Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България

По вода или с много подводни камъни върви производството на води и напитки в България?

Средата, в която функционират компаниите в сектора, е изключително предизвикателна. Валидно за почти всички производствени дейности, и индустрията за производство на безалкохолни напитки и бутилирани води в страната е под натиска на растящите цени на суровини, материали, енергия, горива и услуги, на проблеми по веригите на доставки и на реализация, на липса на предвидимост и спад в потреблението. Някои от компаниите отчитат и загуба на пазари.

Конкуренцията в сектора традиционно е много силна, което обуславя и постоянно високия инвестиционен интензитет в индустрията за напитки в страната, вкл. в предизвикателния период на пандемията. Отличителни за утвърдените компании са системните инвестиции в устойчиви решения и оптимизации, позволяващи им в годините да надграждат и развиват своите конкурентни предимства - да произвеждат достъпни за потребителите продукти, отговарящи на динамично променящите се предпочитания и изисквания. Заплащането на труда в индустрията също традиционно е сред най-високите нива в ХВП и в производтсвения сектор на страната като цяло, а поддържането на създадените нива на заетост неизменно е сред ключовите приоритети на отговорния бизнес.

Отчитайки именно тези характерни за развитието на сектора фактори, увеличаването под ценовия натиск на производствените разходи и себестойността на продукцията, нарастващите рискове, липсата на предвидимост и ограничените възможности за реакция оказват силно негативно влияние върху компаниите. Същевременно, потреблението остава далеч от нивата преди пандемията и, без да е достигнато възстановяване, новият икономически шок все по-осезаемо и остро рефлектира върху способността на предприятията да се справят в усложняващата се среда. В условията на висока несигурност, растящ ценови натиск, свиване на заделяните в домакинските бюджети разходи за храна и напитки за сметка на други и допълнителните рискове за реален спад на доходите, индустрията категорично се нуждае от фокусирани мерки на подкрепа. За МСП прилагането на мерки за подкрепа е от критично значение за съхраняване на тяхната жизнеспособност. Следва да се има предвид също така, че за разлика от останалите сектори, индустрията за напитки е единствената, за която с новото европейско и национално законодателство са поставени изключително амбициозни цели за разделно събиране и изисквания към дизайна на най-масово използваните опаковки. Постигането им в следващите няколко години ще е съпътствано с нови и значителни по обем инвестиции, в т.ч. в инфраструктура, производствени линии и др., обезпечаването на които в подобна неблагоприятна икономическа среда ще бъде не просто предизвикателство за по-голямата част от компаниите в сектора.

Значимите предизвикателства, пред които стоим ние и партньорите ни по веригата на стойността, както и предстоящите инвестиции за постигане на законодателните цели, идват като допълнителен рисков фактор на фона на все още нерешени принципни въпроси, в т.ч. отстоявани от сектора в последните 10 години. Конкретен пример в тази насока е ревизията на Наредбата за бутилираните води. Индустрията очаква нормативна гаранция, която недвусмислено да пресече апетита за протектирано обсебване на търговски марки и пазари, развивани с години от компаниите, бутилиращи натурални минерални и изворни води. Последно публикуваният преди повече от година за обществено обсъждане проект на Наредба, неприемлив за отговорния бизнес, не само не даваше адекватна защита на устойчивите инвестиции, но задълбочаваше несъответстващия прочит на принципите и правилатаь спазвани в целия ЕС по отношение на дейността по бутилиране на вода. Индустрията очаква държавата без повече отлагане да защити правото на гарантирани от законодателството еквивалентни на своите конкуренти от цяла Европа условия, обезпечаващи лоялна конкуренция и висока степен на защита на интереса на потребителите и гаранции за опазване на природния ресурс.

Кои са основните проблеми пред производителите и как АПБНБ съдейства за решаването им?

Безспорно, сред тях са ежедневните предизвикателства, пред които са изправени компаниите в усложняващата се икономическа обстановка. Осигуряването с квалифицирани специалисти и работници продължава да е сред основните предизвикателства пред бизнеса. Създаването на сигурност, предвидимост и благоприятстваща устойчивото развитие бизнес среда, в т.ч. стимулираща инвестициите в иновации. В този смисъл, Асоциацията, представляваща обединения глас на индустрията, проактивно и професионално работи в подкрепа идентифицирането и отстояването на решения, осигуряващи защита на нейните ключови интереси. Конструктивен партньор в процеса на формиране и прилагане на политики с пряк ефект върху сектора, АПБНБ е активен участник в процеса на развитие на законодателството, на прилагане на инструменти на саморегулация, на промотиране на добри практики и реализиране на проекти и инициативи, които да способстват за продължаващо успешно развитие на индустрията. Aсоциацията съдейства на своите членове с професионални услуги и експертиза. АПБНБ е част от голямата мрежа на европейските секторни асоциации, което обезпечава ефективното участие на българската индустрия в процеса на формиране и реализиране на дългосрочните визии за устойчиво развитие на европейската индустрия в представляваните от нас категории. В успешното адресиране на предизвикателствата пред сектора важна роля има и успешното партньорство, реализирано от АПБНБ с останалите заинтересовани страни, в т.ч. водещо с представителите на бизнес организациите и, в частност – на Българската стопанска камара.

Именно в трудните моменти мястото на браншовата организация е с осезаема и видима значимост. Но за да бъдеш екзактен и ефективен, се изисква постоянство и системна професионална работа – модел, по който функционира АПБНБ от своето създаване.

Каква е ситуацията в сектора след COVID-19 и по време на война?

Ситуацията определено е тревожна. Проблемите се увеличават и е крайно необходимо да бъдат реализирани комплекс от мерки за подкрепа на отговорния бизнес за тяхното преодоляване. Пред редица фирми, особено МСП, вече стои въпросът за икономическия смисъл от продължаване на дейността. Бизнесът заяви необходимостта от бързи и ефективни решения – такива, които да осигурят предвидими условия за конкурентоспособно функциониране на производствения сектор, който обезпечава продоволствената сигурност, в т.ч. за дългосрочни договори и компенсаторни мерки за бизнеса с цел минимизиране негативните ефекти от ръста на цените на електроенергията и непредвидимостта, в която работят фирмите; за намаляване ставката на ДДС на всички храни на 9% като инструмент за намаляване на инфлационния темп и запазване на нивата на потребление; за таргетирана подкрепа на ХВП и партньорите ни по веригата на стойността. Изключително сме благодарни на ефективната подкрепа от страна на БСК и на решението на Правителството за компенсация на фирмите по отношение на цените на електроенергията. Компенсаторните мерки трябва да продължат и да бъде намерено трайно и устойчиво решение, осигуряващо възможност да поддържаме конкурентоспособност, в т.ч. за дългосрочно договаряне. Подкрепата трябва да е по-осезаема и комплексна, а напредък в този смисъл все още не е налице.

Усещате ли недостиг на суровини и материали?

Проблеми има и със суровините, и с материалите. За момента те основно са свързани със сериозно оскъпяване, но не е изключено да прераснат и в дефицити. Конкретни примери са подсладителите, стъклените опаковки, плодовите концентрати. За определени суровини има сериозни логистични предизвикателства и забавяне в доставките, поради спад в реколтите и разкъсани вериги на доставки.

Как стои въпросът с рециклирането на опаковките?

Реализирането на визията на индустрията за постигане на напълно кръгови опаковки е с централен приоритет. Ефективното рециклиране по модела „бутилка в бутилка“ започва със СЪБИРАНЕ. Индустрията ангажирано работи за повишаване събираемостта на използваните опаковки. Те представляват ресурс, който има стойност и който трябва да бъде рециклиран и влаган в нови опаковки в затворен цикъл. Нещо повече, отстоявайки модел на развитие, който генерира максимална добавена стойност в страната, АПБНБ работи за решения, които да осигурят събрания материал - във възможно най-голямо количество и с най-високо качество, да се рециклира в страната и производителите да имат гарантиран достъп до него, за да може да бъде влаган в новите опаковки в безкраен жизнен цикъл.

Прогнозата до края на годината?

Нито тази, нито следващите години ще бъдат леки за компаниите в бранша. Независимо от това, индустрията за напитки е доказала способността си да превръща предизвикателствата във възможности, да работи за намирането на устойчиви и отговорни решения. Затова разчитаме на конструктивен и интензивен диалог, на подкрепа и съдействие от страна на държавата – там, където не бихме могли да се справим сами, а именно за осигуряване на сигурност и предвидимост, за благоприятстваща устойчивите инвестиции бизнес среда, за таргетирани мерки за подкрепа, в т.ч. по цялата верига на опаковките, за да реализираме нашите амбиции за ускорен преход към кръгови модели.

Дата: 09.05.2022

Прочетено: 530