Германската фирмена група „Либхер“ е световен производител с над 50 хил. сътрудници, които допринасят за технологичния напредък в различните ѝ отрасли. Концернът, който е 100% семейна собственост, дължи своя глобален успех и популярност на върховите си постижения в множество области на техниката – от земекопна техника, строителна техника, минно дело и различни видове кранове през системи за автоматизация, транспортна, авиационна и космическа техника и компоненти, до разработка и производство на домакински и професионални охладителни уреди.

Вече над 70 години стремежът към иновации и безкомпромисният ангажимент на „Либхер“ към качеството са гаранция за доволни и лоялни клиенти във всички продуктови области.

Работата в „Либхер“ означава да се концентрираш върху важните неща, разчитайки на силна подкрепа, както и да изпитваш удовлетворение от създаването на вдъхновяващи продукти. Мотото на компанията като работодател отразява точно това: One Passion. Many Opportunities.

Страстта към техниката и решителността да предлагат изключителни продукти на клиентите си е това, което свързва работещите. Същевременно с това всеки има свободата да реализира своите идеи и да допринася за създаването на вдъхновяващи продукти от нова генерация, споделят от компанията.

„Либхер“ в България

Германският концерн избира България за производствен център още в края на миналия век, а 20 години по-късно вече има три предприятия. Първото е „Либхер-Хаусгерете Марица“ ЕООД за производство на хладилници и фризери, което работи от 2000 г. „Либхер“ беше първият голям инвеститор в индустриална зона “Марица”, в момента част от пловдивската “Тракия икономическа зона”. Развитието на завода е по възходяща линия, като в последната класация К100 на “Капитал” дружеството е лидер в сектора за машини и оборудване. След решението за навлизане в България преди 22 години компанията изгради и втори завод в региона на Пловдив - за производство на климатични системи за влакове, като тези дейности са обособени в дружеството „Либхер - Транспортейшън Системс Марица“ ЕООД. В началото на юли 2021 г. германската група регистрира трето дружество в България - "Либхер-Конкрийт Технолоджи Марица" ЕООД, с предмет на дейност производство на бетоновози. Няколко месеца по-късно заводът вече е изграден и част от производствените линии работят.

“Либхер-Хаусгерете Марица" ЕООД

Какво казват числата?

„Либхер-Хаусгерете Марица“ ЕООД е част от фирмената група и лидер в сектора хладилна техника. В производствената база близо до гр. Пловдив вече над 20 години се произвеждат широка гама висококачествени хладилници и фризери за домакинска употреба. От момента на своето основаване в България, фирмата се развива изключително динамично. През декември 2020 г. е поставен рекорд от над 1 000 000 произведени уреда, благодарение на усилията на над 2000 сътрудници. След по-малко от година рекордът е повторен още през месец ноември, като за цялата 2021 г. са произведени над 1 090 000 уреда. Развитието на завода е по възходяща линия и в последната класация К100 на “Капитал” дружеството е лидер в сектора за машини и оборудване.

На какво се дължи успехът?

Успехът до голяма степен се дължи на отличната екипна работа на всички сътрудници, както и на правилното управление на кризата по време на пандемията от коронавирус. Компанията не спря производство и успешно реорганизира процесите си. Доброто представяне се дължи на повечето поръчки през 2020 г., което води и до наемането на още над 300 сътрудници в производството.

Една от основните ценности на семейния концерн гласи: „Ключът към успеха са нашите сътрудници“. Българското дружество предлага на работещите уважение, коректност и сигурност, здравословна и ергономична работна среда. Развитието на сътрудниците е пряко свързано с развитието на фирмата. Доказателство за това са многото и различни възможности, които се предлагат. Фирмата инвестира сериозни средства в цялостни обучителни програми.

„Либхер“ разполага и с единствен по рода си Учебен център, създаден по образец на учебните центрове в Германия, лицензиран от НАПОО, който вече над десет години подготвя специалисти за позициите „Машинен оператор“ и „Механик“. От 2019 г. започна подготовка по нова специалност „Електротехника и Автоматизация“. Един от най-важните аспекти на учебния център е, че обучаемите получават заплата, докато трае обучителната програма. След успешно завършване на Учебния център специалистите получават възможност за реализация на отговорни позиции в производствените отдели, в този по поддръжката, както и на други по специализирани места.

„Либхер-Хаусгерете Марица“ ЕООД е вярна на високите стандарти. Приоритет на фирмата продължава да бъде технологичният прогрес и иновационните решения в полза на клиента: „Ние сме истински специалисти по охлаждане, замразяване и запазване на свежестта на продуктите. Тази страст и дългогодишен опит се доказват с всеки от нашите продукти и това обяснява високата оценка, с която ни оценяват лоялните ни клиенти и партньори от цял свят.

Продукцията

Най-често готова продукция се изнася за Русия, за целия Европейски съюз, Англия, Австралия, Китай и др. Компанията се подготвя да изнася и за американския пазар.

Предизвикателствата

От предприятието споделят, че най-големите мениджърски предизвикателства са свързани с управление на производството в условията на пандемия и непрекъснатото повишаване на цените на материалите. Кризата, предизвикана от Ковид-19, е довела до проблеми, свързани с доставките на материали и електронни компоненти. Това от своя страна, налага чести смени на заложените програми, което пък води до влошаване на производителността. Предизвикателство е и пускането на нови серии хладилници, което започна в края на 2021 г. и ще продължи през следващите години. Въпреки че се справят с подбора на персонал, темата за кадрите – за тяхното наличие и квалификация – също е предизвикателство на фона на демографската криза за цялата страна.

Кадрите

„В Либхер Хаусгерете Марица” не сa усетили недостиг на средни технически кадри, точно защото имат учебен център. От него попълват по-голямата част от годишната си необходимост от машинни оператори, механици, шлосери и специалисти по автоматизация. Силната работодателска марка и доброто име на компанията на пазара на труда спомагат за това до момента да не изпитват затруднения в намирането както на монтажници в производството, така и специалисти в техническата и икономическата администрация.

Целите

Целите на компанията за 2022 г. са свързани, от една страна, с продължаващата трансформация на направлението за домакински уреди - глобализиране на процесите и системите, създаване на общи програми за развитие на персонала, глобална програма за управление на здравето, както и постоянна работа за поддържане на ергономична работна среда във всички заводи на направлението. Цел е и непрекъснатото повишаване на клиентската удовлетвореност, поради което „Либхер-Хаусгерете Марица“ ЕООД стартира с производството на подобрена продуктова линия. „От друга страна, трябва да държим производството стабилно, като осигурим нужните части и персонал“, споделят от компанията.

"Либхер - Транспортейшън Системс" 

Предприятието конструира и произвежда климатични системи за релсов транспорт, охладителни агрегати за ремаркета на камиони (www.celsineo.com), управляващи електрически табла за кулокранове, като същевременно предлага на клиентите си широка сервизна мрежа. Продуктът celsineo, който е съвместна разработка на фирмите „Либхер“ и „Кроне“, е най-новият и иновативен продукт на двете компании.

Клиентите

Преките клиенти на климатичните системи са вагоностроителни заводи, като основните от тях са „Сименс“, „Бомбардие“ и „Алстом“. Косвените клиенти са железници на всички континенти. Уредите на компанията се грижат за комфорта на пътниците, например в Берлинското метро, Виенския S-Bahn, Парижкото метро, на Немската железница (Deutsche Bahn), в Южна Африка, Канада и на много други места по света.

Клиент на уредите Celsineo е фирма „Кроне“, която произвежда ремаркета и полуремаркета.

Управляващите електрически табла за кулокранове се произвеждат и доставят в рамките на концерна, а именно в завода на „Либхер“ за кулокранове в Германия.

Предприятието стартира със 7 служители и стига до самостоятелна компания с 280 служители и производствена площ от над 9000 кв. метра. На какво се дължи този успех?

Успехът се дължи на компилация от множество фактори, най-важните от които са уникалните технически решения, въведената система за постоянни подобрения, екипната работа на сътрудниците, както и непрестанното повишаване на тяхната квалификация. Клиентите знаят, че освен на впечатляващи продукти, могат да разчитат и на компетентни служители, както и на широка сервизна мрежа.

Възможности за кариерно развитие

В Либхер твърдо вярват, че ключът към успеха са техните сътрудници. Поради това, компанията инвестира много в обучение и квалификация на сътрудниците на всички нива. Има широко застъпени професионални и езикови обучителни програми. Специално внимание се обръща и на развиването на мениджърските умения на ръководния състав.

По отношение на развиването на конкретни технически умения "Либхер - Транспортейшън Системс" работи в синергия с „Либхер Хаусгерете“, като при необходимост ползва услугите на обучителния център. Партнират си успешно също с университетите и средните технически училища в града.

Много голям интерес за младите инженери представлява и конструкторският отдел, който конструира за завода на „Либхер“ за авиационна техника в град Линденберг, Германия. През следващите години този отдел ще се разраства значително и ще търси усилено инженери, които имат желание да се развиват като конструктори. Компанията има изключително добър опит с наемане на кандидати с малък или без никакъв опит, но подплатени със солидни инженерни знания, които да допринесат за превръщането им в опитни конструктори.

Съществени новости през 2022 г.

"Либхер - Транспортейшън Системс" ще започне да произвежда нов продукт за завода на „Либхер“ за авиационна техника в град Тулуза, Франция. Става въпрос за актуатор, който задвижва клапите, които управляват климатичната система на самолета. За тази дейност ще имат нужда от специалисти в областта на електротехниката и механиката.

Компанията ще започне да развива и конструкторска дейност за завода на "Либхер" в град Тулуза, което означава, че ще има още по-голяма необходимост от опитни и млади инженери.

Все повече фирми от концерна „Либхер“ проявяват интерес към прехвърляне на производствени и инженерни дейности към "Либхер - Транспортейшън Системс", което във времето означава разкриване на все повече специализирани производствени (механици и електромеханици) и инженерни позиции.

"Либхер - Конкрийт Технолоджи Марица" ЕООД

През лятото на 2021 г. „Либхер“ регистрира и трето си дружество, въпреки политическата обстановка в страната и като цяло несигурната икономическа обстановка в Европа.

Защо избират отново България?

Решението да бъде избрана България за новата инвестиция на концерна „Либхер“, и по-конкретно – на дивизията Бетонна техника, не е случайно. Две други продуктови направления (Либхер Хаусгерете и Либхер Транспортейшън) вече десетилетия са успешно установени в региона на Пловдив. От една страна, България и Пловдив предлагат много добри условия за бизнес (както като локация, така и като наличие на специалисти), а от друга, от компанията ползват синергията с другите две дружества от концерна, което значително улеснява установяването им в региона, както и дава възможност за повишаване на ефективността.

Интересен факт е, че първоначалната идея е да се изнесат към България само отделни дейности по заваряването на буретата и рамите, но работата потръгва толкова успешно, че само в рамките на година напълно се преосмислят първоначалните планове и се решава в България да бъде основано отделно дружество със 120 до 150 души персонал.

Броени месеци след регистрацията заводът беше построен, а производствените линии започнаха да работя.

Откъде идва работната ръка?

Известно е, че цяла Европа страда от недостига на специалисти в техническата сфера. За да бъдеш предпочитан работодател, е необходимо систематично да работиш за това да имаш добро име. Единственият начин, по който можеш да постигнеш това в информационната ера, в която хората по-лесно от всякога обменят информация помежду си, е като проявяваш лоялност и грижа към хората, като се грижиш за тяхното развитие и благосъстояние. „Либхер“ осигурява модерни и сигурни (безопасни) работни места, конкурентно възнаграждение в зависимост от постиженията и обширна социална програма (транспорт, пари за храна, ваучери за хранителни продукти, карти за спорт и допълнително здравно осигуряване). Безопасността на труда и здравето на служителите са с основен приоритет. Новото производство на бетоновози в Пловдив вече се утвърждава като важна част от направлението Бетонна техника на „Либхер“ и ще осигури сигурни работни места в рамките на много години.

В новия завод за бетоносмесители в Пловдив са необходими предимно специалисти по металообработване и монтаж, но също така и по електротехника. Това са, например, професии като инженери, механици, заварчици, логистици, специалисти по контрол на качеството и административни служители.

Производство

В момента "Либхер - Конкрийт Технолоджи Марица" ЕООД произвежда бурета и рами за бетоновози, както и предварително сглобено цялостно оборудване, които се изпращат в завода в град Бад Шусенрийд в Германия и там се окомплектоват готови бетоновози.

Клиенти

Крайните клиенти са строителни компании и фирми за транспорт на бетон по целия свят.

2022 година

Още в началото на 2022 г. "Либхер - Конкрийт Технолоджи Марица" ЕООД цели директно от фабриката в България с готови бетоновози да се снабдяват клиентите от цяла Източна Европа, Израел, Саудитска Арабия и Русия. На завода-майка в Бад Шусенрийд в Германия се изпраща предварително сглобено оборудване и след допълнителен монтаж се снабдяват клиентите в Западна Европа.

 

Дата: 07.01.2022

Прочетено: 1683