„Ейч Ар Кепитъл“ АД инвестира 120 хил. евро в българската платформа за растеж на операциите по приходи (RevOps) и анализи в областта на електронната търговия „Releva“, съобщава дружеството чрез Българската фондова борса (БФБ). Инвестиционният кръг се води от фонда „New Vision 3“ (NV3). В него са се включили още „Верто Инвест“ и няколко частни инвеститори. Привлечените средства ще бъдат използвани за увеличаване на оперативния потенциал и реализиране на глобалната стратегия на дружеството „Releva“. Иновацията на „Releva“ е базирана на изкуствен интелект, който в реално време може да предскаже следващата покупка на клиент и автоматично да изпрати високоперсонализирани съобщения. Основни клиенти на компанията са фирми от сектора на електронната търговия, които могат да използват технологията, за да скалират растежа и бизнеса си.

Компанията за дигитални активи “Nexo” обяви пускането на свой вътрешен фонд за инвестиции и придобивания Nexo Ventures. Инициативата ще е фокусирана върху проекти в метавселената, съобщава компанията. Тя ще инвестира дългосрочно 150 млн. долара. Ключовите области, върху които ще е фокусиран Nexo Ventures, са проекти, свързани с метавселена, незаменяеми токени (NFT) и GameFi; Web3; DeFi иновации; инфраструктура за плащания и търговия; решения в регулаторни норми.

BILLA България планира да открие нови търговски обекти в Първомай, Карлово, Троян и Смолян. Инвестицията ще осигури близо 300 нови работи места. Паралелно с това, компанията планира сериозни вложения в реконструкция на съществуващи обекти в страната, въвеждането на още каси за самообслужване, електронни етикети, както и инсталирането на фотоволтаични системи в част от обектите.

Българският производител на батерии „Moнбaт“ oфициaлнo пpидoби мaжopитapeн дял в тyнизийcĸoтo дpyжecтвo Nоur. Cдeлĸaтa e зa 60% oт ĸaпитaлa, a цeнaтa – oĸoлo 20 млн. лв. Πpидoбивaнeтo щe ce финaнcиpa cъc cpeдcтвa oт нaбpaнaтa eмиcия oблигaции нa БФБ пpeз 2018 г., ĸaĸтo и cъc coбcтвeни cpeдcтвa.

"Kacтaмoнy Бългapия" AД щe инвecтиpa 60 млн. лв. в зaвoдa cи в c. Гopнo Caxpaнe, oбщинa Πaвeл бaня, ocнoвнo зa мeбeлнoтo пpoизвoдcтвo. Πpeдпpиятиeтo e eднa oт гoлeмитe дъpвoпpepaбoтвaтeлни ĸoмпaнии в Бългapия и e eдин oт нaй-гoлeмитe инвecтитopи в peгиoнa и cтpaнaтa. Πpeз 2021 г. e пpиeтa и инвecтиция, ĸoятo ocигypявa възмoжнocт зa пoчти 3 пъти yвeличeниe нa пpoизвoдитeлнocттa нa тpyдa, 70 нoви paбoтни мecтa, нaмaлявaнe на eнepгoeмĸocттa, пoвишaвaнe ĸaчecтвoтo нa пpoдyĸциятa, yвeличeниe нa пpoизвoдcтвoтo и нaмaлявaнe paзxoдa нa cypoвинa. Cъздaдeнo e и тoпoлoвo cтoпaнcтвo нa 1000 дĸa плoщ.

Производителят на торбички и опаковки "Екстрапак" започва строителството на четвърти завод край Велико Търново. В новото предприятие ще бъде обособено производството на хартиени чанти, които в момента се правят в другите фабрики, а сегашният капацитет ще се увеличи двойно. Проектът е на стойност над 12 млн. лв. и е част от по-голям пакет инвестиции за общо 25 млн. лв.

Биотехнологична компания ще изгражда завод в индустриалната зона на Стара Загора. Новият инвеститор, с чуждестранно участие, е закупил близо 9 дка земя, като намерението му е да изгради лаборатория за научно-приложна дейност, сертифицирана по стандарт БДС EN ISO/IEC 17025, за развитие на биотехнологии за получаване на продукти за здравословното хранене и изпитване на биопродуктите, необходима за създаване на чисти продукти, съставени от култури, изолирани в България, които не са генно модифицирани. Това са селекционирани щамове млечнокисели микроорганизми, а предимството на предлаганите продукти е, че освен производство на закваски за целия спектър млечно-кисели продукти, традиционни за българския пазар, на клиентите ще се предлагат и чисти култури, адаптирани към конкретни изисквания за вкус и текстура и съобразени с климатичните особености и качеството на суровината в съответната страна. Планираната инвестиция на компания е в размер на над 2 млн. лева и се очаква първоначално да бъдат наети 20 души.

Фибран България АД – част от Фибран Груп инвестира в придобиването на нов завод за производство на каменна вата РОК 7 ЕООД. Това е част от стратегията на компанията за развитие и предлагане на изолационни материали и сиситеми. Освен да се укрепи присъствието на компанията като водещ производител на екструдиран полистирол FIBRANxps в региона, целта е и да се повиши производството на каменната вата FIBRANgeo. В производството на каменна вата в България компанията ще ангажира допълнително повече от 60 души. За 2021 г. тя има оборот от над 30 млн. евро и персонал от 77 души. С настоящото придобиване групата Фибран ще може да разчита на 16 производствени линии, фабрики в 7 европейски страни и търговски дейности в 63 държави в света.

Енергийният подхолдинг на Еврохолд България АД - Eastern European Electric Company B.V. (EEEC), който придоби дружествата на ЧЕЗ Груп в България през 2021 г., увеличава дела си в ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ Електро България АД до, съответно - близо 99% и 97% от капитала. Увеличеното участие е резултат от сделки на БФБ на 18 март, на обща стойност над 100 млн. лв. На тази дата EEEC е придобила 207 107 акции (10.74% от капитала) на ЧЕЗ Разпределение и 1 379 акции (27.58% от капитала) на ЧЕЗ Електро. EEEC ще отправи търгово предложение за придобиване на остатъчните акции в двете енергийни дружества и ще предприеме действия по отписване на двете дружества от регистъра на публичните дружества и БФБ.

Балканфарма Дупница АД e „Инвеститор на годината“ 2021. За 16-ти път Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчи наградите „Инвеститор на годината“ 2021 и отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата година.  Фармацевтичната компания инвестира 42 млн. долара за изграждане на нова производствена мощност за лекарства в завода си в Дупница, като създаде 70 нови работни места. Заводът е собственост на един от най-големите производители на лекарства в света Teva Pharmaceutical Industries Ltd. „Новият производствен обект в Дупница е част от цялостната планирана инвестиционна програма на Teva в цяла Европа. Това разширение допринася за развитието на региона и откриване на нови работни места“, каза изпълнителният директор на Балканфарма Гади Мукомолов.

Дата: 09.05.2022

Автор: Гергана Гиздина

Прочетено: 449