„Иновация е да виждаш нещо, което всички виждат, и да си мислиш това, което никой не си е мислил“

Д-р Алберт Сент-Дьорди

Една система за сигурност е толкова надеждна, колкото е най-слабият компонент в нея.

Сектор N 80 „Дейности по охрана и разследване“ е, както много добре познат с част от дейностите, включени в него, така и недостатъчно изследван и популярен като икономическа и търговска дейност.

Въпреки че в съвременния свят услугите за сигурност са неразделна част от бита, икономическия и социален живот, в продължение на години този сектор се неглижира, както като икономическа дейност, така и от гледна точка на законодателство и нормативно дефиниране.

Поддържането на адекватно ниво на сигурност в рамките на всяко общество може да се разглежда като основна (предварителна) предпоставка за създаване на среда, в която граждани и фирми са в състояние и мотивирани да се занимават със стопански дейности, а оттам и за икономически растеж. В този смисъл, сигурността е основно обществено благо, което генерира положителни социални външни фактори, и също толкова, посредством разпоредби, е свързана с отрицателни външни такива.

Ако в зората на зараждането на частната охранителна дейност, секторът се е идентифицирал основно с физическата охрана, днес той е неразривно свързан и се развива със скоростта на технологиите. Както в много други индустрии обаче, регулаторната политика, пазарните изисквания и бизнес средата изостават и не съответстват на актуалните потребности на индустрията за сигурност.

Приоритет в дейностите на доставчиците на услуги за сигурност е прилагането на иновативни решения, целящи все по-ефективно да предотвратяват посегателства върху имуществото на възложителите.

Охранителните системи и свързаните с тях услуги имат два аспекта на действие:

  1. Да идентифицират нарушението в сигурността или събитие, което е дефинирано като алармено, и да подадат сигнал,
  2. Да се осъществи реакция на съответното алармено събитие в съотвествие с определения за обекта охранителен протокол - да се реагира с патрул, да се изпрати полиция или бърза помощ, да се информира клиента и др.

Ефективността на решенията за сигурност е максимална, ако има 100% задействие при настъпване на алармено събитие, минимален процент фалшиви сработвания и ако разходите за придобиване и поддръжка са оправдават от предотвратените загуби/кражби.

Компаниите, опериращи на пазара за охранителни услуги и решения, постоянно търсят, разработват и внедряват интелигентни системи и гъвкави методи на работа, които, от една страна, да не противоречат на изискванията на законодателството, а от друга – да са максимално затрудняващи опитите за нарушаване на сигурността на охраняваните обекти - хора, имущество, ценни пратки и товари, и др.

Тенденцията към намаляване на човешкия фактор в услугите за сигурност и заместването му с технологии е трайна и може да се каже, че се е превърнала в критерий за конкурентоспособност сред охранителните компании.

В сектора на частните услуги за сигурност охранителите се заменят с видеоаналитични софтуери, които разпознават лица, автомобилни номера, наличие на оръжие, прояви на агресия, струпване на хора, дори джебчийство. Установено е, че човешкото око се уморява след 20 минути видеонаблюдение, вследствие на което се губи необходимата концентрация. Доказано е също, че човек не може да наблюдава наистина ефективно повече от 4 камери на един монитор, което прави видеомониторингът, извършван от хора, консервативен и недостатъчно надежден.

Съвременните видеоаналитици могат да контролират всичко - наличие или липса на предмети, които трябва или не трябва да бъдат в контролираните зони, наличие на пожар, наводнение, земетресение, присъствие или отсъствие на хора/автомобили/животни в охраняеми периметри, аномално поведение, спазване на правила за безопасност, броене на клиентопоток, отчитане на време за обслужване на клиенти, картографиране на движенията и други функционалности, които освен охранителна роля имат и допълнителна добавена стойност за бизнеса, гражданите и обществото.

По време на COVID пандемията голяма популярност придобиха също термокамерите за дистанционно измерване на телесната температура. Интегрирането на термокамерите със системата за контрол на достъп елиминира необходимостта от наличието на физическа охрана за извършване на пропускателен режим.

Възникнаха интегрираните системи за сигурност с дистанционно управление, предлагащи разнообразни допълнителни функционалности, особено ако са комбинирани с аналитичен софтуер за нуждите на конкретния обект.

Съвременните технологии позволиха дигитализирането на традиционните охранителни услуги и възникнаха такива като „смарт портиер“ и „виртуална охрана“, включващи освен охрана и видеомониторинг на обекта, и дистанционен пропускателен режим, включване и изключване на охранителните системи за предоставяне на контролиран достъп до обекта на лица, дори в отсъствието на клиента.

Новите системи за охрана с технически системи за сигурност (по-популярни в обществото като СОТ) вече не само охраняват, но и включват парното, климатика, осветлението или активират поливането на градината.

В резултат на дигитализацията вече можем да си включваме и изключваме системата за сигурност в дома или в офиса през облачна технология и с мобилния телефон, както и да наблюдаваме видеокамерите през телефона си, без значение къде се намираме. Системи поддържат едновременно GSM, Wi-Fi и LAN мрежи. GSM комуникаторът притежава цялата функционалност на SMART DIALER с възможност за задействане или известяване при събития чрез обаждане и/или SMS от/към избрани номера.

В сферата на превоза на ценни пратки и товари също са въведени нови технологии за сигурност и контрол на дейността – задаване на определен маршрут и алармиране при отклонение, контрол върху скоростта, сигнализиране при неоторизирано спиране на автомобила, загасване на двигателя при опит за грабеж, блокиране на врати и др.

И в автопатрулната дейност са въведени автоматизирани процеси – анализира се информацията за състоянието на охраняваните обекти, разположението и реакцията на автопатрулите – време за реакция, маршрут, време за оглед. С цел намаляване на времето за реакция, локацията на обекта с алармено събитие и наличната информация за него се получава директно на таблети в патрулните автомобили. Софтуерната статистическа обработка на данните за локации, маршрути и време за реакция позволява автопатрулите да се разпределят възможно най-ефективно за реакция спрямо географската концентрация на обектите и алармените събития.

Съвременните охранителни системи разполагат с интелигентна система за противодействие и уведомяване в реално време при опит за неоторизирана намеса, и автоматично предприемат защитни действия. Осигуряват пълна защита на данните чрез двупосочно криптиране без опции за изтриване на събития с цел невъзможност за манипулация и заличаване на информация, преди да бъде предадена на мониторинг центровете за обработка.

Функциите за дистанционно обновяване на софтуера на компонентите на охранителната система дава възможност на фирмите от сектора да надграждат системите за сигурност от разстояние, без да се ангажира клиентът, както и да ползват интелигентна опция за автоматично обновяване от мястото на последното прекъсване – в случай на комуникационни грешки по време на обновяване. Възможността за дистанционна поддръжка и програмиране на цялата система позволява адаптивност към заетостта на клиентите и спестява време.

Иновациите в сигурността често са свързани с големи разходи, но тенденцията към все по-масовото им търсене и предлагане показва актуалните потребности на пазара на охранителни услуги и осъзнаването на ефективността и добавената стойност на новите технологии. Охранителните фирми, от своя страна, изпреварват тенденциите в пазарното търсене и, въпреки трудните условия на бизнес средата и наличието на неадекватни регулаторни и административни тежести, инвестират в технологии, с което добиват конкурентно предимство, повишават ефективността на услугите си и подобряват имиджа на индустрията за сигурност.

Дата: 02.09.2022

Автор: Татяна Иванова PhD и Николета Атанасова PhD

Прочетено: 253