В подкрепа на малкия и среден бизнес в България и хората, които вдъхновяват

Пандемията, причинена от COVID-19, остави милиарди души по целия свят затворени вкъщи. Четвърт милиард работни места бяха загубени, заради икономическите удари от вируса. Гай Райдър - генералният директор на Международната организация на труда, е на мнение, че това е най-тежката криза за трудещите се след Голямата депресия от 30-те години на миналия век. В България данните на Агенцията по вписванията показват, че за първите девет месеца на 2020 г. са открити общо 372 производства по несъстоятелност. В сравнение със същия период на 2019 г. ръстът е - 4.5%, но увеличението е чувствително през третото тримесечие, когато достига 59.8%.

Въпреки стряскащите данни и страхът, че животът започва да се измерва с броя на локдауните, светлина в тунела има. Стоенето вкъщи роди нови бизнеси и възроди забравени стари.

Пийте повече течности! Чашите са от Ателието на Екатерина Лашова.

Екатерина Лашова е от онези прозорливи творци, които са превърнали ателието си в свой втори дом. В този дом креативността и красотата никога не са под карантина. Заедно със своя екип, тя създава уникални чаши и предмети от порцелан с любов и вдъхновение. Персоналната посуда, която твори, е наистина наслада за всяко сетиво и подарък, който можете да направите за всеки празник. Има тематични серии за св. Валентин, Коледа, Великден и всеки ден, който искате да превърнете в специален за себе си или за любим човек. Запазена марка на Екатерина е т.нар. “смачкана чаша”, но с цялото й творчество може да се запознаете във фейсбук страницата Ekaterina Lachova Love. С керамичните изделия на Екатерина пластмасовите чаши, с които пиехте кафе в офиса, и пластмасовите купи, в които Ви носят обяда от Takeaway, ще Ви липсват по-малко, защото в ръцете си ще държите нещо уникално и професионално изработено. Все пак авторката има завършено образование за дизайнер керамик във Франция и Белгия. 

Мийте си ръцете по-често! Ива Първанова прави сапуни от натурални цветове и аромати.

Ива е родена в Калофер и вероятно е спала върху розов цвят, защото именно той я вдъхновява да направи ръчно изработен сапун от карелска розова глина, етерично масло от роза, кокосово масло, масло от Карите и поръска от български розов цвят. Всичко това, докато си стои на дивана и чака пандемията да си отиде като сапунено мехурче. Розовото калъпче започва да се продава като топъл хляб, защото наистина е убиец на микробите, но и голям защитник от дезинфектанта, който изсушава кожата на ръцете до болка. Асортиментът се обогатява с натурални съставки от сушен невен, маково семе, куркума, какаово масло, вулканична глина, смлени гроздови семки и др. Сапуните са разпознаваеми под марката Life from Nature и на този етап могат да се открият в Инстаграм.

Запалете свещите на 160 candles и се усмихнете под маската!

Трима луди мечтатели започват своето приключение в една кухня, заредени с 3000 буркана, малко восък и много желание. Така създават натурални свещи с пиперлив език и парещо чувство за хумор. Всяка свещ на 160 candles е ръчно излята и съдържа натурален соев и кокосов восък, дървен фитил, който пука като запалена камина, и френски натурални аромати. Ако ще се бракосъчетавате или ще правите корпоративни подаръци, можете да се възползвате от персонализирано послание, опаковка от рециклирана хартия и аромат по избор. Ароматната работилница, където восъкът се превръща в свещ, вече е преместена от кухнята и се намира на бул. Черни връх 47, Бизнес център Витоша. За въпроси, поръчки или просто малко смях, посетете по всяко време www.160candles.com.

Вино за здраве от онлайн магазина.

Какво да правите вечер вкъщи, освен да затворите хоум офиса и да отворите бутилка хубаво вино, което сами сте си избрали с 3 клика, в обедната почивка. Не е здравословно да пиете какво да е вино. Виното винаги трябва да е мехлем за душата, ако ще е италианско, да е от www.kinoivino.bg, ако ще е българско, да е от www.calacria.com.

Собствениците и на двата онлайн магазина споделят, че пандемията им е довела повече клиенти, защото хората най-сетне са разбрали, че „In vino veritas". Сайтът www.kinoivino.bg предлага около 100 етикета вносни италиански вина, в чието качество няма съмнение. С името си застават вече 10 години Джули и Веско Савови, познати в кино средите като основатели на “Сънифилмс“ в България, оттам и името на онлайн магазина. Ако решите обаче да изберете българското, то Ви очаква на www.calacria.com и предлага винената продукция на уникален лозов масив между Каварна и Българево със звучното име „Реджо ди Калакрия“. Тук поръчвате директно от производителя и можете да отпиете вино от сортовете Траминер, Глера (познато като Просеко), Шардоне и ароматна Тамянка.

И грамофонът се върти...

В САЩ вече се продават повече винилови плочи, отколкото компактдискове, а в Мадрид откриха завод за винилови плочи за пръв път от над 20 години. Основателите на завода Mad Vinyl Music решиха да се възползват от възраждането на този формат и започнаха производството през декември 2020 г., в разгара на пандемията. България не остава по-назад. Владимир Стаменов от TABA record store (София, ул. Цар Асен 52) споделя, че все повече хора искат качествен звук, възможност да усетят музиката в ръцете си, да я поставят на грамофона и да се отпуснат на дивана. Магазинът им е фокусиран върху електронната музика, а в сандъците им с плочи пристига селекция от най-актуалните световни лейбъли. Редовно селектират и плочи втора ръка. От скоро правят и селекция на аудио касети, които също се завръщат с пълна сила и все повече български и чужди артисти избират издаването на лента. В TABA record store можете да откриете и качествени грамофони, с които да започнете пътешествието си към един по-осъзнат музикален свят. От любов към музиката и в подкрепа на българското изкуство, в неделите канят български DJ's на сесии в магазина (in-store sessions), които излъчват на живо в YouТube и Фейсбук.

Вие поръчвате, Glovo идва от Испания, за да доставя в България.

В началото на март испанската компания Glovo за доставка на стоки от различни категории за вкъщи стъпи на българския пазар. Създадената в Барселона фирма предлага не само доставки на храни, но и редица други продукти – цветя, стоки от супермаркети, фармацевтични стоки и други. Сроковете за доставка се оптимизират чрез алгоритми, така че поръчките да се извършват за възможно най-кратък период. Приложението е налично както за потребителите на Android, така и за тези на iOS.

Първо отлети, после плати - Pay if Okay, може и към Занзибар.

Калоян Георгиев е български предприемач, натрупал повече от 20 години опит с проекти, свързани със здравеопазването, фармацията, здравното застраховане, недвижими имоти, туризъм, IT и т.н. Обиколил е над 140 страни и в половината от тях е развил бизнес. Той е един от съоснователите на K-Pharm Global Group, корпорация с дейност в сферата на търговията с фармацевтични продукти, присъстваща на пазара в над 50 държави в Европа, Африка и Азия. Негова е, също така, идеята за безплатното мобилно приложение "C0LIBRA", което има за цел изплащане на компенсации на всеки при закъснение на полети над 1 час. Продуктът е ковид ориентиран - Pay if Okay. Дава възможност да се избере дестинация и дата, без да се плаща предварително. След пристигане, когато полетът е преминал без проблеми, типични за корона кризата - канселации и закъснения, клиентът заплаща сумата, а при проблеми гарантирано получава ваучер за друг полет.

През март 2020 г., заедно със семейството си, отиват за една седмица на почивка в Занзибар. Ковид пандемията ги блокира на острова и предприемачът решава, че сега е моментът за нова инвестиция. Купуват много изгодно място, топ локация на плажа в курорта Sultan Sand и решават да направят коуъркинг център, или място за дигитални номади - хора, работещи дистанционно навсякъде по света… и го правят!

Дата: 05.05.2021

Автор: Гергана Гиздина

Прочетено: 797