Таня Йосифова, председател на Арбитражния съд при БСК

Таня Йосифова е председател на Арбитражния съд към Българска стопанска камара, дългогодишен арбитър и адвокат. Тя е професор по гражданско и семейно право в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство. Автор е на три монографии в областта на гражданското и търговското право, статии, доклади, становища до Конституционния съд и Върховния касационен съд. Била е лектор в семинари и курсове, посветени на правото в областта на информационните технологии.

 

Проф. Йосифова, Арбитражният съд при БСК се присъедини към Кампанията за по-екологични арбитражи (CGA). Какви са изискванията, които арбитражите трябва да спазват като партньори на тази инициатива?

Кампанията за по-екологични арбитражи е отражение на процесите в икономиката, свързани с устойчивото опазване на околната среда, включително и в дейността на арбитражите. Глобалната инициатива за по-екологични арбитражи е основана от международния арбитър Луси Грийнууд през 2019 г. и цели намаляване на емисиите на въглероден двуокис от страна на арбитражните съдилища чрез повишаване на осведомеността на арбитражната общност и промяна на поведението на всички участници в процеса, като се насърчават най-добрите практики в управлението на арбитражите по устойчив начин. Кампанията е подкрепена от арбитражни институции, адвокатски кантори, корпорации, учебни заведения и мозъчни тръстове от цял свят.

Като партньор на кампанията, Арбитражният съд към БСК спазва така наречените „Зелени протоколи“, които касаят провеждането на арбитражни заседания, дейността на арбитрите, арбитражната процедура, арбитражните конференции и други. Всички те целят опазване на околната среда. Ние стриктно следваме ръководните принципи, залегнали в кампанията – предпочитаме кореспонденцията ни да се води по електронен път, освен ако не е необходимо да е на хартиен носител, насърчаваме използването на видеоконферентна връзка, там където е възможно (вкл. при провеждане на хибридни събития), намаляваме ненужните пътувания, изискваме електронни, а не хартиени копия на документи и избягваме отпечатването на документи, стараем се да използваме доставчици на продукти и услуги, които са се ангажирали да намалят емисиите от въглероден двуокис върху околната среда.

Особеностите на арбитражната процедура ли позволяват имплементирането на подобни съвременни способи за опазване на околната среда?

Способите за извънсъдебно решаване на спорове, каквито са арбитражното производство и медиацията, позволяват опазването на околната среда и дигитализацията да вървят ръка за ръка. Тези процеси са свързани, защото процедурите в Арбитражния съд са по-гъвкави, целят минимизиране на разходи, усилия и време и, в същото време, от тях не страда качеството на процедурата и крайният акт на решаващия състав. Напротив - подобрява се комуникацията и удобствата за страните.

Бихте ли ни казали какви са новостите в дигитализацията на дейността на арбитражния съд?

Дигитализацията в нашия Арбитражен съд протича в няколко насоки. В съответствие с изискванията на чл. 31 ал. 2 от Закона за международния търговски арбитраж, изградихме система за отдалечен достъп до делата на Арбитражния съд, при която арбитрите от решаващия състав, страните и техните процесуални представители имат достъп от разстояние да материалите по делото. Те могат да правят справки и да извършват електронни волеизявления от разстояние, включително чрез използването на електронен подпис.

Ние предлагаме и медиаторски услуги, които имат широка област на приложение, и сме в процес на изграждане на онлайн платформа за медиация, посредством специализиран софтуер, в която е интегрирана електронната идентификация на участниците в процеса.

Разкажете ни повече за деловодната система с отдалечен достъп.

Системата е предназначена за работата на решаващия състав и страните по всяко дело.

Информацията за всяко дело включва данни за страните и техните процесуални представители, решаващия състав и всички документи по делото, структурирани по тип – искови молби, протоколи от заседания, документи от вещите лица, кореспонденция.

Данните се дигитализират от Секретариата на АС, като заинтересованите страни получават съобщение за всеки нов документ. Достъпът до данни за всяко дело се управлява на база роли и отношение към делото. Регистрацията на потребители и достъп до данните се предоставя самостоятелно от Секретариата на АС след получаване на съгласие за е-уведомяване от страна на участниците. Предвижда се възможност за съхранение на описа на делото в pdf формат. Данните се обменят в криптиран формат. Всички действия на потребителите се записват в системен журнал за одит и проследимост на действия и събития.

За удобство на арбитрите е създадена библиотека от решения по предходни дела на АС, както и на формуляри за стандартните документи по дело. Налична е функционалност за вътрешна комуникация относно работни документи по делото между арбитрите от решаващия състав.

Техническата поддръжка се изпълнява от Българската стопанска камара. БСК притежава сертификати ISO 9001:2015 и ISO/IEC 27001:2013 за информационна сигурност. Осигурени са автоматично архивиране на данните, резервираност на интернет свързаността и доставката на електроенергия, контрол на натоварването, мониторинг и защита от DoS/DDoS атаки.

Системата е изградена модулно на базата на обектно-ориентиран подход и архитектурен модел, основан на отделянето на бизнес логиката от визуалния интерфейс и данните в приложението, което позволява лесно надграждане с нови функционалности.

Къде можем да намерим повече информация за Арбитражния съд при БСК?

На Интернет страницата на АС при БСК - https://arbitration.bia-bg.com/, публикуваме актуална информация, свързана с Арбитражния съд и неговата дейност. Там можете да намерите списък на арбитрите и медиаторите, примерни образци на договори, интересни решения от арбитражната ни практика, примерна клауза за арбитраж, която да включите в своите договори или общи условия, контакти на арбитражния съд. Публикувани са статии и интервюта на членове на Арбитражната колегия, както и становища по актуални правни въпроси. На Интернет страницата можете да намерите и Правилника, Устава на Арбитражния съд, както и Тарифата за дължимите арбитражни такси и разноски по вътрешни, международни и ad hoc дела. Информацията е достъпна и чрез новите профили на АС в социалните мрежи – Facebook и LinkedIn.

Секретариатът на АС предоставя информация на всички интересуващи се за начина на функциониране, листата на арбитрите и медиаторите, арбитражната клауза, арбитражното производство и медиация, като спазваме всички изисквания за конфиденциалност на делата.

Дата: 02.09.2022

Прочетено: 838