ВУАРР влезе в европейска университетска мрежа

Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите стана пълноправен партньор в консорциумите от европейски университети, одобрени на втората покана по програма „Еразъм+“. ВУАРР е сред първите 5 български висши училища, спечелили проект в инициативата и единственото извън столицата. То става част от Европейски университетски алианс, наречен Иновации за регионална устойчивост (INnoVations of REgional Sustainability: European UniversiTy Alliance – INVEST). Основните цели, които си поставят партньорите, са сътрудничество за осъществяване на съвместно иновативно образование и учебни програми, прилагане на многоезично обучение, базирано на теоретична подготовка и придобиване на практически умения, както и европейски мобилности.

Визията на INVEST е да създаде модерен единен европейски университет, който да задоволява нуждите и изискванията на новото поколение европейци като лидери за утвърждаване на устойчив начин на живот в регионите.

Координатор на алианса e Словашкият аграрен университет в Нитра. Освен ВУАРР в партньорския консорциум участват още Университетът на Тесалия, Гърция, Университетът по приложни науки Карелия, Финландия и Университетът по приложни науки Ван Хол Ларенщайн, Ниделандия.

Като асоциирани партньори ВУАРР е привлякъл Тракия Икономическа зона - Пловдив, Областната администрация - Пловдив, Агенцията за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на МСП и Европейската асоциация на институциите от висшето образование (European Association of institutions in Higher Education – EURASHE), в която висшето училище е пълноправен член.

Алиансът INVEST ще насочи своите дейности към студенти от трите цикъла на обучение - бакалавър, магистър и доктор, както и към академичния и неакадемичния персонал на партниращите висши училища. Консорциумът ще се фокусира върху 3 основни направления: води, енергия, храни и околна среда; качество на живот; предприемачество. Акцентът ще бъде поставен върху придобиването на знания, умения и нагласи за устойчиво регионално развитие.

Предстои изграждането на виртуален кампус „INVEST“ като основна платформа за комуникации и обучение в рамките на университетския алианс. Кампусът ще бъде интегриран с иновативния инструмент EDUC8EU, който позволява управление на персонализирани учебни пътеки, дигитална рамка за признаване на кредити и нови форми на взаимодействие за създаване на споделена стойност чрез комуникация, творчество и иновации.

В края на проекта – 31 октомври 2023 година, трябва да бъдат създадени 10 общи бакалавърски програми, 4 магистърски и 2 докторски, езикови курсове и Living Labs (т.нар. живи лаборатории).

Европейските университетски мрежи ще дадат възможност за получаване на общи дипломи.

 

ВУАРР партньор по пет международни проекта

ВУАРР работи по пет международни проекта в партньорство с университети, институции и организации от различни европейски държави.

ВУАРР е пълноправен партньор по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Проектът Invest for Excellence in Regional Sustainability (INVEST4EXCELLENCE) е естествено продължение на работата на Европейски университетски алианс INVEST. В консорциума участват Университетът на Тесалия, Гърция, Университетът по приложни науки Карелия, Финландия, Университетът по приложни науки Ван Хол Ларенщайн, Ниделандия и Словашкият аграрен университет, Нитра.

Разработване, тестване и внедряване на методи за нехимична борба с неприятелите по земеделските култури, редуциране на употребата на пестициди и остатъчни вещества в продукцията, опазване на водите от замърсяване, минимизиране на риска от отравяне на пчелните семейства и подобряване методите на контрол. Това са основните цели, които си поставя европейският проект „Устойчиво развитие на екосистемите чрез внедряване на методи за мониторинг и биологичен контрол“, по който Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите е асоцииран партньор.

Експерти от 10 държави се обединяват в проект за екологично образование в училищата. Стремежът на „Planet friendly schools“ е да вдъхнови хората да бъдат промяната, която искат да видят. ВУАРР е сред участниците в проекта, които ще споделят опит в намирането на практически решения на екологични проблеми.

Обучителен курс по екологично земеделие се разработва по проекта ECOAGRI https://eco-urban-agri.eu/. Координатор на проекта е ВУАРР. В партньорството участват институции от Гърция, България и Турция. Цел e създаване на учебна програма, образователни видео материали и курс за обучение за възрастни, които се интересуват от екологичното градско земеделие. Образователните материали са качени в интернет-базирана платформа.

Експерти от три държави създават електронна платформа за професионално обучение, която да даде възможност за комбинирани стажове в областта на агробизнеса и предприемачеството с ментори от работодателски организации. Координатор на проекта BLEVIVET https://www.blended-virtual-internships.eu/ е ректорът на ВУАРР проф. Марияна Иванова. Партньори са Българска консултантска компания „Interprojects“, Международният институт за социално включване – Турция, и Консултантнска компания „PhoenixКМ“ - Белгия.

 

Курсове за професионална квалификация

Висше училище по агробизнес и развитие на регионите предлага допълнително обучение в квалификационни курсове и специализации в различни области на мениджмънта, икономиката, технологиите и иновационните практики. Темите се актуализират постоянно, съобразно желанията на кандидатите.

Центърът за професионална квалификация предлага както обучение на студенти, така и на външни потребители и организации по зададени от тях теми.

Провеждат се дългосрочни и краткосрочни курсове, съгласно изискванията на Програмата за развитие на селските райони, курсове по опазване на компонентите на околната среда в земеделския сектор и биологичното земеделие.

ВУАРР предлага обучение за придобиване на професионална квалификация "учител", курсове за придобиване на квалификационни кредитии на професионално-квалификационни степени.

Повече информация на сайта на висшето училище uard.bg и на телефон 032/960 360.

 

Две десетилетия ВУАРР развива дистанционната форма на обучение

Центърът за дистанционно обучение на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите предлага виртуална система за обучение, която съчетава предимствата на традиционното онлайн обучение, европейската практика и модерните технологии.

Дистанционното обучение се осъществява в интернет базирана система, която позволява достъп от всяка точка на света, материалите в нея се обновяват периодично, осигурена е възможност за лична консултация, синхронна и асинхронна комуникация. Изпитите се провеждат онлайн по предварително зададени критерии, а оценяването е обективно и безпристрастно.

ВУАРР има създадена и софтуерна платформа за електронно обучение, която предоставя съвременни инструменти за комуникация и позволява ефективно включване в учебния процес.

Академичният медиен комплекс съдейства за онлайн излъчване на видео и аудиолекции по време на самото им провеждане и на запис.

 

Кандидатстудентски прием

През новата академична 2021/2022 година ВУАРР обявява прием в девет бакалавърски програми: Управление на информационните системи, Управление на човешките ресурси, Стопанско управление, Управление на агробизнеса, Икономика на туризма, Аграрна икономика, Финанси и Счетоводство. Първокурсниците започват следването си със семестриална такса от 600 лв. за всички специалности и форми на обучение.

Богат избор от магистърски програми в професионални направления "Икономика" и "Администрация и управление".

Обучение в докторска програма „Финанси и банково дело“.

Изявени специалисти от практиката Ви очакват в аудиториите.

ВУАРР осигурява включване в национални и международни проекти, мобилност и курсове за допълнителна квалификация.

ksk.uard.bg

Дата: 05.05.2021

Прочетено: 122