Инж. Нели Апостолова – директор на Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов“ – гр. Добрич

Инж. Нели Апостолова е завършила Университета по хранителни технологии в гр. Пловдив, специалност „Технология на продуктите за обществено хранене“. Работила е като технолог в „Обществено хранене“ ЕООД - Добрич, и учител по професионална подготовка - теория и практика. В продължение на 16 години е заместник-директор по учебно-производствената дейност в Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов“ - гр. Добрич, а в последните шест години е директор на гимназията.

Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов“ - гр. Добрич, е създадена през 1967 г. с цел осигуряване на кадри за строящия се тогава курортен комплекс „Албена“. Разположена е в централната част на гр. Добрич, в компактна, уютна сграда, на 3 етажа. Има 11 учебни кабинета, 1 компютърен кабинет, 3 учебни кухни, 1 кабинет по сервиране, 1 физкултурен салон и 1 зала за фитнес. Екипът на гимназията се състои от 36 души, вкл. двама зам.-директори, един психолог и 26 учители. Всички педагогически кадри са с висока професионална квалификация.

 

Кое е това, което отличава Професионалната гимназия по туризъм от останалите училища в областта?

Нашата гимназия предлага обучение по професиите „Хотелиер“ (специалност „Организация на хотелиерството“), „Ресторантьор“ (специалност „Кетъринг“), „Готвач“ (специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“) и „Хлебар-сладкар“ (специалности „Производство на хляб и хлебни изделия“ и „Производство на сладкарски изделия“).

От самото си създаване до днес гимназията поддържа вече 50-годишно сътрудничество с фирма-партньор в лицето на „Албена“АД. Всички желаещи ученици през лятото имат възможност да работят по професията си в КК „Албена“, по силата на договор за сътрудничество между училището и комплекса.

От учебната 2016-2017 г. в гимназията стартира дуално обучение по професия „Готвач”, с 26 ученици в девети клас, в рамките на българо-швейцарския проект ДОМИНО. Към паралелката има огромен интерес от страна на ученици и родители. През 2021 г. гимназията се включи в проект BG05M2OP001-2.014-0001 „Подкрепа за дуалната система на обучение“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, с бенефициент Министерството на образованието и науката, с две дуални паралелки по професия „Ресторантьор“, специалност „Кетъринг“.

Как привличате учениците да запишат следващия етап от образованието си при Вас?

Преди всичко, предлагаме актуални и търсени професии на пазара на труда, вкл. защитени професии. Учениците в дуалните и защитените паралелки имат възможност да получават стипендии. Предлагаме и награди за изявени ученици, оказваме подкрепа на ученици при възникнали социални, психически и други проблеми. Освен това, ежегодно участваме в национални състезания по професии, организирани от МОН, както и в други професионални конкурси, където почти винаги печелим призови места и това е допълнителен стимул за нашите ученици, но и показател за високата професионална подготовка, която училището дава. Разбира се, атестат е и за качеството на обучението и преподавателския екип. Чрез екипната работа на целия колектив поддържаме висок рейтинг на гимназията – спазват се правилата и дисциплината, държи се на постоянната посещаемост. Не на последно място, осигуряваме безопасна и здравословна среда – например, през 2020 г. училището бе първото в България, оборудвано с пречиствателна система за въздуха чрез фотохидройонизация.

Сред големите предизвикателства на професионалното образование е липсата на база и подготвени педагогически кадри. Как се справяте с тези проблеми?

Благодарение на работата ни по проектите „ДОМИНО“ и „Подкрепа за дуалната система на обучение“, в последните шест години успяхме да обзаведем с нови съоръжения и мебели учебните кухни и кабинета по сервиране и барманство. Бяха закупени технологичино оборудване, униформено облекло, учебни помагала, интерактивни дисплеи и др.

Що се отнася до подготовката на кадрите, ние нямаме затруднения в тази насока, тъй като работещите в гимназията учители се квалифицират ежегодно. Част от тях бяха обучени от швейцарски специалисти по проекта „Домино“ по темите, свързани с методиката на преподаване, създаването на тестове и оценяване на учениците по швейцарския модел за дуална система на обучение. Нашите преподаватели участват по проекти на МОН в създаването на учебната документация и учебни помагала в областта на професиите „Готвач“, „Ресторантьор“, „Сервитьор-барман“ и др. от направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“.

Как осигурявате реална работна среда на своите ученици?

Практическата подготовка на учениците се осигурява чрез сключени договори за сътрудничество с ресторанти, хотели, сладкарски и фирми за хлебопроизводство в град Добрич и региона. В техните обекти учениците провеждат учебна и производствена практика по определен график.

„Албена“ АД е най-големият Ви корпоративен партньор. Разкажете повече за това сътрудничество.

Благодарение на „Албена“, гимназията провежда практическото обучение на дуалните ученици в комплекса през летния сезон, като им осигурява наставничество, обучение и заплата в размер на 90% от МРЗ за страната. Освен това, „Албена“ осигурява транспорт на учениците от Добрич до Албена с отделен микробус (само за тях), както и изхранването им по време на работа. Най-изявените ученици имат възможност да работят в 5-звездните обекти на курортния комплекс и получават допълнителни финансови стимули/награди, а през 2019 г. ученичката Елеонора Ангелова беше изпратена на специализация с определена група от водещи готвачи на „Албена“ АД в Германия. През лятото на 2020 г. имаше силно притеснение от пандемията, но за щастие, нито един ученик не се разболя от ковид по време на практиката си в „Албена“. Изказвам адмирации към ръководството на комплекса за отличната противоепидемична подготовка. През лятото на 2021 г. на работа в комплекса беше един клас ученици от специаност „Кетъринг“, а през идващия летен сезон на работа ще бъдат два класа от същата специалност.

„Албена“ ни дава и ценна помощ при разработването на учебни програми, адаптирани според конкретните условия и ситуации на реалната работна среда. Така учениците много по-лесно усвояват специфичните знания и умения за професията „Готвач“ и „Ресторантьор“.

Имате ли данни колко от завършилите образованието си при Вас остават само до този етап на обучение и започват работа по специалността и колко заминават в страната или чужбина, за да учат и работят?

Средно от един випуск приблизително 25% продължават обучението си във висше училище, 55% започват работа, а 20% заминават за чужбина (да учат или да работят).

Кои са най-големите трудности пред един директор на професионална гимназия?

Основното предизвикателство е мотивирането на учениците, прекарали две години в онлайн обучение, да полагат усилия за учене, за успех в професията. Друг проблем е липсата на желание у някои ученици да продължат да се развиват в туристическата сфера, след като вече са се сблъскали с недостатъците й. Не на последно място, трудно е убеждаването на работодателите да проявят толерантност и търпимост към по-различните ученици, защото те искат да си изберат най-старателните, най-работливите и най-красивите, а ние работим с всички деца.

Каква е оценката Ви за дистанционното обучение?

Общата ми оценка е негативна. Въпреки усилията на учителите, използването на иновативни подходи и методи за дистанционно обучение, се наблюдава тотален срив в мотивацията на учениците. Има немалко случаи на психически проблеми, свързани с липсата на жив контакт.

Вашето пожелание към бизнеса, който дава път на кадрите, които подготвяте?

Пожелавам на бизнеса да повярва на младите хора, да намери методи за мотивация и развитието им, да предлага условия за постоянно заетост и адекватно възнаграждение, както и стипендии и договори за работа на изявени и/или социално слаби ученици. Важно е, също така, бизнесът да присъства повече в училище чрез срещи, уроци и презентации.

Дата: 09.05.2022

Прочетено: 194