Дори не я забелязваме, дотолкова сме свикнали!

Не можем да си представим съвременните охрана и сигурност без множество камери, монитори, сензори, датчици, записващи устройства. Гражданин на развито общество има досег с електроника около 170 пъти на ден. Това не са само телефоните и автомобилите ни, но и информационните табла по спирките, пожароизвестителните датчици, всяко съвременно производство.

Допреди месец-два много се говореше за недостига на чипове – за коли, лаптопи, индустриални роботи, разкрояващи машини и автоматика за напояване. Развитият свят за първи път от много години изпита недостиг от стоки. Направиха се нови инвестиции за разширяване на мощностите. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – най-големият производител на чипове в света, осигуряващ над 2/3 от пазара, реализира най-големите си печалби в историята. Собствениците на Samsung, който дава още 17%, също са доволни от резултатите. По-малки производители от САЩ и Европа работеха на пълни обороти. Samsung планира фабрика за 17 млрд. долара в Остин, Тексас, горе-долу по толкова ще вложи и Intel в новите си заводи в Охайо и в Германия, а TSMC изгражда завод за 12 млрд. долара във Финикс, Аризона, и друг - в Япония. Европейските институции излязоха със стратегическия документ Chips Act for Europe, който предвижда 43 млрд. евро инвестиции. Резултатът е временно намаляване на напрежението на пазара.

Новата заплаха пред микроелектрониката са хората, по-точно – недостигът от квалифициран персонал от всички квалификационни нива – средни техници, инженери, доктори и изследователи. Проучване, направено в рамките на ECoVEM – проект за политиките относно квалификацията в микроелектрониката www.ecovem.eu, показва, че в Европа недостигът е 178 000 работни места за 2020 г., т.е. преди кризата с чиповете и новите инвестиции. Според същото проучване, недостигът в България е между 2 и 3 хил. работни места. Липсата на по-точни резултати за България се дължи на малкия брой отговори на разпространените анкети.

ECoVEM обединява центрове зa професионално образование и обучение, технически университети, индустриални асоциации, социални партньори за създаване на европейска платформа за сътрудничество между професионални постижения в микроелектрониката с цел справяне с предизвикателствата на дигитализацията, изкуствения интелект, зелените технологии и други.

Тези и други свързани въпроси ще се дискутират по време на специално събитие на 7 октомври 2022 г., от 9:30 ч., в сградата на Европейската комисия в София, ул. Раковски, 124. Фирми ще представят дейността си и изискванията към работните места. Университети и средни училища ще разкажат какви са уменията на възпитаниците на техните институции.

Заповядайте!

За информация и регистрация: Българска стопанска камара, Център „Международно икономическо сътрудничество“ - www.ierc.bia-bg.com

Дата: 02.09.2022

Автор: Веселин Илиев

Прочетено: 374