Добри Митрев, председател на УС на БСК

Добри Митрев е председател на УС на БСК от 1 септември 2021 г. Юрист по образование, Добри Митрев има дългогодишен административен опит – бил  е председател на Общинския съвет на гр. Перник в продължение на два мандата. В екипа на БСК е от 2012 г. От 2018 г. е главен секретар, а на 5 декември 2018 г. е избран за член на УС на БСК.

 

Г-н Митрев, изпратихме една трудна година – и за държавата, и в частност – за БСК. Каква е Вашата оценка за 2021-ва?

Действително 2021 г. беше една изключително трудна година – за бизнеса, за държавата, за цялото ни общество. Тежестта дойде основно от ковид кризата, високите енергийни цени, сериозното поскъпване на суровините и, всичко това - на фона на едногодишна политическа криза – три поредни парламентарни избора и няколко провалени опита за съставяне на правителство. Известна е поговорката, че парите обичат тишината – тази година шумът беше твърде много. Бизнесът има нужда преди всичко от предвидимост, а точно това най-много ни липсва напоследък. Всякакви бизнес планове са практически невъзможни, тъй като властва несигурността и непрогнозируемостта.

Годината беше трудна и за Българската стопанска камара, която през лятото изгуби внезапно своя председател Радосвет Радев. За нас това беше силен шок, още повече че само в рамките на три години ни се случва за втори път – визирам кончината на Божидар Данев през лятото на 2018 г. Ще излъжа, ако кажа, че вече сме преодолели шока, но се опитваме да вървим напред – в името на нашите членове, на организацията, а и на нашите предходни лидери в лицето на г-н Данев и г-н Радев, чийто път се стараем да следваме. Няма да скрия, че в личен план за мен това е сериозно предизвикателство и висока отговорност, но имам вярата, че сме силен, сработен екип и се движим в правилната посока.

Кои са ключовите предизвикателства за 2022 г.?

Ще се позова на данните от годишната ни анкета сред нашите членове, която недвусмислено показа две основни неща. Първо, че българският предприемач е жилав, устойчив на бурите и способен да се справя с трудностите. Тук трябва да отбележим, че българският бизнес бе най-слабо подкрепеният спрямо партньорите си в останалите европейски държави, което постави на сериозно изпитание неговата конкурентоспособност. Мерките за преодоляване на ефектите от ковид-кризата у нас бяха малко и ненавременни, стигаха бавно до бизнеса. Така че, истински героизъм в мирно време е оцеляването на българския бизнес. Нещо повече, предприемачите не спряха да се развиват и да чертаят инвестиционните си планове за бъдещето. Затова заслужават обществено признание и уважение – защото на техните усилия се крепи крехкият ни икономически ръст.

Вторият ясно изразен извод от годишната ни анкета е, че и за 2022 г. основните притеснения са свързани отново с ковид-кризата, високите цени на суровините и на енергийните ресурси. Добрата новина е, че поне имаме действащ парламент и правителство, на които възлагаме сериозни надежди да възстановят спокойствието в икономиката, доколкото международната ситуация го позволява.

Какви са основните очаквания на бизнеса към новите управляващи?

Първата задача на управляващите е да приложат пакет от мерки и действия, които да успокоят енергийния пазар, защото настоящите ценови равнища са непосилни за бизнеса. Също така, важно е, докато пазарът е в настоящата ситуация, да не спира подкрепата за бизнеса, защото това е животоспасяващо за него. Ковид-кризата обезкърви фирмите, остави ги без нужния оборотен капитал, резервите са стопени, няма откъде да се покриват непосилно високите цени за ел.енергия. В допълнение към това, надяваме се правителството да не се поддава на популистки призиви за повишаване на минималната работна заплата, защото това ще е пореден удар върху ликвидността на фирмите, а освен това, е проинфлационен фактор. Повишаването на доходите трябва да става на пазарен принцип, според ръста на производителността и при отчитане на актуалното състояние на икономиката и, в частност – на компаниите.

Очакваме от правителството да пристъпи към облекчаване на антиковид-мерките и да се даде възможност на икономиката да заработи по обичайния си начин. Здравето на нацията, разбира се, е от първостепенно значение, но здравето на икономиката е също толкова важно – ако икономиката боледува, цялото общество боледува. За разлика от началото на кризата през пролетта на 2020 г., вече имаме достатъчно опит и информация за самия вирус, за неговото ограничаване, лечение и т.н. В тази връзка, смятам за разумно да търсим пътища към възстановяване на живота и работата на хората. Не можем да продължаваме да живеем в такава несигурност и ограничения.

От новите управляващи очакваме да изпълнят набелязаното в управленската си програма, особено в частта за върховенството на закона, ограничаването на административния и регулаторен натиск върху бизнеса и електронизацията на административните услуги. Много важно е да не се правят резки промени в данъчната система, а всяка промяна да минава през сериозна дискусия със заинтересованите страни и качествена оценка на въздействието върху икономиката.

През 2022 г. БСК ще поеме ротационното председателство на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Кои ще бъдат основните приоритети на председателството?

Предстои в края на м. януари да оповестим официално приоритетите на АОБР за 2022 г., но от сега мога да кажа, че те ще следват логиката на приоритетите ни от предходните години, тъй като имаме ясна, последователна политика. Ключовите национални приоритети са приемане на България в ОИСР, Шенгенското пространство и Еврозоната. Ще работим за подобряване на бизнес средата, за стабилизиране на енергийния пазар, за развитие на човешките ресурси и подобряване на състоянието на пазара на труда. Във фокуса ни със сигурност ще бъдат Националният план за възстановяване и устойчивост и Зелената сделка на ЕС, защото те ще имат дългосрочно сериозно въздействие върху българската икономика.

Преди всичко, разчитаме на диалогичност, защото в диалога се намират най-правилните и работещи решения. Нужни са сериозни реформи практически във всички сфери на обществено-икономическия живот и без диалог няма как да се постигнат решения, които да имат дългосрочен позитивен ефект. От наша страна мога да гарантирам, че ще положим всички усилия да подкрепим настоящите управляващи с експертиза, коректност и обективност в оценките. Надяваме се на реципрочно отношение, защото предстоят трудни решения и всички трябва да сме съпричастни и да помагаме според компетенциите и възможностите си.

Вашите пожелания към българските предприемачи и към читателите на Noblesse Oblige за 2022 г.?

Пожелавам на всички да бъдат здрави, защото здравето и хората са най-ценният капитал. На хората, които рискуват спокойствието си, за да създават блага и да поддържат работни места, пожелавам да съхранят енергията и вярата си в бъдещето, да не се огъват пред трудностите и да преодоляват с лекота всяко препятствие. Най-важното – да не спират да мечтаят, защото мечтите

Дата: 07.01.2022

Прочетено: 862