%), регулаторната тежест (51%) и фискалната тежест (58%).

Как оценявате...?

Антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса получават неодобрението на 68% от участниците в анкетата на БСК, а противоепидемичните мерки – 58%. Анкетираните са раздвоени в оценката си относно въвеждането на диференцирано ДДС – 51% одобряват тази мярка, 38% са против нея, а 11% се колебаят. Силно положителна оценка получава отказът от задължително въвеждане на СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговските обекти) – 72% от анкетираните подкрепят това решение.

Какви действия предприехте във връзка с COVID-19?

Във връзка с коронакризата 56% от анкетираните са се отказали от планирани инвестиции, 45% са пристъпили към съкращение на персонала, 39% са авъвели частична или пълна дистанционна работа, 38% са направили инвестиции с цел съобразяване с противоепидемичните разпоредби, 35% са пуснали част или целия си персонал в неплатен отпуск за определен период от време, 21% са се насочили към развитие на онлайн продажби, а 18% са трансформирали производството си в посока промяна на продукти и/или пазари.

Ако сте ползвали някоя от антикризисните мерки, с какви пречки се сблъскахте?

Малка част от бизнеса се е възползвал от широко прокламираните антикризисни мерки, като най-голям интерес се отчита по отношение на мораториума върху плащанията по кредити (18% са се възползвали от тази възможност), мярката „60/40% (29%) и безвъзбездната помощ за микро- и малки предприятия, позната като „3/10 хил.“ (27%). Интерес към мерките по линия на Българската банка за развитие проявяват не повече от 1-2 процента от анкетираните.

Като цяло, половината от участниците в анкетата декларират, че не са ползвали нито една от предложените от правителството антикризисни мерки, а тези, които са се възползвали, се оплакват от бавен процес (41%), бюрокрация (35%) и дори корупция (5%). Едва 12% от възползвалите се от мерките декларират, че не са се сблъсквали с пречки.

Какъв вид подкрепа от държавата е подходяща за Вашия бизнес във връзка с преодоляване на последиците от епидемията COVID-19?

Основният проблем на българския бизнес е липсата на ликвидност. По тази причина, основните очаквания за подкрепа от страна на държавата са насочени към поемане на част от разходите, вкл. за възнаграждения, данъци и такси, както за нисколихвени кредити.

Страдам от недостиг на квалифицирана работна ръка за:...

Недостигът на персонал все още е проблем за българския бизнес, макар в условията на криза чувствително да намалява търсенето на кадри. Продължава недостигът на тесни специалисти – всеки втори работодател има проблем с намирането им.

 

 

Дата: 11.01.2021

Автор: Анета Алашка

Прочетено: 203