Скъпи читатели,

Текстът от редакторския екип, с който традиционно започва броят, този път е най-трудният и вероятно най-непрофесионалният, защото е твърде личен.

Идеята за това списание се роди през 2019 г., лично от председателя на БСК Радосвет Радев, който вярваше, че в българския бизнес има достатъчно добри примери, които да бъдат споделяни без цензура, и достатъчно добри предприемачи, които да бъдат показани без притеснение, че образът им ще бъде преиначен. Преди да започнем работа по всеки един от броевете, обменяхме с него идеи за темата и търсехме точните хора, които да поканим. Вълнувахме се заедно кой ще приеме и кой ще откаже, как ще се получи печатът и как ще стигне списанието до всеки един от Вас.

Радосвет Радев е и човекът, който даде името на списанието “Noblesse Oblige”, което в превод означава “Благородството задължава”. И макар да е трудно за произнасяне, то е възможно най-точното име за мисията на това списание и за каузата на Българската стопанска камара. За 41 години БСК е търпяла различни транформации, но е запазила и ще запази благородството си, като защитава принципните позиции и свободата на икономическите субекти, при равна отдалеченост от всяка политическа власт, оправдавайки гласуваното доверие от своите членове.

На 21 юли 2021 г., точно на 61-годишнината на Радосвет Радев, стартирахме активната подготовка и на този брой на списанието. Обсъждахме, че след печата на списанието идва ред на биографичната му книга, а той упорито заяви, че е рано… и наистина беше рано!

Обсъждахме, че никога не би приел премиерски пост, но със сигурност от него ще излезе добър министър на туризма… и наистина би бил добър!

Обсъждахме, че Смолян и Кърджали са регионите, в които все още не е посетил местните стопански камари, в качеството си на председател на БСК. И ентусиазирано прие идеята да разкажем за бизнеса в Смолян, с идеята, след като списанието излезе, лично да го занесе на предприемачите от областта.

Обсъждахме, че ни предстои още много, много работа в БСК, за да покажем, че предприемач не е лоша дума, че законите трябва да са справедливи и да внасят ред, а не да стимулират корупцията, че бизнесът не трябва да се мачка, а да се подкрепя в тежки времена, че на страната ни й трябват хора на Новата икономика, за да я правят реално, а не на проект по европейски шаблон. Радосвет Радев вярваше в това и работеше със сърце за тази кауза!

Говорихме по тези теми и на 6 август 2021 г., минути преди Радосвет Радев да се отправи пеша по пътя от БСК към Дарик радио, за да отпътува към к.к. Албена… Не успя да стигне!

Издъхна внезапно на метри от радиото, в деня на Преображение господне. Денят, в който православният свят чества един от най-светлите празници. "И лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина" (Мат. 17:2). Точно в този ден Радосвет Радев беше облечен целият в бяло...

БСК загуби своя председател, който беше взел уроците на миналото, но виждаше в бъдещето много по-напред от всички нас. Радосвет Радев имаше смелостта да мечтае, но и да работи упорито за сбъдването на мечтите. За три години председателство успя да отдаде почит пред приноса на всеки, да даде опора на екипа, да го сплоти и, най-трудното – даде криле на всеки един от нас да бъде свободен и го научи на отговорност към тази свобода. Даваме си сметка, че на някои хора това никога няма да им се случи - да срещнат такъв човек, в такова време и да работят с него за една кауза. Не просто председател – лидер, ментор, приятел, Човек, с когото всеки разговор е урок за живота!

Няма да скрием, че смъртта му е шок, за който не сме подготвени! И няма да скрием, че този брой е правен през сълзи, защото има дни, в които не ти се прави нищо, освен да си поплачеш. С основание няколко човека ни попитаха дали ще се справим със сроковете. Имахме известно колебание, докато не погледнахме календара. Обявената дата на излизането на списанието от печат е точно датата, в които се навършват 40 дни от смъртта на Радосвет Радев и този ден съвпада с християнския празник Кръстовден.

Дали е случайно, че смъртта те застига на Преображение Господне, а духът отива към Небесното царство на Кръстовден, не знаем, но със сигурност има своята символика. Със сигурност знаем и, че при Радосвет Радев нямаше нищо случайно и че изчисляваше всичко до най-малкия детайл, особено що се касае до дати.

Затова и ние спазихме срока! Брой 9 на “Noblesse Oblige” излиза от печат точно на 14 септември – Кръстовден, 40 дни след кончината на човека, който даде идеята, посоката и опората на целия екип списанието "Noblesse Oblige" да се случи - Радосвет Радев.

Посвещаваме на него този брой и благодарим, че повярва в нас!

Предадените от него уроци задължават да продължим! Вярваме, че по трудния път ще бъдете с нас!

 

С почит,

Анета Алашка и Гергана Гиздина

___________

Вижте всички статии ТУК!

Ако желаете да заявите доставка, направете го ОТТУК!

ISSN 2683-1058

Издател: Издателска къща "Божидар Данев" ЕООД

Печат: ФолиАрт ООД

 

Дата: 14.09.2021

Прочетено: 1388