Ивана Славкова-Ботева, мениджър „Бизнес развитие и Връзки с обществеността“ в „Спесима ООД“

Ивана Славкова-Ботева завършва средното си образование в Първа английска езикова гимназия - гр. София, след което в университета в гр. Манчестър, Великобритания, придобива бакалавърска и магистърска степен на науките, съответно – по „Международен бизнес, финанси и икономика“ и „Маркетинг“. След множество стажове и почасова заетост, през 2014 г. се връща в България за постоянно и започва работа в една от най-големите световни компании в сферата на ИКТ – Хюлет Пакард, в отдела за Европа, Близкия изток и Африка, заемайки паралелно и ролята на президент на Борда на жените в технологиите „Women at Work“, чиято цел е да даде възможност на служителите да разширят мрежата си от контакти и да надграждат личностното и професионалното си развитие.

Към екипа на Спесима ООД се присъединява през 2018 г., където днес заема длъжността Мениджър „Бизнес развитие и Връзки с обществеността“. Работи основно върху търсенето на нови възможности за развитие на бизнеса, настоящи и нови пазари, сформирането на устойчиви, дългосрочни стратегии за компанията, адаптирането на търговската политика спрямо промените на пазара и координацията по изпълнение на множество проекти с национално или европейско финансиране.

Мотивацията й днес основно се корени в желанието всекидневно да допринася за успеха на компанията, създадена от нейния баща – д-р инж. Венцислав Славков, която вече 33 години просперира и успешно реализира своите иновативни продукти в цял свят.

Спесима ООД е българо-немско смесено дружество, създадено през 1989 г., което разработва и внедрява специализирани системи за автоматизация на промишленото производство, основно за леярската индустрия, но не само за нея. В последните няколко години фирмата успешно се налага на пазара в България и чужбина като доверен партньор за автоматизация в производствени предприятия от различни индустрии.

Роботите на фирмата се изнасят в повече от 30 държави по света, като Германия, Франция, Великобритания, Австрия, Испания, Полша, Румъния, Сърбия, Хърватия, Турция, САЩ, Бразилия, Мексико, Тайван, Сингапур, Китай, Южна Корея, Малайзия, Индия и много други. Спесима ООД успешно реализира и ре-инженеринг на универсални роботи, а в същото време е и официален интегратор на роботи с марка KUKA, ABB и Fanuc. Спесима ООД е експерт в областта на мехатронните системи, VPN диагностика и сервиз, промишлен инженеринг, CAD дизайн и CNC обработка.

Спесима ООД е лауреат в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2012“, с награда в категорията „Независим жизнен цикъл на иновацията“, а през 2018 г. получава голямата награда за „Пазарно лидерство“ в областта на ре-инженеринг на универсални роботи от сектор „Автомобилостроене“. Фирмата получава и марката „Високи постижения в иновациите“ на фондация „Приложни изследвания и комуникации“. 

________________________

Тази година Спесима ООД ще отбележи 33 години от своето създаване. Споделете малко повече за началото? С какво производство стартира компанията, как създадохте екип, как намирахте търговски партньори?

Името на „Спесима ООД“ е абревиатура от специализирани системи за автоматизация. Това е и основната идея за дейност, с която фирмата стартира през 1989 г., но в годините на прехода производството липсва. След множество опити за стартиране на бизнес, моят баща успява да спечели за „Спесима“ поръчки за доставка на машиностроителни части като планки, шайби и др. – както той обича да се шегува, в „огромни серии“ от по 5-10 бр. След време той се запознава с инж. Иван Иванов – български емигрант от 60-те години в Мюнхен, който тогава има частен бизнес в Германия. Той е човекът, който препоръчва „Спесима“ на фирма Oskar Frech. След период на успешни бизнес взаимоотношения от 1990 до 1997 г., през което те са изключително доволни от качеството на продуктите, Frech Internationale Beteiligungen GmbH придобива дялове в Спесима ООД. По това време „Спесима“ разполага само със сградата си от 390 m2, разделена на 18 кабинета с неголяма площ. Всеки от роботите се сглобява и тества в отделна стая. 

Съдружието с Frech стимулира дейността на „Спесима“ и увеличава възможностите за износ на продукти, особено в областта на автоматизацията на процесите в леярската индустрия.

Периодът от 2005 до 2007 г. е много успешен, благодарение на проекта Foxconn. Фирмата получава задача да изработи роботи за тайванската Foxconn, която лее корпуси за лаптопи и монтажни платки за американска комуникационна компания. Това представлява огромно натоварване на производството, което „Спесима“ по онова време не може да поеме, затова тя изработва конструктивната документация, а десет предприятия от страната „дават рамо“ и произвеждат в график около 80% от механичните детайли, които трябва да се монтират в роботите. След това успешно партньорство „Спесима“ инициира учредяването на клъстер "Мехатроника и автоматизация", съвместно с Техническия университет в София и Съюза по автоматика и информатика.

През 2009 г., заради глобалната икономическа криза, фирмата съкращава седем души, а оборотът пада до 17 пъти спрямо 2006 г. Това налага бърза диверсификация на пазарите и продуктите, икономии на материали и ресурси, инвестиции в нови технологии. Кризата обаче има и положителен ефект, защото тогава се появяват нови клиенти от Турция, Сърбия, САЩ, Китай и през 2011 г. Спесима подписва договор за изключително представителство с турската фирма Metal Pres Makina, в резултат на което разработва новата си серия специализирани роботи MPS и навлиза на нови пазари.

Днес фирмата ни притежава производствени и монтажни цехове, разположени на приблизително 4000 m2 застроена площ, включително 800 m2 инженерен офис.

Вие сте дъщеря на основателя на компанията и член на УС на БСК Венцислав Славков. Може да се каже, че работата и семейството при Вас са едно. Пречи или помага това?

Отговорно и изискващо е! Въпреки че бях прекарала няколко лета в „Спесима“ под формата на стаж и знаех какво е да имам едновременно баща и мениджър, началото на съвместната ни работа беше изключително труден процес. Имали сме много трудни моменти, но с времето се научихме да работим заедно и мисля, че те само ни сплотиха повече. Важното е, че винаги сме гледали в една посока и знаем, че и двамата имаме какво да научим от другия! Изключително горда съм да имам точно него за баща! Надявам се някой ден и моята дъщеря да може да каже поне половината от нещата, които аз мога да кажа за него!

Завършила сте образованието си в Манчестърския университет. Защо се върнахте в България? 

Истината е, че никога не съм имала планове да емигрирам. За мое щастие, родителите ми имаха възможност да инвестират в мен и да замина за Великобритания. Отидох с ясната представа, че заминавам, за да уча, да придобия знания, умения и самочувствие. Това беше невероятен период от живота ми, който ме научи на много неща, срещна ме с изключително стойностни хора, приятели и до ден днешен, но в България се чувствам добре! Тук са семейството ми, приятелите ми и тук е домът ми. На мнение съм, че в България можеш да бъде успешен, стига да имаш нужните качества, мотивация и желание!

Като заговорихме за образование, хора с какво образование работят в „Спесима“? Изпитвате ли проблем с подготовката на кадри?

В Спесима ООД работят 30 висококвалифицирани колеги, сред които четирима доктори по различни инженерни специалности. Фирмата ни сътрудничи със специалисти от Техническия университет – София, и от институтите на БАН. Студенти и стажанти редовно се обучават при нас и подготвят своите проекти и дипломни работи. Разбира се, както много други фирми, и ние се сблъскваме с липсата на кадри. Това е нормално с оглед на голямата конкуренция на пазара в България, но за щастие, винаги успяваме да намерим точните хора. Интересно е, че в екипа ни има хора с доста нестандартно образование, като например, един от най-добрите ни инженери от отдела за ре-инженеринг на роботи, има бакалавърска степен по молекулярна биология.

Отрази ли се COVID кризата на дейността на компанията?

Въпреки периодите на локдаун и усложнената икономическа ситуация в световен мащаб, Спесима ООД успя да запази пазарните си позиции и да реализира ръст на оборота от 35% през 2020 г., когато реализирахме и първите продажби на нови роботи, които успешно внедрихме в чужбина. Имахме много трудни моменти, свързани със заболели колеги, забавени доставки, ограничения за пътуванията и др., точно когато трябваше да се извършва монтаж и пускане на наши продукти. Въпреки това, екипът ни успя да премине през трудностите, благодарение не професионализма си и на това, че бяхме сплотени.

В периода 2020–2021 г. „Спесима“ имаше възможност да реорганизира вътрешния си ресурс и експертиза и да се концентрира изцяло върху иновационната си дейност – усилен развой в посока допълнителна диверсификация на продуктите и услугите. В този период тя започна разработването на дигитални близнаци в облачно-базирана платформа за моделиране на роботизирани системи за тежката промишленост. По същото време беше в ход международната инициатива BOWI, подкрепена от ЕК чрез програма „Хоризонт 2020“, чийто двигател са дигитални иновационни хъбове от различни региони на ЕС. BOWI има за цел да помогне на инвеститори да открият лидери в дигиталната революция в области като Индустрия 4.0, мехатроника, роботика, „интернет на нещата“, изкуствен интелект.

Екипът ни подготви проектно предложение за облачно-базирани дигитални близнаци за моделиране на роботизирани системи за тежката промишленост и в края на 2020 г. подписахме договор за получаване на безвъзмездна финансова и експертна подкрепа. Дигиталните близнаци позволяват по-ефективно управление на автоматизацията, осъществявана от роботите на „Спесима“, и водят до оптимизиране на производствените процеси, намаляване на разходите по поддръжка, ранно предотвратяване на аварии, безопасни условия на труд. Към днешна дата дигиталният близнак е факт и предстои период на тестване и валидиране в реална среда.

Какво предстои за Спесима ООД през 2022 г.?

Спесима ще продължава да върви по пътя на иновациите и през 2022 г.!

Един от настоящите проекти, който очакваме да заработи ефективно през 2022 г., е интелигентната фотоволтаична инсталация за собствена консумация, състояща се от 100 панела с обща мощност 56 kW, и очакваме да покрие около 50% от нуждите на Спесима ООД от електроенергия.

Също така, през 2022 г. Спесима ще продължи усилената си работа върху затвърждаването на пазарните си позиции с реализацията на проекти за автоматизация в големи български и чуждестранни предприятия, както и да развие направлението адаптивно заваряване.

 

Дата: 07.01.2022

Прочетено: 2283