40 магазина, 75% от които са франчайз

250 служители

70% от клиентите са жени

25-35 г. е средната възраст на клиентите

 

Разкажете ни малко за историята на магазини MANIA?

Историята на магазини MANIA започва през далечната 1996 г., когато основателят на фирмата Севдалин Спасов отваря първия магазин в гр. Варна, т.е. тази година веригата става на 25 години. До края на 90-те години обектите са основно малки гаражи и квартален тип магазини. След това започва голямата експанзия, а всички магазини MANIA променят своя облик в крак с тенденциите. Първите големи и модерни магазини от нов тип са отворени през 2001 г. в Добрич и София, в един от големите квартали –„Люлин“. През следващите години отваряме магазини в почти всички големи областни градове. От 2009 г. предлагаме франчайз, като в момента в над 75% от магазините работим с франчайз партньори. А над 90% от парньорите ни притежават повече от един магазин.

Колко обекта имате в момента и кой е последният, който отворихте?

През есента на 2020 г. отворихме най-големият и модерен магазин, разположен на площ от 1600 кв.м в „Джъмбо плаза“, София. В него, освен маркови second hand находки, предлагаме и голямо разнообразие от нови дрехи и обувки от OUTLET колекции от Западна Европа. Въпреки пандемията, не спираме да се развиваме и тази година отново сме си поставили сериозна цел за експанзия основно в големите градове, като част от магазините планираме да открием в ритейл паркове, които с настъпването на пандемията и затварянето на моловете станаха доста атрактивни. В момента магазините на MANIA са 40, а един от тях е в Атина, Гърция. Съвсем скоро предстои да отворим три нови магазина в гр. Бургас. В момента в магазини MANIA работят около 250 служители, като преди пандемията бройката им беше с 20% по-висока.

Какъв е пътят на една дреха втора употреба?

„Мания Тийм“ ЕАД е част от „М Холдинг“, а фирмите в него са вертикално интегрирани, като се занимават със събиране, сортиране и търговия на дрехи втора употреба и нови OUTLET продукти. Дрехите втора употреба поемат своят път основно от Западна Европа и САЩ. След като бъдат транспортирани до нашите сортировъчни центрове, те преминават процес по обработка, пране и подготовка за повторна употреба. Близо 70% са пригодни да бъдат носени отново, като само една малка част (най-добрите 10%) остават за продажба в България. Останалата по-голяма част е предназначена за пазари от Африка, Азия и Източна Европа. С особена гордост мога да заявя, че нашият бизнес е изключително „зелен“ и полезен за природата и обществото като цяло. Едва под 3% от всички преработени от нас текстилни изделия се депонират.

Как се отрази пандемията на бизнеса с дрехи втора употреба?

Kато всички бизнеси, и ние бяхме засегнати от пандемията и настъпилата криза след това. Отчитаме спадове от 20-30% в оборота и транзакциите. Много бързо успяхме да адаптираме модела си на продажба, ценообразуването, промоциите и да задържим интереса на клиента и жаждата за маркови находки. През пролетта на 2020 г., след старта на пандемията успяхме да намалим разходите си, което бе от ключово значение за съществуването ни. Наложи се да съкратим част от служителите в магазините и в администрацията и да вложим двойно повече усилия в поддържането на стандартите в магазините. Успяхме да срещнем разбирателство от страна на голяма част от наемодателите и редуцирахме наемите. Изработихме ясни стандарти и правила за работа в COVID среда. Всички дрехи втора употреба пристигат със сертификат за дезинфекция и клиентите пазаруват спокойно при нас. Предложихме разнообразие от нови OUTLET дрехи и обувки на клиентите. С разширяване на асортимента привличаме нови потребители и задържаме вниманието на лоялнинте си клиенти. Колекциите, които предлагаме, са достъпни и атрактивни и, най-важното - с уникални модели и единични бройки.

Какъв е профилът на хората, които купуват дрехи втора употреба?

Над 70% от потребителите ни са жени. Интересен е фактът, че в последната една година намалихме средната възраст на клиентите си, като преобладават потребители от 25 до 35 години. Много млади хора все повече харесват идеята за повторна употреба на дрехите и опазване на околната среда и стават част от феновете на магазини MANIA.

Как развивате онлайн търговията?

Mania.bg е на българския пазар от май 2018 г. Към момента на сайта предлагаме над 120 хил. уникални продукта - нови и втора употреба, разделени в 200 категории. Ежемесечно сайтът се посещава от над 150 хил. посетители, като в силните търговски месеци стигат до 250 хиляди. Благодарение на непрекъснатата оптимизация на платформата и интензивното ни присъствие в социалните мрежи, 2020 спрямо 2019 г. успяхме да постигнем 77% ръст на органичния трафик, 100% ръст на нови посетители на сайта, дошли от органично търсене, както и 70% ръст на транзакциите. Това, към което се стремим, е да държим непрекъснат интересът на посетителите на сайта чрез ежедневно зареждане на нови модни находки, ежеседмично предлагане на атрактивни търговски оферти, както и ежемесечни тематични зареждания.

 

Дата: 05.05.2021

Прочетено: 1009