KOSTALнай-големият работодател в област Смолян, с повече от 1 000 служители. KOSTAL е независимо семейно предприятие, създадено през 1912 г. в немския град Lüdenscheid (Люденшайд). Ръководството на международните групи и до днес има седалище в този град, в който компанията е основана от Leopold Kostal. В България KOSTAL действа посредством дъщерната компания „КОСТАЛ България“ ЕООД, създадена на 21 март 2011 г. като дъщерно дружество на немската холдингова компания. Предприятието произвежда и доставя компоненти за повече от 5 милиона автомобили по целия свят. Между клиентите са най-големите световно известни автомобилни заводи, като Daimler Chrysler, Ford, General Motors, Fiat, Audi, Volkswagen и др. Производството в Смолян започва на 2 май 2011 г. в реконструираната сграда на бившия тютюнев склад. В българския завод отначало се произвежда само подволантови ръчки за светлини, мигачи и чистачки. През юни 2011 г. е открит малък шприц цех за производството на пластмасови части, предназначени за монтаж, а от септември 2011 г. е въведен и процес тампопринт (печат на различни символи върху пластмасови части). Благодарение на това, днес KOBU-SL може да произвежда някои пластмасови части от тяхното първо шприцоване до крайния монтаж.

„Девин“ ЕАД - лидер на пазара на бутилирана вода в България. Изворите на водата и мястото на бутилиране се намират в екологично чист район край град Девин. Фирмата е основана през 1992 г. като дружество с ограничена отговорност между физически лица и Община Девин. От 1999 г. компанията е акционерно дружество със 100% частен капитал. От август 2007 г. до юни 2010 г. DEVIN е публична компания с акции за свободно търгуване на Българската фондова борса, a oт 2010 г. е собственост на международния фонд за управление на дялови инвестиции „Адвент Интернешънъл“. През март 2017 г. DEVIN става собственост на белгийската компания Spadel. Компанията притежава концесия за водоползване на сондажи 3 и 5 в региона на гр. Девин. DEVIN разполага и с разрешително за водоползване на извор Балдаран, от който се бутилира уникалната за българския пазар слабо минерализирана (82 мг/ л) изворна вода, бедна на натрий (6,2 мг/л). Комбинацията от слаба минерализация и незначително количество натриеви йони е много рядка, и именно благодарение на нея, изворна вода DEVIN може да се пие от новородени до хора в напреднала възраст. Продуктовата гама на DEVIN включва минерална вода, изворна вода, газирана вода, плодови сокове Granini, както и енергийните напитки Red Bull. Лидер е и в бизнеса с галони с марката DEVIN OFFICE. Компанията разполага с добре развита национална дистрибуционна мрежа, включваща над 85 партньорски фирми, както и собствена търговска база в София. Заедно със своите партньори, DEVIN доставя продуктите си до над 35 000 търговски обекта в страната. За 2019 г. компанията има 150 млн. лв. приходи, изплатила е 13 млн. лв. заплати, изплатила е 19 млн. лв. данъци и такси към държавния бюджет и е дала работа на 505 служители.

„Гамакабел“ - един от най-големите производители на кабели и проводници в България. Предприятието е създадено през 1975 г. на обща площ от 70 000 квадратни метра в северната индустриална зона на гр. Смолян. Продукцията на компанията е добре известна в Германия, Русия, Белгия, Франция, Обединени арабски емирства, Гърция, Финландия, Австрия и други страни от Близкия и Далечния изток, Африка и Азия. Износът за тези страни представлява повече 50 % от общите продажби на дружеството. През 2019 г. Дружеството е реализирало приходи от продажби в размер на 62 млн. лева.

„Рубелла Бюти“ АД - най-големият български производител на козметика. Фирмата непрекъснато разширява своя пазарен дял и заема ключови позиции както на вътрешния, така и на международните пазари. Тя е най-големият български износител на козметични и хигиенни продукти за страните от ОНД, Цефта, Европейския съюз, Балканския регион, Азия и др. Търговските марки "Дентал", "Дева" и др. са добре познати и търсени като оптимално съчетание на добро качество и атрактивна цена, и в своя клас успешно конкурират утвърдени световни марки. "Рубелла" е единствената българска козметична компания, която осигурява напълно завършен технологичен цикъл при производството на пасти за зъби и кремообразни продукти в ламинатни туби. Производството на собствено ламинатно фолио и опаковки прави продукцията конкурентоспособна и е допълнителна гаранция за качество и сигурност. В резултат на модерната система на управление, големия потенциал на технологичната база и успешната продуктова политика, която следва световните тенденции в развитието на козметичния бранш, годишно обемът на продукцията нараства с около 20%. Компанията разработва и последователно реализира значими инвестиционни проекти по отношение на внедряването на нови технологии, реконструкция и модернизация на технологичното оборудване в основните производства. Фирмата е постоянен партньор на реномирани световни компании - доставчици на качествени суровини за козметичната и хигиенната индустрия като Quest, Haarman & Reimer GmbH, Degussa, Lowenstein и др. Тя е редовен участник в престижни международни изложения като Cosmoprof, Private Label, Intersharm и др.

„Фесто Производство“ ЕООД, отдел „Производство на инструменти и детайли“. Като партньор и клиент, Festo присъства в Смолян още от 1999 г. Благодарение на добрите традиции в областта на инструменталното производство, както и на наличието на утвърдени специалисти, Festo взима решение да създаде инструментален цех в региона. През 2006 г. концернът закупува машинния парк на фирма ЕМЕ и създава отдел „Производство на инструменти и детайли“. Вече повече от 15 години отделът ce paзвивa c бъpзи тeмпoвe в oблacттa нa пpoeктиpaнeтo нa инcтpyмeнтaлнa eкипиpoвкa и нecтaндapтнo oбopyдвaнe, изpaбoткaтa нa инcтpyмeнти зa шпpицвaнe нa плacтмacoви дeтaйли, серийно производство на пластмасови детайли, кaктo и пpиcпocoблeния зa мoнтaж нa издeлиятa, peмoнт и пoддpъжкa нa инcтpyмeнтaлнa eкипиpoвкa, aceмблиpaнe нa кoмпoнeнти. Днес, в отдела paбoтят 70 дyши – пoчти три пъти по-голям е ръстът нa зaeтитe cпpямo нaчaлoтo пpeз 2006 г. Oт 2008 г. oтдeлът имa и cepийнo пpoизвoдcтвo нa плacтмacoви дeтaйли, кaтo към нacтoящия мoмeнт ce пpoизвeждaт 152 типa дeтaйли.

“Амер Спортс България” ЕООД, най-големият завод за производство на ски в света. През 2019 г. най-голямата китайска спортна компания „Анта Спортс“, в консорциум с FV Fund, Anamered Investments (собственост на милиардера Чип Уилсън) и Tencent Holdings Limited (които инвестират чрез Mount Jiuhua Investment Limited като ограничен партньор във FV Fund), придобива финландската фирма „Амер спортс“. В обхвата на сделката е и фабриката за ски в Чепеларе, дружествата „Атомик“ – Австрия“, и „Саломон“ – Франция. „Амер Спортс България“ ЕООД е регистрирано на 23 юни 2008 г. от „Амер Спортс Холдинг ГмбХ“ – Австрия, след закупуването на фабриката „Пампорово Ски“ в гр. Чепеларе. Тя е част от световния концерн Amer Sports, основан през 1950 г. във Финландия. В Чепеларе за компанията работят около 750 уши, където се произвеждат ски с марките Atomic и Salomon, а от 2018 г. и карбонови шини за велосипеди Mavic.

„Арексим Инженеринг“ ЕАД - водещ производител на пластмасови компоненти и шприц инструменти. Началото на основната дейност на „Арексим Инженеринг“ ЕАД е поставено през 1991 г. в гр. Смолян. Дружеството е водещо в производството на технически пластмасови изделия и инструментална екипировка за тях. През 2004 производствената база се премества на нова значително по-голяма площ, модернизирана и напълно оборудвана. От началото на 2011 година производственият арсенал е обогатен с най-съвременна технология за мултикомпонентно леене на детайли, а от 2014 г. е въведена в експлоатация Централна система за захранване с материал. Основни клиенти на предприятието са SCHNEIDER, BOSCH, LIEBHERR, KOSTAL, GRAMMER и WITTE. В последните години са привлечени три големи компании от автомобилния бизнес CASCO Automotive, KAYSER Automotive и SENSATA Technologies. В „Арексим Инженеринг“ ЕАД работят 550 служители и 100 шприцмашини. За 2019 г. продажбите възлизат на 52 млн. лева.

Дата: 14.09.2021

Автор: Гергана Гиздина

Прочетено: 1874