В края на 2021 г. германската компания за производство на медицински протези, ортези и инвалидни колички Ottobock позиционира новата си производствена база с обща застроена площ от 16 413,49 m2 в Благоевград, с инвестиция от близо 20 млн. лева. Инвеститорите посочват добрата логистика - изградената магистрала и лесния транспортен достъп, наред с двата университета, като основни причини да спрат избора си точно на този град, макар че на предварителен етап са обсъждани възможностите на Бургас и Пловдив.

За производството в България се използват метални профили, полиуретан, силикон и материали от медицински текстил.  Всеки продукт връща на потребителите частица от нормалния им живот – бизнес модел, който отрежда на Ottobock специално място в икономиката в продължение на повече от сто години. Продукцията от Благоевград се изнася за над 60 страни, като първо минава през централен склад в Германия, откъдето се разпределя. Фабриката в Благоевград е 10-ият цех на групата Ottobock, която има производства в други страни в Европа, Северна Америка и Китай. 

Най-важният момент е свързан с набирането на персонал и структурирането на екипите. Служители с големи възможности и потенциал могат да бъдат намерени лесно, но ключовият момент е да ги накараш да работят заедно, в екип, споделят от компанията. Предприятието е наело до момента над 225 служители в Благоевград, като целта е до края на 2022 г. броят им да надхвърли 300.

Относно материалите за производство централата на компанията провежда обучение на служителите за съставените елементи и суровините, които сами да подбират. Част от философията на немското дружество е развиването и на местни снабдители, като към момента имат няколко в Благоевград. Разбира се, локалните снабдители минават през много сериозна инспекция, защото компанията оперира в сферата на здравната промишленост.

Производствената база  минимизира негативните ефекти от по-високите цени на електроенергията чрез вътрешна програма за оптимизиране на разходите.

През април 2022 г. Българска агенция за инвестиции отличи с почетна награда Благоевград в категория „Община в България с най-много инвестиции“ именно заради мащабната инвестиция на Ottobock.

Ottobock стартира бизнеса си още през 1919 г. Дружеството оперира в близо 60 държави и има над 8 хил. служители. Koмпaниятa e пapтньop нa Πapaoлимпийcĸитe игpи oт 1988 г. и е един от световните лидери за производство на високотехнологични протези, ортези и бионични импланти.

 

Дата: 02.09.2022

Прочетено: 473