Николай Мелемов, кмет на гр. Смолян

Николай Мелемов е първият кмет на Смолян с три последователни мандата в най-новата история на града. Градоначалник е от 2011 г., а преди това е бил депутат в 41-то Народно събрание. Г-н Мелемов има две дипломи за висше образование - ветеринарна медицина в Харковския университет (Украйна) и национална сигурност в Академията на МВР в София. Роден е в смолянското с. Полковник Серафимово. След като завършва в Украйна през 1988 г., се връща в Родопите, където работи и по двете си професии - като ветеринарен лекар и като оперативен работник в служба „Сигурност“ в РДВР-Смолян. Бил е и футболист във ФК “Родопа”. През 1999 г. започва собствен бизнес, разкрива козметична фабрика, в която произвежда крем от естествени материали за лечение на кожни заболявания. Рецептата е наследствена и съставките на крема са тайна.

Къде отговорността е по-голяма – в депутатското кресло или в кметския стол?

Благодаря Ви, че представяте туризма в Смолянска област чрез Вашето популярно и реномирано списание. И в депутатското кресло, и в кметския стол отговорността е голяма. Тя е вътрешно усещане. Според мен, по-лична е на кметския стол.

Кои са най-големите проблеми пред община Смолян?

Като всяка малка и средна община, основният проблем е задържането на младите хора. Като кмет си поставих за цел да създам нормална среда за тях. За тези почти 10 години постигнахме голяма част от целите си в тази насока – спортна и културна база, градска среда, образователни и културни събития, активности, устойчив туризъм и т.н. За заплащането и възможностите за работа основна роля има бизнесът и смятам, че в последните години се създават различни възможности за младите хора. Разбира се, Общината е голям работодател. Заплащането се повишава, а работните места са все по-обхватни, иновативни и съвременни. От друга страна, сме партньор в този процес, както на работодателите и учебните заведения, така и на работниците. Според мен, тенденциите са положителни и трябва още по-упорито да работим за една добра среда, с добро заплащане, което е основен фактор за устойчивото развитие на община Смолян.

Къде има неразкрит потенциал за икономическо развитие?

В туризма, планинското земеделие, дървопреработването, балнеологията, високите технологии. Особено по време на пандемията работата от разстояние придоби голяма популярност.

Какви са приходите от туризъм за изминалата година?

Общината инвестира много в туризма, а приходите са основно за частните участници в процеса. Това не е лошо, стига да води до продукти с добавена стойност, растеж и иновации. Средно годишно събираме около 120-140 хил. лв. от туристически данък. Апелирам и чрез медиите всеки в този сектор да излезе на светло, защото всеки събран лев се инвестира обратно за туризма, и то – по правила, програма и критерии, които се съгласуват с бранша. Отделно от тези средства, и по проекти, и собствени средства Общината инвестира десетократно повече за развитието на туризма в преки или косвени дейности.

Радвам се, че през 2021 г. средствата за инфраструктура и на Пампорово, и в другите дестинации са милиони левове.

Отрази ли се COVID кризата върху икономиката на града?

Със сигурност. Отново основно върху туризма. Надявам се, заетите в бранша да оцелеят, защото проблемът е световен и много тежък. И държавата, и общината направиха много за преодоляване на последиците, но щетите са налични и сериозни. Смятам, че трябва обаче да гледаме напред и дано по-бързо да отшуми пандемията.

Как изглежда бизнес картата на Смолян? Кои са най-големите инвеститори и работодатели?

Имаме утвърдени фирми, които работят в индустрията с полимери, машиностроене и автомобилната индустрия, кабелен завод като „Арексим“ и „Хроновски“. Сериозен дърводобивен и преработвателен сектор, туризъм, търговия, шивашка промишленост, планински храни и билки.

Какви са най-честите проблеми на работодателите от Смолян?

Трудната логистика, недостиг на квалифицирани кадри и държавни регулации.

Как Общината във Ваше лице съдейства за решаването им?

Срещаме се с всички страни в процеса и търсим решение ежедневно – от намиране на подходящи площи за бизнес до транспортни проблеми, трудови борси, разговори с университети и утвърждаване на специалности. Казуси, свързани с местните данъци и такси, предоставяне на услуги, изграждане на инфраструктура и много други.

Вие сте човек, който идва от бизнеса. Основател сте на “ДЕРМАКС ООД – СМОЛЯН”. Помага или пречи политиката в България на бизнеса?

Мога да изразя лично мнение. Само бизнесът изкарва приходи, останалите харчат. Затова по всякакъв начин е необходимо да се помага на бизнеса. Старая се да помагам на предприемачи и бизнесмени, които желаят да инвестират и инвестират в Смолянска община.

След три мандата като кмет на Смолян какво още искате да направите за града?

Имаме още много задачи, идеи и проекти. Може би термалната вода, разширението на ски зоните, летните туристически услуги, добавяне на стойност в земеделски и горски продукти. Новият пункт с Гърция и съпътстващата търговия, логистика и IT сектора. Това са основните ни приоритети, но предпочитам да чертаем визията заедно с Общинския съвет и гражданите, а аз и моята администрация да работим за тяхното изпълнение.

Много повече може да се желае в административното обслужване. Там смятам, че трябва да се вземат по-сериозни мерки. Въведохме обслужване на едно гише. Аз съм много внимателен към всеки човек, който влезе в общината, към всеки, когото срещна на улицата. Такова трябва да е отношението от всички служители. Когато заплатата ти идва от данъците на хората, трябва да си отговорен, внимателен и човечен.

Целта ми е Смолян да става все по-подреден, все по-красив. Всички, които идват отвън, казват, че е прекрасно място и то е така. Иска ми се всички съграждани да имат повече отношение както към управлението на общината, така и към проблемите. Да ми бъдат коректив, но и да се включват по-активно в решаването им.

Поставили сме си за цел да привлечем и бизнес от сферата на високите технологии, за да се върнат младите хора. Аз съм убеден, че точно към това предразполагат природните дадености, липсата на престъпност, добротата на хората и гостоприемството им.

Дата: 14.09.2021

Прочетено: 801