Община Генерал Тошево се намира в Североизточна България. Тя е част от област Добрич, като площта на общината е 982.000 кв. км. Това представлява около 21% от площта на област Добрич и я нарежда на десето място по големина сред общините в България. Общата площ на обработваемата земя е над 795 000 дка, а на земеделските земи - над 786 000 дка. И тъй като цялата територия на община Генерал Тошево се заема от Добруджанското плато, това я прави изключително благоприятно място за развиването на земеделие.

Именно със земеделието са свързани почти всички перспективи и инвестиционни възможности в региона. Икономическото развитие на община Генерал Тошево изцяло зависи от селското стопанство, което е широко застъпено и модернизирано. Структурата на местната икономика се определя от селското стопанство, като приоритетно място заема производство на основните земеделски култури - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица.

Селското стопанство е основен източник на доходи и заетост за населението. Благоприятното съчетание на природо-климатичните условия и големия процент на земеделските земи на територията на общината, са реална предпоставка за висока степен на развитие на земеделието. Общината включва значителна част от аграрния потенциал на областта.

Растениевъдството е изключително силно развито, с модерна техника и висока аграрна култура, както и съпътстващата го база за съхраняване на зърно. Районът е един от най-големите производители на зърнено-житни култури в страната. В голяма степен развитието на растениевъдството се дължи на дейността на Добруджанския земеделски институт, който се намира на 5 км от гр. Генерал Тошево. Институтът играе огромна роля в модернизирането и устойчивостта на селското стопанство в региона и определено е фактор в бъдещето му развитие.

Броят на регистрираните земеделски стопани в района е над 1050, като на територията на общината функционират осем земеделски кооперации. Растениевъдството е основният земеделски отрасъл в община Генерал Тошево, благоприятствано от плодородните черноземи и климатичните условия в района. Традиционни за района са и трайните овощни насаждения.        

През последните години широко разпространена в земеделското производство стана и лавандулата. Настоящата световна икономическа ситуацията, за съжаление, не вещае добро бъдеше за лавандулата, но все пак общината остава национален лидер по засети площи и брой изградени дестилерии за преработване на ароматната култура.

Вторият силно застъпен подотрасъл на селското стопанство е животновъдството, което през последните години бележи значителен подем в общината. В периода след 2015 г. броят на отглежданите животни се увеличава. Това се дължи и на откритите в последните години свинекомплекс, кравекомплекс и малки животновъдни стопанства в общината. Голяма част от тях са финансирани с външни капитали, основно немски и австрийски.

Промишлеността в община Генерал Тошево е представена от малки и средни предприятия. По-голямата част от промишленото производство е ориентирано към вътрешния пазар. Наблюдава се трайна тенденция за разширяване на периметъра на хранително-вкусовата индустрия, като доказателство за това е новооткритият, модерен, мелничен комплекс.

На територията на гр. Генерал Тошево са съсредоточени средни и малки предприятия за производство на: малки домакински електроуреди и интериорен текстил; градинска мебел и дървени къщи; плодови сокове и нектари; специализирана техника за обработка и косене на лавандулови насаждения; месно-зеленчукови и рибни консерви; етерични масла, разсадо-посадъчен материал от лавандула и семена от копър и резене; отглеждане на зеленчуци, както и фирми за транспорт, земеделие и животновъдство - отглеждане на кокошки носачки и производство на пресни яйца за консумация и такива, занимаващи се с търговия на горива и земеделска продукция.

Икономическият потенциал, с който община Генерал Тошево разполага, се обуславя от няколко основни фактора – стратегическо местоположение, в близост до големи пристанища в трансгранична зона; отлични условия за модерно и широкоспектърно земеделие – климатични и физикогеографски; и не на последно място – културно-историческо наследство и природни дадености, които са база за алтернативен, еко и ловен туризъм с ясно изразена насоченост към външни пазари.

Дата: 09.05.2022

Прочетено: 244