Инж. Пламен Панчев - Изпълнителен директор на Тракия икономическа зона

Тракия икономическа зона /ТИЗ/ е най-голямата и устойчиво развиваща се индустриална зона в Югоизточна Европа. Стартирана като бранд официално през 2013 г., ТИЗ е успешен проект на Сиенит Холдинг АД, партньорите му от Италия и Израел, и една от най-важните индустриални фирми в България – КЦМ 2000 АД. ТИЗ обединява 6 индустриални зони в района на Пловдив – „Марица“, „Раковски“, „Куклен“, Индустриален парк „Пловдив“, Високотехнологичен парк „Пловдив“ и Агроцентър „Калояново“. През март 2014 г. Меморандум за сътрудничество за развитието на ТИЗ подписаха 9 общини - Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски, и 2 клъстера - „Клъстер Тракия икономическа зона“ и „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив”. Това публично-частно партньорство, единствено по рода си в България, дава добър пример как бизнесът и общините заедно могат да бъдат успешни.

От старта през 1996 г. на първата индустриална зона „Марица“ досега са привлечени над 180 инвеститори, половината от които чужди, разкрити са над 35 000 работни места, а инвестициите са над 3 млрд. евро. Предприятия, търговски и логистични бази са изградили световни лидери като ABB, Liebherr, Osram, Socotab, Schneider Electric, Schenker, „Агри България“, Shell Gas, Hanon Systems, Sensata Technologies, William Hughes, Kaufland, Zobele, Mecalit, Техно Акташ, MAN, Джъмбо, Интрама, Оdelo, Willi Elbe Gelenkwellen, SMC Industrial Automation, Милара Интернешънъл. Тук е една от най-значимите компании в България – „КЦМ 2000” АД. Знаковите български марки "Белла България", „МАКСКОМ“, „Димитър Маджаров“, „Биофреш“, „Рефан“, „Атаро Клима“, „Анди“, „Агрия – България“, „Биомашиностроене“, „Интерлинк Груп“ също имат заводи в ТИЗ. Оттук оперира ПИМК - най-големият автомобилен превозвач в страната.

Г-н Панчев, кое е най-голямото Ви предизвикателство като създател и директор на ТИЗ?

Най-голямото предизвикателство беше изграждането на добър екип, който да развива зоната. Направихме го! Изключително малък екип, но от професионалисти на световно ниво. Благодарение на тези специалисти, привличаме инвеститори, начертаваме и работим по бъдещото си развитие, участваме в европейски проекти и, най-вече - промотираме България и ТИЗ като инвестиционна дестинация, като мястото на успешния бизнес. Юристите от „Респект консулт“, с които реално изградихме зоната, непрекъснато помагат в решаването на различни казуси на инвеститорите, а и участваха с предложения в създаването на Закона за индустриалните паркове.

Наблюдавате ли отлив на инвеститори от началото на пандемията?

Разбира се, че локдауните забавят проектите и възпрепятстват чисто физическите посещения, което пречи на хода на преговорите с потенциалните инвеститори. Но, като цяло, през миналата и тази година няма сериозна негативна промяна откъм инвеститорски интерес. Българският народ е казал „всяко зло - за добро“. Екипът на Тракия икономическа зона винаги е гледал оптимистично и, както е в случая с пандемията, стартира няколко пилотни проекта в Пловдив и региона, свързани с развитието на градската логистика и местните производители. Те предвиждат изграждане на складови бази в индустриалните зони Куклен, Раковски, Марица и на Пазарджишко шосе в Пловдив. Целта на проектите, които са в различна степен на реализация, е да се подпомогне малкият и среден бизнес. Според наше проучване има остра нужда от нови складови площи, но няма предлагане. От проектите могат да се възползват, както фирмите, които имат нужда от такива сгради, така и инвеститори в жилища, които искат да диверсифицират дейността си – една добра алтернатива за пасивен доход.

Очаквате ли нови заводи на територията на ТИЗ до края на годината?

Няколко. Първите копки на два вече са направени. Инвеститорски интерес от чужди и български компании има към секторите, които Covid кризата „подкрепи“ като фармацевтиката, логистиката, хранително-преработвателната промишленост. За тази година са планирани инвестиции на обща стойност около 100 млн. евро и откриване на над 500 работни места. Много често хората коментират, че това са малко работни места, колкото за едно цехче преди години. Те не отчитат обаче факта, че съвременната индустрия е високотехнологична и реално машините се „трудят“. В ТИЗ са едни от най-„умните“ фабрики в Европа.

Икономическото развитие налага и промени в социалните отношения. През 2019 г. открихте първия по рода си в индустриална зона Център за професионално обучение „Тракия“. А сега накъде?

Винаги сме се стремили да надграждаме услугите, които предлагаме на инвеститорите. Но темата за професионалното образование трябва да е национален приоритет – за да имаме развита на високо ниво българска икономика, са ни нужни кадри, образовани хора. Хора, притежаващи нужните за бизнеса знания и умения, които да получават и съответното добро заплащане. От няколко години работим за симбиозата „бизнес - средно образование - университети - наука“. В обучителния ни център не само се квалифицират и преквалифицират кадри на фирмите от ТИЗ. Провеждаме и практически занятия с ученици от професионални гимназии от областта. Обученията са с последната дума на техниката. В момента работим за мултиплициране на този проект в цялата страна, заедно с екипите на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и „София Тех Парк“. Надяваме се да създадем центрове за подготовка на кадри в иновативни професии.

Резултати се постигат с постоянство, вече 7-8 години в сътрудничество с общините, образователните институции и „Тракия Тех“ работим за ранното кариерно ориентиране на децата, за да имат бъдещите поколения добра професионална реализация. От друга страна, подпомагаме и приложната наука - съединяваме науката с бизнеса за създаване на иновативни пазарни продукти. Това е един от начините за правене на успешна икономика.

В края на 2020 г. обявихте, че имате разработен проект за въглеродно-неутрални индустриални зони. На какъв етап от развитие е проектът?

Имаме три основни цели - намаляване на въглеродните емисии, постигане на по-привлекателна социална среда и конкурентоспособност на регионите, където ТИЗ оперира, както и привличане на инвеститори, залагащи на екологичните принципи при бъдещото си индустриално развитие. Самите инвеститори още на първите разговори ни питат за енергийно ефективни системи, както и за цялостната наша концепция по темата. Смятаме, че първият въглеродно-неутрален парк ще е този в Раковски, където в момента сме на работен етап за осигуряване на възобновяема енергия на предприятията, като същевременно те ще ползват и конвенционалното захранване, оптимизирайки енергийната ефективност в района на общината. Дигитализацията също е важна част от „Консорциум за въглеродно-неутрални индустриални паркове“.

Ако бяхте инвеститор, а не директор на ТИЗ, защо ще изберете да инвестирате точно в Пловдив, а не в Индустриална зона - Шумен, например, или в Румъния?

Заради комплексните решения, които предлага ТИЗ, които спестяват около 20% финансови средства на предприемачите. Инвеститорите идват в Тракия икономическа зона, за да спестят и от най-ценния ресурс - времето. И заради сигурността - на осъществяване на проекти, в експлоатацията, в средата за бизнес. Със своя 25-годишен опит ТИЗ гарантира пълно изпълнение на проекта на всеки инвеститор независимо от неговата сложност. Разбира се, инвеститорът може сам да избере и купи земя, да наеме проектант, строител, инвеститорски надзор. Може сам да свърши административната работа. Но, когато направи всичко това и започне производство в новата си база, ще разбере, че са изминали 4-5 години от идеята до реализацията. В Тракия икономическа зона времето от решението до готовия обект е 1 година, а и по-малко. Защото за всички терени в зоната има приключила предварителна административна, юридическа и логистична подготовка. Благодарение на съвместната работа на екипите на общините и ТИЗ по планиране на проектирането и процедурите, които трябва да се извършат предварително, инвеститорите получават в пъти съкратени срокове за реализиране на инвестицията. Това е от изключително значение за тях.

Екипът на ТИЗ предоставя информация за региона при предпроектните проучвания на инвеститора, избор на терени с гарантирана инфраструктура и документи по градоустройствените планове, гъвкав комплексен инженеринг, готови складови и производствени сгради, в които веднага може да се започне дейност.

Изключително важно – ТИЗ е не само индустриален, тя е и социален проект. Освен, че осъществяваме връзката „бизнес – образование“, ние работим и за „бизнес – здравеопазване“. В скоро време в зона Марица, част от ТИЗ, ще бъде открит специализиран медицински център. В него медицинско обслужване ще получат всички желаещи фирми, не само работещите в тях, но и техните близки. Той е първият в страната, ситуиран в индустриална зона, като реално чрез него ще се подпомогне и здравното обслужване на жителите на близките населени места.

Дата: 05.05.2021

Прочетено: 1590