Как в условия на несигурност да останеш сигурен партньор и работодател? Отговаря Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Говорейки за сигурност, това, което може би най-много притеснява потребителят, е поскъпването на живота, част от което са и храните. Има ли причина за притеснение предвид и предстоящите зимни месеци?

Ситуацията, в която се намираме, не е лесна – не само за България, но и в световен план. Виждаме сложната геополитическа обстановка, инфлацията, високите цени на горивата и енергоносителите, нарастващите производствени разходи. Всичко това рефлектира върху крайната цена. Нашата роля като търговска верига е ключова, защото сме посредата – между производителя и крайния клиент. От нас се очаква да предложим цена на продукта, която е справедлива за производителя, но и да е достъпна за клиента.

Поради тази причина, буквално на ежедневна база следим процесите, анализираме ситуацията, проверяваме цените и факторите, които им влияят, и заедно с нашите доставчици, търсим решения, които да облекчат тях самите, но и да намалят тежестта върху крайния потребител.

Огромна е и нашата роля да намерим оптимизационен потенциал в множество процеси при нас. Това ни позволява да предлагаме все повече акции и промоционални оферти – XXL предложения, 2 продукта на цената на 1, отстъпка на серия продукти, месечни кампании, в които намаляваме цените на десетки продукти с до 50% в продължение на цял месец. Важен помощник е и Lidl Plus, който предлага още допълнителни изгодни оферти всяка седмица.

Така помагаме на нашите клиенти да пазаруват изгодно и да получават повече за същия бюджет. Могат да бъдат сигурни, че това ще продължи и занапред.

Споменахте българските производители – по какъв начин помагате на тях?

Като сме максимално прозрачни, коректни и предвидими – такива, каквито винаги сме били. Последен пример в голям мащаб бе COVID кризата, когато максимално гъвкаво развихме нови продуктови решения и не допуснахме спад в търсенето на техни артикули.

В момента обсъждаме с нашите доставчици много повече подходи – разработваме кризисни планове, обсъждаме поддържането на повече наличности на опаковъчни материали или определени количествени натрупвания на доставки. Максимално предвидими сме, за да знаят какви количества трябва да произведат за нас.

Ще продължим да бъдем сигурният и надежден партньор. В подкрепа на това ще споделя, че за първите 6 месеца, благодарение на партньорството си с нас, българските производители са реализирали износ на стойност 42,5 млн. лв. в европейската мрежа на Lidl. Това е с над 44% спрямо същия период на миналата година и е поредната година с ръст.

А сигурността на работното място – трябва ли хората да се притесняват за това?

Що се отнася до служителите на Lidl, категорично не. Доказали сме го през годините. Още по-силно го затвърдихме при първите вълни на COVID-19, когато видяхме реално Lidl да реагира бързо с конкретни мерки за защита.

Служителите ни са спокойни, че могат да разчитат на добро и винаги навременно възнаграждение, на европейски условия на труд и работна среда, както и че в наше лице имат стабилен и надежден работодател, който не спира да се грижи за тях, включително относно здраве, баланс „работа – личен живот“ и др. Lidl, например, e единствената верига в страната, която дава на служителите си в магазините почивен ден на 3-те официални празника – Коледа, Нова година и Великден. Благодарение на устойчивия растеж служителите ни непрекъснато имат и нови възможности за кариерно развитие.

 

Дата: 02.09.2022

Прочетено: 407