Ценовият шок в сферата на енергетиката бе водещ проблем, за чието решение работодателските организации насочиха всичките си усилия през изтеклите няколко месеца. В периода от 15 май до 15 август Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР)[1] изготви и разпространи общо 16 становища и отворени писма до всички отговорни институции и медиите, с цел да бъдат осигурени доставките на природен газ на разумни цени, както и за справедливо компенсиране за свръхвисоките цени на електроенергията за небитовите потребители.

Бяха проведени и множество срещи с представители на отговорните институции – Президент на РБ, Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на енергетиката, Министерство на икономиката и индустрията.

Месеци наред АОБР предлагаше механизми и разчети, които да подпомогнат бързото намиране на решение. Благодарение именно на активността на АОБР, в края на м. юни при гласуваната актуализация на Държавния бюджет бяха предвидени средства за компенсиране на небитовите потребители на ел.енергия над прага от 250 лв./МВтч.

В края на м. юли АОБР алармира, че гласуваната актуализация на Държавния бюджет не може да бъде приложена без решение на Министерския съвет за допълнително финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Липсата на такова решение възпрепятстваше сключването на договори между Министерството на енергетиката и търговците на ел.енергия, а това означаваше търговците да начислят в месечните фактури на небитовите потребители пълния размер на цената, без очакваната компенсация.

През целия период АОБР активно настояваше за информация относно наличните количества и цената на природния газ, за да се осигури предвидимост за бизнеса и да се гарантира стабилността на българската икономика. Многократно АОБР настоя за възстановяване на доставките по съществуващия договор с „Газпром“. Твърдо убеждение на членовете на АОБР е, че диверсификацията на доставките не означава ограничаване на доставчици, а ползване на всички възможни източници, при отчитане на предлаганите от тях ценови условия.

 

 ___ 

[1] В АОБР членуват национално представителните работодателски организации: Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). През 2022 г. БСК е ротационен председател на АОБР.

Дата: 02.09.2022

Прочетено: 245