Дейвид Еванс,

Президент на Американския университет в България

Как изборът на Благоевград за седалище на АУБ намира отражение върху историята на университета?

В някои отношения изборът на Благоевград за дом на АУБ следва модела на американската университетска традиция, позната като liberal arts. Много от тези университети се намират в по-малки населени места или предградия, а не в големи градове като София. Мисля, че най-същественият резултат от този избор е, че ни помогна да изградим една изключително жизнена общност на кампуса. Тук нашите студенти се вдъхновяват да създават собствени активности и забавления, а това поражда невероятна студентска инициативност и изграждането на широка гама от клубове, събития и програми, които поддържат нашата общност постоянно ангажирана и активна. Определено не е невъзможно нещо подобно да се случи в София, но все пак ми се струва малко вероятно.

Как АУБ промени историята на града през последните 30 години?

АУБ привлича положително внимание към града, допринася за нарастването на неговия престиж и за създаването на ценни контакти. Ние обучаваме млади хора от цял свят в Благоевград и така поддържаме космополитна, мултикултурна атмосфера, която добавя жизненост към местния живот. Равнището на формалното и неформално сътрудничество с общината се определя от приоритетите и задачите на администрацията в даден момент, но ние винаги сме готови да работим активно с местната власт и с местната бизнес общност, за да подпомагаме развитието на Благоевград в името на всички, които живеят и работят тук.

Кои са най-големите достижения на АУБ през последните 30 години и с какво се гордеете най-много?

Очевидният отговор е, че за тези години АУБ се превърна в пример за отлично работеща, зряла образователна институция. Но всъщност най-важните ни постижения не са наши, а на нашите възпитаници, които постигат огромни успехи в много области както тук, в България, така и навсякъде по света, включително в цяла Европа и САЩ. Най-важният показател за всеки университет е влиянието на неговите възпитаници и, според този показател, АУБ определено има с какво да се гордее.

По какъв начин АУБ допринася за икономическото развитие на Благоевград?

Ние сме голям работодател (имаме около 290 служители, наети на трудов договор) и привличаме много млади хора от цял свят в Благоевград, които пазаруват, хранят се и живеят тук. Нашите студенти, служители и гости допринасят с милиони левове годишно за развитието на местната икономика, което е важно за поддържането на жизнена общност – от малките фирми за услуги, като ресторантите, до по-големите бизнеси като хранителните вериги. Без излишна скромност мога да кажа, че АУБ носи доверие, престиж и ценни контакти на града, както в същото време ние насърчаваме един положителен и честен начин за правене на бизнес. Дължим съществуването си на далновидното градско ръководство в началото на 90-те години на XX в. и никога не забравяме, че Благоевград е нашият дом и че ще процъфтяваме, само ако и градът процъфтява.

Какво е мястото на АУБ сред ключовите работодатели в града?

Не разполагам с конкретни данни, за да коментирам точната ни позиция сред работодателите в Благоевград като численост, но със сигурност сме сред големите, както вече посочих. Стремим се да осигуряваме конкурентно възнаграждение както като заплата, така и като обезщетения, но тъй като сме организация с нестопанска цел и приходите ни са силно зависими от притока на студенти и от волята на дарителите, винаги пред нас стои предизвикателството да запазим силната си позиция. Тази година предоставихме 8% увеличение на възнагражденията на почти всички наши служители и някои допълнителни предимства, за да им помогнем да се справят с проблемите, породени от инфлационните процеси. Това беше наистина важно и, надявам се, е първата стъпка в поддържането или дори подобряването на нашата конкурентна позиция за привличане на най-добрите служители в благоевградската общност.

Възползват ли се студентите от местния пазар на труда и как?

Голямо число от нашите студенти идват от страни извън България, но само малка част от тях са от други страни от Европейския съюз, така че да си намерят работа извън университета е истинско предизвикателство. Някои от нашите български студенти работят в града, но повечето от тях се включват в стажове и други дейности, които ги подготвят за пазара на труда след дипломирането им. Знаем, че някои добри работодатели в града активно търсят наши възпитаници, които са създали контакти тук, и разчитат на изградените у младите хора познания и комуникативни умения.

Дата: 02.09.2022

Прочетено: 260